Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Barnehagen som lærings- og danningsarena
Kari Pape Den gode assistenten
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Språk og sosialisering
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Kompetente barn og unge
Veiledet lesing Mørkved skole
Rolighetsmoen barnehage
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
Kultur og samfunn i det praktiske arbeidet med barn
Leken i et samfunnsperspektiv
Oversiktsforelesning-2003
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
1 Jeg og samfunnet.
12 Reflekterende lesing.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
"God bagasje på livets reise."
UTDANNING MODUL 1 Utdanningssystemet i Norge Barnehagen Verdigrunnlag
Magritt Lundestad, høgskolelektor, pedagogikk, FLU,
HelART i Ulåsen barnehage
Etikk i pedagogisk arbeid
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
Definisjoner.
Improvisasjon F2C mandag Hege Hansson.
Rammeplan for barnehagen. Nytt på nytt eller noko heilt anna? Loen mars 2006.
HABITUS Habitus – våre sosiale og kulturelle disposisjoner.
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Deltakende læring.
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Trond Haukedal AS Fagforbundet Kreativ Omsorg ’14 ”Motivasjon og arbeidsglede…” Hamar onsdag.
Trond Haukedal AS Norsk Forening for Rett Syndrom Fagseminar Oslo den 17 oktober 2015 «Hei.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Sosial kompetanse. Ferdigheter og villighet til å løse en konkret oppgave En kompetanse vi trenger for å fungere godt sammen med andre –Kompetansen viser.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Innskoling på Sørbø VELKOMMEN.
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Sinne Film:
Danning og voksenrollen i barnehagen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag

Oversikt Basiskompetanse-begrepet Basiskompetanse og samfunnsendring Basiskompetanse og kjønn Basiskompetanse og massemedia Kultur og sosial refleksjon (samfunnsfaglig basiskompetanse

Noen samfunnsmessige forutsetninger Det postindustrielle samfunnet Fra samlebånd til informasjon og utdanning Kommunikasjonssamfunnet Det krevende samfunnet Mulighetssamfunnet Det refleksive samfunnet Risikosamfunnet Femtedelssamfunnet Kunnskaps- og utdanningssamfunnet

Sosialisering Hvordan vi formes, hvordan "verden lister seg inn på oss, uten at vi merker det.” (internalisering) (Frønes, 1994 s. 50) Også en aktiv læringsprosess Vi lærer også forstå vår omverden gjennom handling oss selv andre å reflektere Betyr at vi ikke uten videre aksepterer normer og verdier

Hva er egentlig basiskompetanse? Et mål med barnehagevirksomheten (Rammeplan for barnehager s. 36) "Kompetanse” "compete"-anse Avleiring av det vi har lært Potensiale, evne til handling og ny læring Det vi har lært gjennom det vi har gjort Må stadig utvikles

Basiskompetansebegrepet- noen definisjoner "En kompetanse som kan møte samfunnets utfordringer” (Frønes, 1994) "(U)tvikling av identitet og kompetanse som er nødvendige i det daglige liv sammen med andre barn og voksne både i barnehagen og hjemme.” (Rammeplanen, s. 36) "(D)et barna har ervervet av grunnleggende kompetanse for sitt framtidige liv.” (Rammeplanen s. 36) "(D)et barna har ervervet av grunnleggende kompetanse for sitt framtidige liv." (Rammeplanen s. 36) (Sosiale) "kunnskaper, ferdigheter og holdninger som det er ønskelig at barna tilegner seg i løpet av den tida de er i barnehagen.”

Basiskompetanse - noen aspekter Opparbeides allerede fra fødselen Spebarnet er aktivt i forhold til verden viktig forutsetning for læring Nødvendig del av identitetsutviklingen Handler om tilpasning og forandring Kvalifiserer oss for samfunnslivet Knytter sammen enkeltmenneskets utvikling med samfunnsutviklingen: kulturelle og materielle endringer

Viktige sosiale faktorer i utviklingen av basiskompetanse Samme som sosialisering forøvrig Lokal næringsstruktur Yrkesliv Kjønnsrollemønster Familiemønster

Eksempler på aktuell basiskompetanse i dagens samfunn Evne til kritisk refleksjon Sentral side ved det moderne samfunns basiskompetanse evne til å utvikle nye løsninger og tankeformer kreativitet evne til å vise følelser evne til vennskap evne til samliv evne til politisk deltakelse

Eks. fortsetter "Flytende sosiale sammenhenger" stiller nye, og spesielt/ sterke krav ovenfor barnet De sosiale kompetanser må også fornyes: som evnen ti (økt) sosial fleksibilitet (økt) selvrefleksjon i forhold til andre (økt) integrering av forskjellige erfaringer (økt) kommunikasjon, menings- ønskesytring (økt) initiativ, selvhevdelse, selvtillit. (Dencik, 1989)

Basiskompetanse og kjønn - hva kan de voksne gjøre? Forsøke å være bevisst kjønnsrolle-sosialisering - som praksis og i praksis. Tenke på slike prosesser i forbindelse med daglige / "vanlige" aktiviteter (vanlige organiserte inne/uteaktiviteter) Hva kan vi lære jentene? Legge til rette for at jentene skal få komme til orde Legge til rette for at jentene skal få ytre egne ønsker, si sin mening, kritisere (positivt og negativt)

Hva kan vi i større grad prøve å lære gutta? Voksne kan legge forholdene bedre til rette for at gutta skal kunne lære seg Å leke mer med jenter Kommunikasjonsferdigheter Å ta andres roller Å lytte mer Å avbryte mindre Ikke alltid kreve å bli hørt med en gang Orientere seg i situasjonen Å vente på tur i samtalen Utvikle empati, omsorg, hjelpe andre Å drive med rolige aktiviteter

Diskusjon: Hva kan jentene lære av gutta?

Sosiologisk basiskompetanse til refleksjon om seg selv, kultur og samfunn Utvikling av samfunnsfaglig og sosiologisk basiskompetanse: 2 forslag til interesseområder Sosiokulturelle forutsetninger utenfor bhg.: eks: sosial/kulturell ulikhet, boforhold, ulike familiemønstre etc./lokalmiljøet Læring om mikrososiologien i barnehagen sosiale samspillet b-b (=barnekulturen), b-v(-v) (=barnehagekulturen), om sosiale prosesser (som handlings- og kommunikasjonsmønstre i barnehagens sosiale system)

Sosiologisk basiskompetanse hva kan de voksne gjøre? Tenke helhet i forhold til barn. Få øyet på de helheter (grupper, kulturer m.v.) barnet er del av. Fokusere og forstå barn fra flere synsvinkler Kommunisere med barn om "samfunnsfaglig relevante" emner og emneområder å undre seg over samfunnsmessige og kulturelle forhold Knyttet til barnas forståelse av voksne (samfunnet, kulturen)

Samfunnsfaglig relevante aktiviteter i barnehagen Samfunnsfaglig relevante aktiviteter i barnehagen. Mulig konkret utgangspunkt Høytlesning om samfunnsfaglig relevante emner / bruk litteratur som handler om sosiale forhold / kultur!! Besøk, ekskursjoner, bruk av lokalmiljøet. Oppsøke lokalkulturen. Kulturmuseer (historisk, folke-, kunst(industri)-museer Lokalmiljøet - viktig inngang til innsikt i samfunnet Besøke konkrete institusjoner Teater, bibliotek Diskusjonsgrupper Rollespill/teater Vise fram ting hjemmefra. Snakke om gamle gjenstander. Tegning

Forts. Prate med (gamle) voksne F. eks. om hvordan det var å være barn i gamle dager Åpen barnehage Bruk av massemedier Data / internett Film Kino "Grevlingen" (barnefilmklubben) Barneforestillinger på ordinære kinoer Video Radio, f. eks. barnetimen. Aviser

Oppsummering: samfunnsfaglig basiskompetanse / emneområder Massemedier Kjønnsroller / kjønnssosialisering Kultur Fremmed- / fjernkultur Lokalsamfunn Holdninger, verdier, regler Roller, grupper i barnehagen