Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Advertisements

Abildsø skole - Eksamen 2014.
FYLKESMANNEN I HEDMARK Oppvekst- og utdanningsavdelingen
AKUTTSAKER FOR FYLKESNEMNDA
A KSEPTERER DU HVA SOM HELST?. Hvor finner vi rettigheter?  Skolen på papiret finner vi i hovedsakelig i:  Opplæringslova  Opplæringslova har en forskrift.
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Forslag til ny vurderingsforskrift
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Foreldremøte 9. trinn 01. April 2014.
Kroppsøvingsdidaktikk
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
VURDERING.
Vurdering.
Felles nasjonalt tilsyn
Jurist Lene Duesund Svendsen Seniorrådgiver Helene Kløcker
Skolebasert vurdering
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Regionale samlinger – veiledning knyttet til nasjonalt tilsyn Elevenes utbytte av opplæringen: skolens arbeid med opplæring i fag individuell.
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
Behandling av klagesaker på standpunktkarakter
Informasjonsmøte for 10. trinn 10. mars 2009 kl:18.30 – 19.30
Individuell vurdering
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Vurdering – hva og hvorfor?
Foreldremøte 10. trinn 24. april 2013.
Velkommen til Foreldremøte 8. trinn Vi bygger kunnskap og vennskap
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
1 Vurdering som fremmer læring og utvikling Vurderingskonferanse Øystein Sandsdalen.
Foreldremøte 8.september trinn
Foreldremøte 8.september trinn
Klasse: Tillitsvalgte elever: Kontaktlærere:
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Vurdering i barnehage og skole Utdanningsforbundet Troms Nordreisa 1.feb
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Ole Henry Halleraker Rektor
Abildsø skole - Eksamen 2015.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Hva er viktig for elevers læring?
ORIENTERING OM EKSAMEN OG KLAGERETTIGHETER Elvebakken Onsdag 6. mai 2015 Torsdag 7. mai 2015.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3. Formålet med vurderingen Fremme læring Uttrykke kompetanse.
11. februar 2015 FORELDREMØTE PÅ 10. TRINN 1. 1.Aktivitetsplan/halvårsplaner 2.Eksamensordningen – muntlig og skriftlig 3.Elevundersøkelsen 2014/2015.
RUNDSKRIV KMA Varsel og vedtak om ikke vurdert samt varsel om nedsatt karakter i orden/atferd – fylkets maler.
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til elever i Vg1 og Vg 2 4. september 2012.
VELKOMMEN TIL KONTAKTMØTE HJEM-SKOLE ONSDAG 7. SEPTEMBER 2011.
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til elever i Vg 2 3. september 2014.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Foreldremøte 9. TRINN. Saksliste Sak 1: Velkommen v. teamleder Sak 2: Kontaktlærere informerer Visma Lekser i moodle Klasseinndeling, innspill fra.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til elever i Vg 2 3. september 2014.
Foreldremøte 10. trinn Ås ungdomsskole 14. Oktober 2016.
Sagt om utdanning….
Foreldremøte 10. trinn, Sofienberg
Temamøte om avslutning av grunnskolen
NYTT RUNDSKRIV OM FRAVÆR!
Yrkesfaglig fordypning
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Hole ungdomsskole Visjon: TRYGG, KREATIV OG UTVIKLENDE FOR ALLE.
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til
Vurdering og undervisning
Vurdering og klage på standpunkt
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Lambertseter Klageadgang på eksamen og standpunkt – frister våren 2018 Basert på forskrift til opplæringsloven kap 5 Spørsmål kan rettes til: Studieleder.
Velkommen til foreldremøte 10.trinn 28.august!
Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling
Felles Velkommen til nytt skoleår v/rektor
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning Rettssikkerhet Initiativ og forslag Informasjon Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Fylkesmannen i Hedmark har oppdrag for 12 departementer og 9 direktorater. Oppdragene blir gitt sektorvis og innebærer forvaltningsoppgaver som tilsyn, klagebehandling og veiledning, samt å bidra til at helhetsperspektivet er ivaretatt. Samordning Vi skal bidra til et best mulig samarbeid mellom kommunene, fylkeskommunen og den lokale statsforvaltning. Rettssikkerhet Vi skal sikre at folk i sin alminnelighet får innfridd sine rettigheter. Fylkesmannen er både klageinstans og tilsynsmyndighet. Initiativ og forslag Vi skal bidra til utvikling i fylket og ta nødvendige initiativ. Informasjon Vi har et informasjonsansvar om statlig politikk både i forhold til sentrale myndigheter, i forhold til kommunene og ut til folk.  

Klager på standpunktkarakterer Antall klager 2010: 112 Medhold: 73 (65,1%) Antall klager 2011: 117 Medhold: 91 (77,78%) Antall klager 2012: 82 Medhold: 52 (63,4%) Antall klager 2013: 69 Medhold: 34 (50,7%) Musikk, mat og helse, kroppsøving og kunst og håndverk

Kapittel 5 i forskrift til Opplæringsloven: Klage på vurdering Forskrift til opplæringsloven §§ 5-1 og 5-2: Hva kan det klages på? Hvem kan klage? Informasjon om klageadgang og frister til både elever og foresatte § 5-5: Klagefrister

Fylkesmannens saksbehandling Prioriteringer hos Fylkesmannen Faglærer/kontaktlærers begrunnelse Presisere hvilke regler som er brutt eller det kan reises tvil om er brutt jf. kapittel 3 i forskrift Fylkesmannen skal ikke overprøve faglærers faglige skjønn

Føler seg urettferdig bedømt i faget Sammenligner seg med andre elever Hva går klagene ut på? Føler seg urettferdig bedømt i faget Sammenligner seg med andre elever Manglende underveisvurdering Har fulgt opp underveisvurdering fra faglærer – uten bedre resultat Mener karakteren «justert» med en prøve på tampen av opplæringen ….

Begrunnelser for medhold på klager Manglende klargjøring av mål for opplæringen og hva som blir vektlagt i vurderingen, jf. forskrift til opplæringsloven § 3-1 Eleven er ikke kjent med hva som er grunnlaget for vurderingen Manglende underveisvurdering Faglærer viser i liten grad til de samlede kompetansemålene i læreplanen for faget og i liten grad til bredt vurderingsgrunnlag

Begrunnelser for medhold forts. Elevens innsats, orden, oppførsel og fravær blir trukket inn i vurderingen NB! Kroppsøving! Faglærers begrunnelser er ikke i tilstrekkelig grad forankret i kompetansemålene i læreplanen Faglærer har sin egen forståelse for vekting av de forskjellige delene i et fag

Hvordan få til en ytterligere nedgang i antall klager? Hvor godt kjent er lærere med vurderingsforskriften? Eleven er kjent med mål, grunnlaget for, hva som vektlegges og hva som kjennetegner ulik grad av kompetanse i vurderingen? Kjent med innholdet innebærer noe mer enn at informasjonen ligger på Internett eller gis på ark. § 3-12 Egenvurdering

Forts. Fortløpende informasjon om egen kompetanse Varsel om manglende grunnlag for vurdering skal gis uten ugrunnet opphold § 3-3: «Gjensidighetsprinsippet» Vurdering for læring – hvordan få til en enda bedre vurderingspraksis?

Nytt i 2014: Nytt rundskriv om individuell vurdering på trappene Felles nasjonalt tilsyn 2014-2017: Skolens arbeid med elevenes utbytte av opplæringen Forvaltningskompetanse (saksbehandlingen) Skolebasert vurdering