Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NYTT RUNDSKRIV OM FRAVÆR!

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NYTT RUNDSKRIV OM FRAVÆR!"— Utskrift av presentasjonen:

1 NYTT RUNDSKRIV OM FRAVÆR!
«10% regelen»

2 HENSIKT Elevene skal motiveres til jevn innsats og forhindre skulk. Fraværsgrensen gjelder ikke det dokumenterte fraværet «det er lov å være syk» Myndighetene vil skulk til livs.

3 KONSEKVENSER Det er ikke en skulkekvote. Har du valgt en plass på vgs, må du møte opp. Oppmøteplikten er 100%. Klar hovedregel: Elever med mer enn 10% udokumentert fravær i et fag, får ikke karakter. Rom for skjønn: Elever kan i spesielle tilfeller ha inntil 15% udokumentert fravær og likevel få karakter. (..»dette er en snever unntaksbestemmelse…. side 4 i rundskrivet)

4 2 Det er likevel to kategorier av fravær som kan unntas: 1
Hva omfattes av fraværsgrensen? Alt fravær fra opplæringen, uavhengig av grunn, skal i utgangspunktet telle med i fraværsprosenten. Det er likevel to kategorier av fravær som kan unntas: 1 Elever er borte uten at det regnes som fravær f.eks: Rådgiving på skolen, møte med PPT, avtale med lærer om organisert studiearbeid, elevrådsarbeid, møte med rektor eller andre ansatte. 2 Elever kan likevel få halvårsvurdering med karakter og standpunktkarakter hvis eleven kan dokumentere at fraværet ut over 10% skyldes: Helse og velferdsgrunner, arbeid som tillitsvalgt, politisk arbeid, hjelpearbeid, lovpålagt oppmøte, representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå, for eksempel idrett eller kultur (jf § 3-47)

5 Fraværsregelen versus Vurderingsforskriften:
«Fraværsgrense vil altså ikke føre til at læreren mister grunnlaget for vurdering, men den vil påvirke om læreren, uavhengig av vurderingsgrunnlag, kan gi halvårsvurdering med karakter og/eller standpunkt. En lærer kan på den annen side mangle grunnlag for vurdering, selv om en elev ikke har overtrådt fraværsgrensen, for eksempel ved høyt dokumentert fravær.» (side 8 i Rundskrivet)

6 PRAKTISERING AV FRAVÆRSGRENSE:
Over 15% Elever som totalt sett har mer enn 15 prosent udokumentert fravær i et fag, vil ikke få karakter i faget. Inntil 15 % Rektor kan bruke skjønn for udokumentert fravær inntil 15%. Reglene tar høyde for at det kan være sammensatte årsaker til at elever er borte fra undervisningen. Mer enn 10% Elever som har mer enn 10% udokumentert fravær i et fag vil som Udokumentert hovedregel ikke få karakter i faget. Fraværsregelen omfatter f ikke dokumentert fravær som sykdom og andre helse- og velferdsgrunner.

7 Praktiske konsekvenser for skolen:
Skolen må informere godt både elever og foresatte om den nye fraværsregelen. Skolen må handle tidlig for å forebygge fravær Foreldre (til elever under 18 år) og elever har rett på varsling hvis det er fare for mangel på karakter. For udokumentert fravær kan de for noen fag bety varsel allerede etter første dobbeltime med fravær. (varsling i forkant er ikke nytt, men varsel må sendes mye tidligere enn vi har tradisjon for å gjøre). Skolen må ha et godt system for registrering av fravær. Det må framgå tydelig hva faglærer skal gjøre, hva kontaktlærer gjør og hvor myndigheten til å godkjenne dokumentasjonen, innvilge søknader mv ligger. Elever som mister retten til terminkarakter eller standpunkt mister ikke retten til undervisning og underveisvurdering. Skolen må ha et godt system for å følge opp elever som mister karakterer pga for høyt udokumentert fravær.

8 Grenser for varsel og grenser for når eleven ikke får karakter
1.termin Uketimer Årstimer (45 min) 1.termin (45min) 5% grense for varsel 10% grense for når eleven ikke får karakter 1.termin 6 224 106 11 5 187 84 9 3 112 50 2 75 34 4 1 37 17 2.termin Uketimer Årstimer (45 min) 5% grense for varsel 2.termin 10% grense for når eleven ikke får karakter 2.termin 6 224 12 23 5 187 10 19 3 112 2 75 4 8 1 37 Merk: i 2.termin vurderes det totale fraværet – dvs. fraværet i 2. termin pluss fraværet i 1. termin

9 HVORDAN FØLGER VI OPP? Skolen informerer alle elevene første skoleuke.
Foresatte informeres på foreldremøtene for Vg1, 29. og 30. august og på foreldremøtene for Vg2 i høst. Skolen har lagt ut ny forskrift og søknadsskjema på skolens hjemmeside. Fylkeskommunen har utviklet en ny funksjon i SkoleArena med egen kode for udokumentert fravær. Denne skal være ferdigstilt til skolestart. Skolen utarbeider en oversikt over hvem som gjør hva i oppfølging av arbeidet med udokumentert fravær.


Laste ned ppt "NYTT RUNDSKRIV OM FRAVÆR!"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google