Doble bachelorgrader – formelle krav og muligheter Beth Linde Studie- og forskningsseksjonen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Termer på Terminus Terminologi i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket UHR og NPHs konferanse om kvalifikasjonsrammeverket Bergen 25. – 26. januar 2010.
Advertisements

Veileder til kravene om pedagogisk bemanning i barnehageloven med forskrifter Kurs for ATV-B 14. oktober 2011.
Kvalifikasjonsrammeverk v/ seniorrådgiver Tone Flood Strøm NRT 25.oktober 2007.
Orientering om felles rammer og innhold i fagskoleutdanningen i helse- og sosialfag Aud Larsen Leder NUFHS.
Institusjonelt samarbeid om mastergradsutdanning (privat/ statlig) 19. Oktober 2009 Aleksander Nikolic Organisasjons – og kvalitetssjef.
FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
System for kompetansekrav NRHS – møte
Informasjon fra Nasjonalt Utvalg for Teknisk Fagskoleutdanning
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Endring av forskrift til opplæringsloven kapittel 17 og forslag til anbefalt formell kompetanse og anbefalte kompetansekriterier for rådgivere.
Lån og stipend til utdanning i utlandet
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Godkjenning av fagområde – en ny mulighet Hva kreves av tilbyder? Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Europeiske trender og utviklingstrekk
Masterstudium Helsetjenester til eldre 120 studiepoeng.
NOKUTs fagseminar oktober 2007 Rolf Lofstad
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Forkurs og Tresemesterordning (TRES) Fakultet for teknologiske fag Høgskolen i Telemark Høgskolelektor Jens Harald Aarnes Førstekonsulent Anne M. Blichfeldt.
Implementering av kvalifikasjons- rammeverket og nye bestemmelser Bergen 7. mai 2013 v/ ass. avdelingsdirektør Bjørn R. Stensby og seniorrådgiver Ine Andersen.
Seksjonsleder/hygienesykepleier
Kvalifikasjonsrammeverket - en pedagogisk reform
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Studietilbudet til Høgskolen i Østfold
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
Helge Sigurd Hansen, Studieavdelingen Frafallsundersøkelsen ved HF- og SV-fakultetet Presentasjon 4. februar 2010 for den ”Nasjonale arbeidsgruppen for.
HVA BETYR STJERNØUTVALGETS FORSLAG I FORHOLD TIL FUSJONSPROSESSEN MED NVH? Terje Holsen.
Muligheter og utfordringer med Operativ leder i klubb.
Individuell vurdering
Inntaket 2010 – 2011 – nytt og nyttig ?. Hvilke emner skal vi gjennomgå ? 1.Hva betyr endringen i vurderingsforskriften fra for inntaket til.
Evaluering av 2- og 3-årige ingeniørutdanninger ( 30. mai 2007: Om evalueringsprosjektet Rådgiver Astrid Børsheim, NOKUT.
Det norske institusjonslandskapet og ordningen med institusjonsakkreditering – perspektiver fra et nyskapingsuniversitet Rektor Aslaug Mikkelsen
Samarbeid med søramerikanske institusjoner: Erfaringer og utfordringer NOKUTs godkjenningsseminar 2007 Hanne-Gerd Nielsen UiO.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Presentasjon ved nasjonal fagskolekoordinator Bård Inge Thun.
Sokrates Sokrates (EUs utdanningsprogram)
Agenda Råd om/prosedyre for utenlandsopphold sett fra PuP (Bjørn Andersen) Råd om/prosedyre for utenlandsopphold sett fra instituttene Råd om/prosedyre.
NVHs kvalitetssystem Allmøte på NVH: Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
Omlegging til læringsutbyttebeskrivelser i planverket
Muligheter for tilrettelegging Sosial- og helsedirektoratet Snart Student? Informasjon om høyere utdanning og funksjonsnedsettelse. September – men.
Den videre satsingen på vurdering Samling i kvalitetssikringsnettverk - etterutdanning 2009/
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Studieadministrativt forum Kongsberg 23. januar 2009 Kortfattet papirnotat om diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid
LUB og nasjonale planer
Eksamensordninger Ordinær eksamen Ny eksamen. Ordinær eksamen 1.Vurdering underveis i studiet. Hele, eller en vesentlig del av, prøvingen skjer underveis.
Nye nasjonale fagspesifikke planer
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
NORDPLUS NABO. Hva er Nordplus Nabo Et program som skal stimulere til oppbygging av langsiktig og forpliktende nettverkssamarbeid mellom Norden og Baltikum.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Utdanningsplaner og valg av valgkurs. Prosjekt IT-støtte bachelorreform Velge valgkurs på nett Individuelle utdanningsplaner på nett – Implementeres i.
Praksisundervisning i helsefagutdanningene Aktivitetskrav for praksisplasser Utdanningsseminar
Status 3+2 prosess farmasi
Begrepsavklaring Workshop godkjenning godskriving innpassing jevngodhetsvurdering faglig godkjenning erstatte i utdanningsplan fritak fullt fritak.
Innledning om implementering av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Studiekvalitetsdagen 7. april 2011 Gun Svartaas.
Studiespesialisering Vg1 og Vg2 Fag – og timefordeling Krav til fagsammensetning.
Studiespesialisering Vg1 og Vg2 Fag – og timefordeling Krav til fagsammensetning.
1 Kvalifikasjonsrammeverk og terminologi Universitetenes felles samrådsseminar om implementering av kvalifikasjonsrammeverket NTNU 16. juni 2009 Eirik.
SØKNING TIL HØYERE UTDANNING 2016 Eikeli videregående skole - Karrieretjenesten.
2013mbs1 Søkning til høyere utdanning Eikeli videregående skole - Karrieretjenesten.
Hvilke endringer trår i kraft fra ? Et studieadministrativt perspektiv.
Kvalifikasjonsrammeverk
Opptakskrav til master i pedagogikk
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
Samarbeidsarenaer som virkemiddel for å fremme god læring Teknologisk forum, TNM-Porsgrunn 15. mars 2017 Randi T. Holta Visedekan for profesjonsutdanningene.
Fylkesmannen i Buskerud
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Rapport fra arbeidsgruppe oppnevnt av UHR Orientering i dekanmøtet
Avdeling for utdanning seniorrådgiver Hege Skarsfjord
Utskrift av presentasjonen:

Doble bachelorgrader – formelle krav og muligheter Beth Linde Studie- og forskningsseksjonen

Vi snakker ikke om: •Fellesgrader, nasjonale eller internasjonale. •Individuelle søknader om fritak av emner. Fokus her: •Doble grader 2 Avgrensning av tema

Doble grader – godskriving av høyere utdanning Forskrift om godskriving av høyere utdanning: (Fastsatt , KD) •Reglene har ikke hatt til hensikt å fastsette uttømmende regulering av godskriving for ELDRE utdanning. Forskriften viderefører tidligere praksis for eldre utdanninger som er gitt redusert uttelling i tråd med tidligere anbefalinger fra Nasjonalt koordinerende utvalg. 3

Doble grader – godskriving av høyere utdanning Forskrift om godskriving av høyere utdanning (Fastsatt , KD) •Gjelder i alle tilfeller der det er tale om godskriving av utdanning i vitnemål for en NY grad, f. eks godskriving av årsstudier som del av bachelorgrad. •Reglene gjelder godskriving både mellom ulike institusjoner og internt på samme institusjon. 4

Doble grader – godskriving av høyere utdanning Institusjonens fullmakter: •Krav til mastergrad fastsettes i henhold til KDs nasjonale forskrift. •For bachelorgrader fastsettes kravene i i forskrifter fastsatt av institusjonen selv. •For godskriving av utdanning inn i en annen grad er det de krav som stilles til grunn for den aktuelle graden som skal legges til grunn for vurdering av godskrivingen. Forskrift om godskriving er altså ikke overordnet de bredde og dybdekrav som stilles til den aktuelle graden. 5

Doble grader – godskriving av høyere utdanning Tid for tid prinsippet: Innebærer at lik utdanning i utgangspunktet teller likt. Institusjonen som er ansvarlig for godskriving skal påse at det ikke gis dobbel uttelling for samme faginnhold, innenfor en og samme grad. Dersom faget oppfyller deler av kravene som stilles til en ny grad el. fagutdanning, er ikke det at faget har fått uttelling tidligere til hinder for at faget inngår i en ny grad eller yrkesutdanning. Forskrift om godskriving innebærer et unntak fra «tid for tid-prinsippet» i det den oppstiller et tilknytningskrav. Selv om utdanningen oppfyller de krav som gjelder for en grad, fastsetter forskriften i tillegg et generelt krav om tilhørighet til den institusjon som skal godskrive utdanning og utstede vitnemål. 6

Doble grader – godskriving av høyere utdanning Forskrift om godkjenning av høgre utdanning (fastsatt ) sier: §3 Krav om ny utdanning: Ved godskriving av utdanning som tidligere har inngått i beregningsgrunnlaget for en grad eller som del av en grad/yrkesutdanning, må en student i tillegg ha avlagt minst 60 nye studiepoeng før det kan utstedes et nytt vitnemål eller tildeles ny grad. Institusjonen kan selv fastsette krav om inntil 90 nye studiepoeng for bestemte utdanninger. Institusjonene fastsetter selv hvilke utdanninger dette gjelder. § 2 Tilknytningskrav for utstedelse av vitnemål: For at en institusjon skal kunne tildele en grad eller utstede vitnemål for fullført utdanning må minst 60 av studiepoengene som skal inngå i beregningskravet være avlagt ved institusjonen. 7

Doble grader – godskriving av høyere utdanning «Forskrift om krav til bachelorgrad ved Høgskolen i Østfold», vedtatt av høgskolestyret : •§ 3 Krav til bachelorgradenes omfang og innhold. a)Rammeplanstyrt integrert utdanning av minst 180 studiepoeng. b)Treårig studieprogram 180 studiepoeng som i henhold til vedtak i HiØs styret gir bachelorgrad. c)Tverrfaglig studium som inneholder studieprogram/definert emnegruppe av min 90 studiepoengs omfang kombinert med et studieprogram/definert emnegruppe innen et annet område på minst 30 studiepoengs omfang. De resterende 60 studiepoeng kan bestå av frittstående emner. Frittstående emner som skal inngå i graden må ha et omfang på min 10 studiepoeng. •§ 6 Vitnemål og vitnemålstillegg: 8

Doble grader – godskriving av høyere utdanning § 6 Vitnemål og vitnemålstillegg (utdrag fra § 6) For å få bachelorvitnemål fra HiØ må minimum 60 studiepoeng være avlagt ved institusjonen. For godskriving av utdanning som tidligere har inngått i beregningsgrunnlaget for en grad eller som en del av en grad/yrkesutdanning, må en student i tillegg ha avlagt minst 60 nye studiepoeng før det kan utstedes et nytt vitnemål eller tildeles en ny grad, jfr forskrift 10. april 2006 nr. 412 om godskriving av høyere utdanning. 9

Doble grader – muligheter? 10