Sosiologi i barnehagen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Advertisements

Kari Pape Den gode assistenten
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
Normer, verdier og holdninger
Hvordan oppnå GOD kommunikasjon med dine målgrupper?
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Hønefoss politistasjon
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Samfunnskunnskap - Makt
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Effekivisering Kubr. Kap 5. Rådgivning og kultur •Kultur er den kollektive programmering av den menneskelige bevissthet som skiller en menneskegruppe.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
”Krig er utvikling i revers”
Roman- og novelleanalyse
Rolighetsmoen barnehage
Introduksjonssenteret
11. Legitimitet og makt Påstandene:
8 Mål og strategier Påstandene:
5. Organisasjoner, individer og grupper
Hvordan få til endringer? Johan Grieg Alberts 7. Oktober 2004
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Utdanningsforbundet Trondheim
RELASJONER, NETTVERK OG STRUKTURER
Barns læring, voksnes ansvar!
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
"God bagasje på livets reise."
Kriminalitetsforståelser
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Lederstil og Motivasjon.
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Etikk etiske- faglige, og juridiske dilemmaer Etikkveilederskurs høsten 2010 v/høgskolelektor Kristin Bie.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Fritid med Bistand.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
KONFLIKTER ER EN NATURLIG SIDE VED MENNESKELIG KONTAKT
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
”Vi vet at vennskap er viktig for både barn og voksne”
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
MAKT OG ORGANISASJONER
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Deltakende læring.
Konflikthåndtering. Fra Inkluderende arbeidsliv.. Konflikter er en naturlig del av et arbeidsmiljø. Konflikten i seg selv er ikke en negativ arbeidsmiljøfaktor,
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
God kommunikasjon. God sosial kompetanse gir et grunnlag for god kommunikasjon Hva kjennetegner god kommunikasjon? –Vise interesse –Bruke passiv og aktiv.
Fylkesmannen i Telemark Samling: Godt samarbeid med dilemma omstilling Målgruppe: øverste ledelse og tillitsvalgte.
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Samarbeid og konflikt.
Hvordan oppstår grupper?
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
SAMSPILLMETODEN DIALOG
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Ulvejakt og media.
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
Strategisk hierarki Regnskap AS.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Sosiologi i barnehagen Konfliktperspektivet og det symbolske perspektiv Ronald Nolet

Konfliktperspektivet Harmoni er unntak heller enn regel Det er mer fruktbart å se på barnehagen hvor ulike personer har ulike interesser og verdier På grunn av ulike interesser og verdier vil det oppstå konflikt Hvem som får gjennomslag for sine interesser og verdier avhenger av hvilke plassering en har i maktfordelingen Makt begrepet er derfor svært viktig innen dette perspektivet

Konflikt er ikke bare negativt – den har også sine positive sider For øvrig er det lite formålstjenlig å snakke om negative eller positive sider Poenget er nemlig å forstå at konflikt er en del av alle sosiale systemer De bør anerkjennes som naturlige Konflikt kan gi utvikling og vekst i alle ledd i samfunnet (individ, gruppe, organisasjon, stat osv.)

Barnehagen trenger både harmoni og konflikt (disharmoni) Forholdet harmoni og disharmoni kan ses på som en prosess Aktørene vil styre konfliktene slik at man kan oppnå harmoni Ensidig harmoni eller konflikt er ikke et gode Ensidighet skaper stagnasjon (stillstand)

Funksjonelle og dysfunksjonelle konflikter Vi skiller mellom to typer konflikter: Produktive (funksjonelle) og uproduktive (dysfunskonelle) Til de funksjonelle regnes interesse- og verdikonflikter og er produktive Dårlig kommunikasjon (relasjonskonflikter) og uenighet om de faktiske forhold er uproduktive

Produktive konflikter Konflikter skaper ofte utvikling (et behov for endring) Konflikter kan styrke det indre samholdet Dette gjelder særlig der konflikt grunnlaget kommer utenfra (nedskjæringer osv….)

Årsaksfaktorer for konflikt Konflikter i barnehagen kan skrive seg fra forhold i samfunnet Eksempel: Rammene for barnehagene bestemmes av kommune og stat Er rammebetingelsene mangelfulle vil dette påvirke den daglige driften Barn kommer fra ulike sosiale og kulturelle miljøer Å gjøre alle foreldre til lags, kan være vanskelig

Konfliktperspektivet behandler også konflikter i barnehagen Det kan være uenighet om hvordan virksomheten er organisert, turnusordningen osv Og det kan oppstå konflikt om innholdet i virksomheten Hva skal profileres og hvordan osv?

Konfliktbegrepet Konfliktbegrepet er ikke uproblematisk Er en konflikt en tendens eller en prosess? Hva handler konflikten egentlig om? Hvem står i motsetning til hverandre, og om hva? Altså: hvilket nivå utspiller konflikten seg på? Hvem tjener eller taper på konflikten?

Konflikthåndtering Når en konflikt oppstår i en barnehage, er det nødvendig å stille en rekke vesentlige spørsmål: Hvilke aktører står i motsetning mot hverandre? Hva handler konflikten om? Hvordan handler aktørene og hva mener de om konflikten? Hvorfor oppstod den? Hvilke maktressurser rår aktørene over?

Konfliktanalyse Galtung utviklet et trekantskjema for å analysere konflikter Han trekker frem tre viktige analyse faktorer: Innstilling og holdning Atferd konfliktinnhold

Konfliktløsning Martinussen setter opp fire typer av konfliktløsning Kutte relasjonene mellom de stridende partnere Endre fellesskapet/situasjonen mellom partene Justering av krav og jenke oppfatningene gjennom forhandlinger Skape nye samhandlingsbetingelser – la en autoritet regulere disse

Det symbolske perspektiv Mens de tre andre perspektivene er opptatte av å forklare, legger det symbolske perspektiv mer vekt på å forstå I en barnehage bør barn behandles som subjekter ikke objekter (Weber) Man bør trenge bak det barnet egentlig vil M.a.o. vi må forstå barnets atferd Dette krever at de som arbeider med barn må ha innsikt i sosiale og relasjonelle ferdigheter (les småbarns ped: Mead særlig)

Symboler Blumer sier at symbolsk interaksjonisme bygger på tre forutsetninger: Et menneske handler i forhold til objekter ut fra den meningen disse objektene har for dem Miljøet barnet vokser opp i gir objektet mening – meningen barnet gir til objektet er m.a.o. et sosialt produkt Meningen barnet gir objektet er ikke statisk