Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fylkesmannen i Buskerud

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fylkesmannen i Buskerud"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fylkesmannen i Buskerud
Dispensasjon – pbl. §7 Fylkesmannen i Buskerud Utgangspunktet når bygningsmyndighetene skal avgjøre byggesøknader er jo at tiltaket må være i samsvar med plan- og bygningsloven. Men det er i loven åpnet for at det likevel kan gis tillatelser hvor tiltaket er i strid med plan- og bygningslovgivningen. Og hjemmelen for dette finnes i bestemmelsene om dispensasjon i loven §7. Ingebjørg Haug

2 Hva er en dispensasjon? Unntak i et enkelt tilfelle til å fravike bestemmelser, plan Ikke varig endring av den aktuelle bestemmelse. En dispensasjon fra en reguleringsplan medfører altså ikke en endring av planen. Med dispensasjon i plan- og bygningslovens forstand menes tillatelse til i enkelttilfeller til å fravike bestemmelser/ planer gitt i medhold av loven til gunst for søker. Dispensasjonen innebærer at tiltaket, til tross for at det er i strid med med plan- og bygningslovgivningen, likevel er lovlig så langt dispensasjonen rekker. Gir altså ikke hjemmel til å fastsette generelle unntak fra lov, vedtekt eller plan. En dispensasjon i en plansak innebærer derfor kun et unntak fra planen i et enkelt tilfelle, men planen som sådan blir uendret. En dispensasjon fra en reguleringsplan medfører altså ikke en endring av planen. Endring av planen må skje etter bestemmelsene om reguleringsendring.

3 Hvem kan treffe vedtak om dispensasjon
Kommunen som kan treffe vedtak om dispensasjon Ved dispensasjon fra plan er myndigheten lagt til det faste utvalg for plansaker Dispensasjonskompetansen kan delegeres Det er altså kommunene som innehar dispensasjonskompetansen. Hvorvidt kompetansen til å dispensere burde ligge hos andre har ofte vært oppe til diskusjon, særlig i tilknytning til utbygging i strandsonen. I det nylig fremlagte planlovforslaget videreføres prinsippet om at det er kommunen som innehar dispensasjonskompetansen, men det åpnes for at myndighet i spesielle tilfelle kan flyttes fra kommunen til regionalt eller statlig organ. (strandsonen, fjellområder)

4 Hva kan det gis dispensasjon fra?
Plan- og bygningslovens materielle bestemmelser Kommunale vedtekter Arealplaner ( kommuneplan, reguleringsplan, bebyggelsesplan) Hva kan det så gis dispensasjon fra? Plan- og bygningslovens materielle bestemmelser ( f.eks avstandskravet til nabogrense i pbl. §70) Kan ikke dispensere fra saksbehandlingsreglene. Fremgår ikke direkte av loven i dag, men i det ny lovforslaget er det gitt en uttrykkelig bestemmelse om dette. 2)Kommunale vedtekter 3) Arealdisponeringsplaner Kommuneplan, reguleringsplan, bebyggelsesplan. Bestemmelser til planen er å anse som en del av planen og det kan også dispenseres fra disse.

5 Når kan det dispenseres?
Pbl. §7 første ledd første setning: ”Når særlige grunner foreligger, kan kommunen, dersom ikke annet er fastsatt i vedkommende bestemmelse, etter søknad gi varig eller midlertidig dispensasjon fra bestemmelser i denne lov, vedtekt eller forskrift.” Når kan det så dispenseres? Hjemmelsgrunnlaget er plan- og bygningsloven §7 første ledd første setning (som har slik ordlyd): ”Når særlige grunner foreligger, kan kommunen, dersom ikke annet er fastsatt i vedkommende bestemmelse, etter søknad gi varig eller midlertidig dispensasjon fra bestemmelser i denne lov, vedtekt eller forskrift.” Etter denne bestemmelsen kan kommunen, dersom ikke annet er fastsatt, dispensere fra bestemmelser i loven, vedtekt areldel til kommuneplan, reguleringsplan og bebyggelsesplan når det foreligger særlige grunner.

6 Hva ligger i lovvilkåret ”særlige grunner”
Utgangspunktet for vurderingen må tas i den bestemmelsen det er aktuelt å fravike Dispensasjonssøkerens interesser må settes opp mot hensyn bak den aktuelle bestemmelsen. Hva ligger i lovvilkåret særlige grunner

7 Fort. ”særlige grunner”
Det er søkeren som må påvise at de grunner som skal begrunne at lovens normalløsning skal fravikes. Dispensasjonsmyndigheten må vurdere om det er påvist spesifiserte klare grunner av en slik karakter og som har en slik tyngde at de kan slå igjennom overfor de hensyn bestemmelsen var ment å ivareta.

8 Fort. ”særlige grunner”
Styrken i de hensyn som skal ivaretas vil stå sentralt. Er den enkelte bestemmelse bærer av viktige nasjonale hensyn, skal det mer til for å tillate dispensasjon enn om det gjelder detaljpregede forhold. Etter dette vil styrken i de hensyn som skal ivaretas i den enkelte bestemmelse stå sentral. Er den enkelte bestemmelse bærer av viktige nasjonale hensyn(f. Eks byggeforbudet i strandsonen) etter plan- og bygningsloven, skal det mer til for å tillate dispensasjon enn om det gjelder mer detaljpregede forhold.

9 Fort. ”særlige grunner”
Individuelle forhold knyttet til søkerens person: Tillegges vanligvis ikke avgjørende vekt Vektleggingen av forhold knyttet til søkers person: Arv og skifte vil ikke være et relevant hensyn ved behandling av en fradelingssak Men: rampe for rullestorbruker : kan være relevant forhold til dispensasjon fra avstandskravet til nabogrense.

10 Saksbehandling Krav om søknad Ved dispensasjon fra plan:
Statlig sektormyndighet og fylkeskommunen skal være gitt mulighet til å uttale seg. Begrunnelse


Laste ned ppt "Fylkesmannen i Buskerud"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google