Effektivt arbeid i lærergruppene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva fremmer og hemmer kreativitet i team?
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Organisering og roller i Lp modellen PPT sine roller
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Fra prøving og feiling til
Hurum PPTs erfaringer med LP
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Fra barnehage til Vgs: RELASJONER GODE BYGGE Å Motsatt av mobbing…..
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
Fra prøving og feiling til
Dag Dag 10:30 Velkommen til samlingen Mette H. og Jostein Soland
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Veiledning av elever / lærlinger
KLASSELEDELSE.
SAMARBEID I PRAKSIS Samling 4 Stabsutvikling.
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Smidig 2010 "Culture eats agile for breakfast" Smidig krever en organisasjonskultur med høy tillit Jon Øyvind
OPAD stormøte/ BK1 Samordning - dvs. endring - av administrasjonen er nøkkelen til suksess Birger Kruse NVH.
Gruppepsykologi.
Håndtering av forskjellighet i organisasjoner
Diabeteskofferansen Ledere
Lørenskog Idrettsforening
Modul 1 Lillegården kompetansesenter
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Coaching En innføring i begrep og metodikk
Aktivitet på Mestringssenteret
Systemisk tilnærming ved overgrep mot eldre - gjør den en forskjell?
Temadag Læring i prosjektpraksis Simulering som metode.
Teambygging og fasilitering
"Møte" Mennesker som treffes rutinemessig eller for en bestemt anledning Møtet er eneste fellesarena Vage eller ingen felles mål Beslutninger blir ofte.
Grupper og gruppepsykologi
Utdanningsforbundet Trondheim
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Barns læring, voksnes ansvar!
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
Samhandling og kommunikasjon
Definere og velge hovedmål og delmål
Organisering og arbeidet i kommunene
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
*BEST Coaching Strategi – Organisasjonsutvikling – Executive Search - Coaching 1.
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Page 1 WE MOVE THE INDUSTRY THAT MOVES THE WORLD RISK MANAGEMENT Fra operatørenes ståsted Solakonferansen 2014 Øivind Solberg, PhD.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Skap et godt idrettsmiljø. Innhold i modulen Innledning – Hensikt og mål med modulen – Miljø- og personfaktorer For utøverne – Metoder for et utøvermøte.
Bjørn Overland Dialogen betydning i kvalitetsvurdering Nasjonal konferanse for kvalitetsvurdering Hafjell: 15 – 16 januar 2009.
Effektive lederteam og dialogkompetanse
Opprettholdende faktorområder
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
Kapittel 1.4 Modul I Kvalitetsledelse
Modellkommunene Hva er unikt?
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Prosjektplanen og rolleavklaringer
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
1 ANALYSEMODELLEN OG GRUPPEPROSESSER Arbeid med Analysemodellen Gruppeprosesser Rauma og Vestnes Torsdag 13. Mars 2014 Erik Nordgreen og Hanne Jahnsen.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Gruppepsykologi.
ERFARINGER MED KOLLEGASTØTTE Legeforeningen Støttelegers syn på støttekollegaordningen Tidsskr Nor Legeforen nr.4, 2016 Psykologforeningen Retningslinjer.
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Kapittel 1 SAMSPILL.
Kapittel 11 Grupper og team
Og implementeringsarbeid i barnehagen
Utskrift av presentasjonen:

Effektivt arbeid i lærergruppene ”Gruppeledelse arv eller miljø?” 13. Juni 2012 Nina Grini

Kommune gruppe PPT Nettverk Skole eier Arbeids gruppa Lærer gruppe Lærer

The human side of entreprise “The effectiveness of organizations could be at least doubled if managers could discover how to tap into the unrealized potential present in their workforces.” (Douglas McGregor, 1960)

Hva skal lærerne gjøre i lærergruppa? gjennomføre en analyse på en opplevd utfordring forståelse av de faktorer som utløser, påvirker og opprettholder atferds- og læringsproblemer i skolen finne tiltak som kan settes inn for å forhindre faktorene fra å opprettholde problemet og evaluere resultat EN STRATEGI FOR PROBLEMLØSNING

Lærergruppa - et sted midt i mellom? En gruppe? Et team?

Definisjon av en gruppe ”En gruppe er mer enn to personer som er gjensidig avhengig av hverandre og bevisst samhandler for å nå et mål. Over tid utvikles felles normer og roller i gruppa” Størrelse, roller, tid, felles mål, gjensidig avhengighet, normer og verdier (Giddens 1993, Douglas 1995, Gjøsund &Huseby 1998, Svedberg 2000,)

Team eller ikke, avgjøres ved: «…arbeidsgruppen har felles mål og oppgaver som medlemmene er avhengige av hverandre for å oppnå» (se Hackman 2002, Bang 2008, Thompson 2008) «Et godt team har også en gjennomtenkt sammensetning, hvor teammedlemmene har komplementær faglig og sosial kompetanse» (SINTEF, læringsledelse 2010)

Team: - et antall mennesker satt sammen for å ha en funksjon i kraft av sine individuelle egenskaper i teamet teamet har en spesifikk struktur teamet er et komplementært hele ingen resultat kan tilskrives et teammedlem alene

Hvordan defineres et effektivt team? ” Et team er en gruppe på mindre enn tjue deltakere som er gjensidig avhengig av hverandre og bevist samhandler for å nå et mål. Over tid utvikles det felles normer og roller i teamet. Strukturen i teamet er designet slik at dets medlemmer arbeider som komplementære deler av et sammensatt hele” (Adair 1986,Woodcock 1989, Katzenbach & Smith 1993, Strandgaard og Van Haugen 1996,Douglas 1983/1995)

Faktorer som man bør ha fokus på for å få til et effektivt lærergruppe arbeid DETTE KAN MAN TRENE PÅ Åpen kommunikasjon Normer og verdier Miljø Medlemskap Tid Størrelse Teamledelse Tillit Fleksibilitet Konflikt Roller Stress Konformitet Mål

Gruppeleder`n med stor G - finnes han eller hun? Systematisk Til å stole på Diskret Pålitelig Positiv Realistisk En god lytter Tilgjengelig Flinke til å håndtere endringer Ikke dømmende Omgjengelig Støttende Respektert av alle kolleger Åpensinnet

Metoden for lærerne er gruppearbeid Rektor PPT Har Dialog Reflekterer Utfordrer Støtter Lytter Gi konstruktiv kritikk Meta kogniserer Gruppeleder Lærer gruppa Skole koordinator

Implementeringsplanen etterspør begrunnelser for… sammensetning av deltakere i LP-gruppene: «Vår skole består av tre baser, og jeg har vært opptatt av at gruppene skulle settes sammen på tvers av basene, de som arbeider tett sammen til daglig ikke skal være på samme gruppe. Har også lagt vekt på variasjon i erfaring, alder og kjønn. valg av gruppelederne: «Gruppelederne er valgt ut fra personlige egenskaper, og ut deres tidligere erfaringer med veiledning – kollegaveiledning…»

Lærergruppeleders ansvar Se til at det er framdrift i gruppas arbeidet Sørger for framdrift på sakene Sørger for at arbeidet gjennomføres i samsvar med fasene og prinsippene i LP-modellen Formidle mellom gruppa og skolens arbeidsgruppe Har fokus på og drøfter den interne kommunikasjonen i gruppa med de andre deltakerne Stimulere til bruk av kunnskapsheftet Sørge for kunnskapsoverføring til arbeidsgruppa og tilbake STØTTE FRA REKTOR , skolekoordinator og PPT

Effektive lærergrupper Konformitet Tillit Åpen kommunikasjon Roller Mål Miljø Tid Normer og verdier Medlemskap Fleksibilitet Størrelse Gruppeledelse Konflikt stress

Lærergruppe ledelse ”…en teamleder skal stå for gruppens strategi og fremgangsmåte..” ”En god gruppeleder skal delegerer oppgaver som en hjelp til å oppnå eller utvikle, har evnen til å gi og motta lojalitet. Lederen må være åpen for andres behov, håp og integritet og prøve å gjøre teamet til et positivt og givende arbeidsfellesskap” (Woodcock, 1989)

Konflikt ”Konflikter kan betraktes som sannhetens øyeblikk i relasjonen mellom to parter. De kan bære spiren til et destruktivt resultat eller spiren til et tettere og mer utbytterikt samarbeid” ( Strandgaard og Van Haugen, 1996) Felles mål før egne mål Holdningen til begrepet konflikt (SAK og RELASJON) Et utviklingspotensial – erfaringen ved å komme igjennom (Harvey 1994)

Konformitet Det er teamet som skaper resultatene, det er ikke du Teamets ide avhenger av individets kunnskap Hva er en teambeslutning? - at et enkelt medlem kan leve med den beslutning som teamet har tatt, og at medlemmet vil gjøre det som kreves av henne i forhold til denne beslutningen Lytte til de kreative ideene Pass opp for ”group think”

Normer og verdier Norma – ”det rette” Sosiale normer ”implicit rules and expectations that dictate what we ought to think and how we ought to behave” (Atkinson & Atkinson, 1996) Hvordan skal vi oppføre oss her hos oss? Hva snakkes om? Hva snakkes ikke om?

Tillit ”The building of trust should be a key to any team. Trust is the glue that keeps the members team together” (Dyer, 1995) ”Troen på at ord skal bli til handling” Risiko – ”Å gi og få eller ta”

Åpen kommunikasjon Hvert medlem må kunne komme med sine synspunkter. Feedback (konstruktiv feedback) Lytte aktivt Ta sjanser Gjøre feil Tillater evaluering og revidering Dialoger. Dialektikk; ”Metode til gjennom samtale å søke å løse et problem”(Stigen, 1986)