Prøvetaking iht. ”Drikkevannsforskriften” Dion Christensen, prosjektavd. leder Aqua Unique Norge AS Vannkonferansen 2007 21. – 23. august.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

ERSTATNINGSRETTSLIGE ASPEKTER RUNDT KOMMUNENS ROLLE SOM VANNLEVERANDØR
Vesentlige kapasitetsendringer i basisperioden 15. august 2011 George Nicholas Nelson.
Bjarne Pettersen, daglig leder Sterner Aquatech AS – Tekna
Krav til dokumentasjon i kap
Rapport om diarésykdom
Praktiske erfaringer med DynaSand
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Forbrukerportalen.no Vannkonferansen 2007 Vann – en helt vanlig forbrukervare Lasse Billington Underdirektør i Forbrukerrådet.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Vannkonferansen 2007 Color Fantasy Kjetil Tveitan
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Indikatorbakterier i drikkevann.
Vannkjemi - Egenskaper til viktige analyseparametere
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Grunnvann - kvalitet og utfordringer
Hygieniske barrierer i vannforsyningen Jens Erik Pettersen Finnsnes, oktober 2005.
Norsk vann: ODP- prosjektet Kravet om to hygieniske barrierer + Klorresistente parasitter + Hva gjør andre land? Behov for revisjon av desinfeksjonspraksis.
BEREDSKAP NØDVANNFORSYNING
Drikkevannsseminar – Finnsnes
Helse- og omsorgsdepartementet
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
TILskudd ikke-kommunale barnehager i Fauske kommune
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Hva er en hygienisk barriere?
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Byggherreforskriften
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Kartlegging eller løpende kontroll?
Drikkevannsforsyningen i Troms - basert på Vannverksregisteret Tilbakeblikk - status - utfordringer Jens Erik Pettersen Finnsnes, Oktober 2005.
Regionalt laboratorium for mat, vann og miljø i Midt-Troms
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Stiftelsen RNV - Rent Norsk Vann Paneldebatt - ledd 3+4 private/profesjonelle brukere Deltakere Anne Marit Muri, Ansv. Redaktør - Vi i Villa Egil Lingass,
Total systemhåndtering – for bedre vannkvalitet Avd
Status og utfordringer innen vannforsyningen Jens Erik Pettersen Driftsassistansen i Møre og Romsdal Kurs/årsmøte Mai 2005 Ulsteinvik.
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Håndtering av avviksmeldinger
Prøvetaking slamavskillere
(12) Ordstyrer setter oss på sporet Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal vurdere om vannforsyningen har tilstrekkelige hygieniske.
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO.
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Da Oslo kokte Presentasjon Folkehelseinstituttets smitteverndager 4. og 5. juni 2008 Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege.
MAI 2013 Hur säkerstaller vi drift och skötsel av minireningsverk? 1 Seminar – Uddevalla mai 2013 Avviksbehandling Erik Johannessen, Ph.D.,
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling -grunnkrav Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, AFIN.
Krav til sikring av personopplysninger Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
NorLab as Fagsamling Sortland september 2009 Prøvetakning av vannprøver Theresa Oxem.
Vannleveranse og beredskap Tilfeldigheter eller planer……..? Erling Aass Drammen kommune, vann og avløp.
Dårlig luftkvalitet, en utfordring for helse- myndighetene Bedre byluft forum 28. april 2011 Anders Smith, seniorrådgiver/lege.
Nytt og nyttig fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesforum i Trondheim – 18.sept 2014 Øystein Fosstvedt, seniorrådgiver.
Beredskap i drikkevannsforsyningen FAGSAMLING FOR VANN- OG AVLØPSEKTOREN Hurtigrutens hus, Stokmarknes, 26/1 og 27/
GODKJENNINGVANNVERK GODKJENNING VANNVERK Nordland Fylkeskommune Driftsassistansen VA Nordre Nordland Kommuner i Nordre Nordland.
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
Status pr. Januar 2013 Kommunalteknisk sektor Tom A. Johansen
Kurs for brukere av KFF-KSS
TVM4710 Fordypning VA- teknikk
Vannkvalitets-standarder
Hygieniske barrierer Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal
BEHANDLING AV DRIKKEVANN Vannverkssituasjonen i Norge
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
Alternativ vannforsyning for Ålesundsregionen
Forskrift om Internkontroll
Kurs for brukere av KFF-KSS
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Prøvetaking iht. ”Drikkevannsforskriften” Dion Christensen, prosjektavd. leder Aqua Unique Norge AS Vannkonferansen 2007 21. – 23. august

Innhold ”Drikkevannsforskriften” Praktisk gjennomføring - grunnleggende bestemmelser - anvisninger angående analysetaking Praktisk gjennomføring Fremtidige utfordringer

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 1. Formål        Denne forskriften har til formål å sikre forsyning av drikkevann i tilfredsstillende mengde og av tilfredsstillende kvalitet, herunder å sikre at drikkevannet ikke inneholder helseskadelig forurensning av noe slag og for øvrig er helsemessig betryggende. § 2. Virkeområde        Forskriften omfatter alt drikkevann uavhengig av dets opprinnelse, og uavhengig av om det leveres forbruker gjennom distribusjonsnett, fra tankvogn eller tankskip, i flasker eller annen emballasje. Forskriften omfatter videre ethvert vannforsyningssystem og internt fordelingsnett som skal levere drikkevann, og ethvert forhold som kan medføre forurensning av råvann og drikkevann i vannforsyningssystem eller internt fordelingsnett.

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 3. Definisjoner        I denne forskriften forstås ved: 1. Drikkevann: a) Alle former for vann, som enten ubehandlet eller etter behandling er bestemt til drikke, matlaging eller andre husholdningsformål uansett vannets opprinnelse, og uansett om det leveres gjennom distribusjonsnett, fra tankvogn, tankskip eller i flasker eller annen emballasje. b) Alle former for vann som er bestemt til bruk i næringsmiddelvirksomheter til produksjon, behandling, konservering eller markedsføring av produkter bestemt til konsum, med mindre det er utelukket at vannets kvalitet kan påvirke de ferdige næringsmidlenes hygieniske kvalitet.

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 4. Bestemmelser om forbud mot forurensning av vannforsyningssystem Det er forbudt å forurense vannforsyningssystem og internt fordelingsnett dersom dette kan medføre fare for forurensing av drikkevannet.

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 5. Ansvar for vann som leveres og internkontroll Vannverkseier skal påse at drikkevannet tilfredsstiller kravene til kvalitet, mengde og leveringssikkerhet når det leveres til mottaker. Drikkevann anses levert til mottaker, jf. første ledd, på følgende steder: 1. For vann levert gjennom ledningsnett: på det sted vannet leveres til en mottaker, herunder annet vannforsyningssystem og internt fordelingsnett, samt på tappepunkter. 2. For vann i flaske eller annen emballasje med henblikk på frambud: på det sted vannet tappes i emballasjen. 3. For vann brukt i næringsmiddelvirksomheter: på det sted vannet brukes til næringsmiddelformål eller til drikkevann for øvrig.

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 8. Godkjenning av vannforsyningssystem Et vannforsyningssystem skal være godkjent av myndighet som nevnt i § 9 når det forsyner: 1. minst 20 husstander herunder hytter eller minst 50 personer, 2. næringsmiddelvirksomhet, 3. helseinstitusjon eller skole/barnehage

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 12. Krav til kvalitet Drikkevann skal, når det leveres til mottakeren, jf. § 5, være hygienisk betryggende, klart og uten framtredende lukt, smak eller farge. Det skal ikke inneholde fysiske, kjemiske eller biologiske komponenter som kan medføre fare for helseskade i vanlig bruk. Drikkevann skal oppfylle kvalitetskravene i vedlegget i denne forskriften.

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 13. Materialvalg og dimensjonering av transportsystem og vannbehandlingsanlegg Materialer i transportsystem, internt fordelingsnett og vannbehandlingsanlegg med videre som direkte eller indirekte kommer i kontakt med vann i vannforsyningssystem, må ikke kunne avgi stoffer til vannet som kan medføre fare for helseskade eller som kan føre til en uakseptabel endring i vannets sammensetning, herunder en forringelse av vannets sensoriske egenskaper.

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 13. Materialvalg og dimensjonering av transportsystem og vannbehandlingsanlegg Transportsystem og vannbehandlingsanlegg skal være tilstrekkelig dimensjonert og tilrettelagt slik at: 1. vannbehandlingen fungerer tilfredsstillende og kravene til drikkevannskvalitet overholdes også ved maksimalt vannforbruk og under perioder med ugunstigst råvannskvalitet, 2. kravene til tilfredsstillende vannkvalitet og -mengde kan opprettholdes under reparasjons- og vedlikeholdsarbeider, filterspyling, renhold med mer.

”Drikkevannsforskriften” - grunnleggende bestemmelser § 16. Tilsyn og vedtak Det lokale Mattilsynet fører tilsyn og fatter vedtak etter matloven for å gjennomføre bestemmelsene gitt i og i medhold av denne forskriften i samsvar med matloven § 23 om tilsyn og vedtak og kan herunder treffe vedtak etter § 24 om særskilt smittesanering, § 25 om stenging og virksomhetskarantene og § 26 om tvangsmulkt. Kommunen fører tilsyn og fatter vedtak etter kommunehelsetjenesteloven for å gjennomføre bestemmelsene gitt i og i medhold av denne forskriften i samsvar med kommunehelsetjenesteloven.

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking

”Drikkevannsforskriften” - bakgrunn for forskriftens anvisninger angående analysetaking For å ha fullstendig kontroll med at forskriftens bestemmelser etterleves må eksisterende ledningsnett: Driftes forsvarlig Inspiseres hyppig Vedlikeholdes kontinuerlig Saneres ved behov Tas vannanalyser Et relevant parameterutvalg

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking Tabell 4. Minimum årlig prøvetakingsfrekvens som skal danne grunnlag for rapportering til tilsynsmyndighet.

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking 1) Dersom vannverket i tillegg til leveranse til husholdningsabonnenter (forbrukere), leverer vesentlige mengder vann til næringsmiddelbedrifter, sykehjem, institusjoner, hoteller eller tilsvarende, må dette tas hensyn til ved fastsettelse av prøvetakingsfrekvens Behovet for prøvetaking ved mindre vannleveranser enn til 50 personer fastsettes av aktuell tilsynsmyndighet Det samme gjelder ved sesongdreven vannforsyning 2) Nettkontrollen skal gi et representativt bilde av vannkvaliteten levert gjennom året Kolonnen angir minste antall prøveomganger per år Nødvendig antall prøver i hver prøveomgang må fastsettes ut fra vannforsyningssystemets kompleksitet og kritiske punkter Minimum antall parametere som skal analyseres i hver prøve fremgår av tabell 6

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking 3) Enkel og utvidet rutinekontroll skal til sammen gi et representativt bilde av vannkvaliteten til abonnent/forbruker gjennom året (jf. tabell 6) for parametere i tabell 1, 2 og 3 Kolonnene angir antall prøver per år Prøvene kan være de samme som inngår i nettkontrollen 4) Aktuell tilsynsmyndighet kan redusere antall prøver som inngår i enkel rutinekontroll med inntil 50% av det som er angitt i tabell 4, forutsatt at analyser (jf. tabell 6) over minst to påfølgende år viser at parameterverdiene er stabile og vesentlig lavere enn de respektive grenseverdier, og at det ikke foreligger forhold som medfører fare for akutt forringelse av vannkvaliteten Dersom resultatene senere viser økte verdier må frekvensen vurderes på nytt

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking 5) Utvidet rutinekontroll skal analyseres med den angitte frekvens med mindre vannverkseier kan dokumentere at det er usannsynlig at en gitt parameter (jf. tabell 6) vil overskride grenseverdien Aktuell tilsynsmyndighet kan da for et bestemt tidsrom fastsette en lavere frekvens for den/de parameter(e) dette gjelder 6) Økning eller reduksjon av antall prøver/prøveomganger for vannforsyning av denne størrelse kan vurderes av aktuell tilsynsmyndighet i hvert enkelt tilfelle. Prøvetakingsfrekvens for tappepunkter i næringsmiddelbedrifter skal minst følge « enkel rutinekontroll ». Prøvetakingsplan fastsettes av aktuell tilsynsmyndighet, jf. annet næringsmiddelregelverk.

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking Tabell 6. Parametere som skal analyseres ved nettkontroll, enkel rutinekontroll og utvidet rutinekontroll, og som skal danne grunnlag for rapportering til tilsynsmyndighet Tabell 6.1 Nettkontroll og enkel rutinekontroll

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking Forklaring til rubrikkene: X: Obligatorisk. Z: Obligatorisk, men se merknad. V: Aktuell tilsynsmyndighet kan vurdere i hvilken grad parameteren trenger å undersøkes. Analyse av vann fra tappepunkter i næringsmiddelbedrifter skal minst følge «nettkontroll ». For øvrige parametere i tabellene 1-3 kan det benyttes data fra vannverket.

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking Tabell 6.2 Utvidet rutinekontroll Alle de øvrige parametrene i tabell 1, 2, 3 skal inngå i utvidet rutinekontroll med mindre vannverkseier kan dokumentere at det er usannsynlig at en gitt parameter vil overskride grenseverdien. Aktuell tilsynsmyndighet kan da for et bestemt tidsrom fastsette at parametere dette gjelder, ikke trenger analyseres. Clostridium perfringens trenger ikke måles i grunnvann dersom overflatevann ikke påvirker grunnvannskvaliteten.

”Drikkevannsforskriften” - anvisninger angående analysetaking Tabell 7. Minimumsfrekvens for prøvetaking av råvann som skal danne grunnlag for rapportering til tilsynsmyndighet 1) Råvann skal minst overvåkes med den angitte frekvens for de parametere som inngår i tabell 1, 2 og 3 når det er grunn til å anta at disse tilføres vannkilden i mengder av betydning for grenseverdiene. Prøvene kan tas på inntaket til behandlingsanlegget. Som et minimum skal alltid parametrene i tabell 6.1 nettkontroll (unntatt smak) inngå i overvåkingsprogrammet av råvannet. Vannverkseier skal utarbeide et prøvetakings- og analyseprogram som sikrer tilstrekkelig dokumentasjon av verdiene for disse parametrene og som i tillegg gir tilfredsstillende dokumentasjon av: a) om vannkilden er en hygienisk barriere b) om vannbehandlingen omfatter de nødvendige prosesstrinn.

Praktisk gjennomføring

Praktisk gjennomføring Typisk norsk kommunal vannforsyning Forsyner noen få tusen abonnenter Produserer mellom 1500 – 3000 m3 vann pr. døgn Røros Kommune forsyner 3500 forbrukere Produserer ca. 2100 m3 vann pr. døgn Hvilke forskriftskrav vil dette innebære?

Praktisk gjennomføring Typisk norsk kommunal vannforsyning Forskriftskrav for ledningsnett (såkalt ”nettkontroll” gjelder fra vannverk til ytterste punkt på distribusjonsnett): 24 analysetakinger pr. år (hver 15. dag) Vannprøvemengde ca. 1 liter Produsert vannmengde på 15 døgn: ca. 31 500 000 liter Hver av disse skal inneholde flg. parameter: - Kimtall, 22o C - Koliforme bakterier - Turbiditet - Farge - pH-verdi (dersom parameteren er instabil)

Praktisk gjennomføring Typisk norsk kommunal vannforsyning Forskriftskrav for vannforsyningen (såkalt ”rutinekontroll” på vannverket): 4 analysetakinger pr. år (hver 3. måned) Hver av disse skal inneholde flg. parameter: - Kimtall 22o C - Koliforme bakterier - E.coli bakterier - Intestinale Enterokokker - Turbiditet - Farge - pH-verdi (dersom parameteren er instabil) - Konduktivitet - Lukt/smak - Ammonium - Nitritt - Aluminium - Jern - Kimtall 36o C - Clostridium perfringens - Pseudomonas aeruginosa

Praktisk gjennomføring Typisk norsk kommunal vannforsyning Forskriftskrav for vannforsyningen (såkalt ”utvidet rutinekontroll” på vannverket): 1 analysetakinger pr. år Hver av disse skal inneholde forskriftsvedleggets definerte parameter. Dette omfatter bl.a.: - Kimtall 22o C - Koliforme bakterier - E.coli bakterier - Intestinale Enterokokker - Turbiditet - Farge - Kobber - TOC - Klorid - Fluorid - Clostridium perfringens - …og en del flere Dette gjelder med mindre vannverkseier kan dokumentere at det er usannsynlig at parameteren vil overskride grenseverdien.

Lekkasjer medfører støtvise innslipp av kloakk på drikkevannet Praktiske gjennomføring Lekkasjer medfører støtvise innslipp av kloakk på drikkevannet

Praktisk gjennomføring Noen bakteriologiske parameter som er ikke omfattet av forskriftens analysetakingskrav: - Campylobacter, 26 % (Røros) - Giardia (Bergen) - Novovirus, 18 % - Salmonella, 6 % - Cryptosporidium - Hepatitt A - Tularemi (Harepest), (Hinnøya)

Praktisk gjennomføring Noen kjemiske parameter som ikke er omfattet av forskriftens analysetakingskrav når det gjelder ”nettkontroll” eller ”enkel rutinekontroll”: - Kobber - Mangan - TOC (Total Organic Carbon) - COD (Chemical Oxygen Demand) - Klorid - Fluorid - Kalsium

Praktisk gjennomføring Kommune: Kompetanse på analysetaking og -vurdering er vanligvis beskjeden Forståelsen for hvor mange og hvilke analyser som tas strekker ikke til Tar kun det antall analyser de er pålagt Tar kun de parameter som forskriften krever Økonomiske hensyn har for stor innvirkning Først når et utbrudd er under oppseiling eller er et faktum blir tilleggsparameter analysert Underlagt et mangelfullt regime for analysetaking Kan ikke gi forbrukerne den nødvendige kvalitetssikkerhet

Praktisk gjennomføring Generelle vurderinger: Lavt antall analyser gjør at utvelgelsen av prøvepunkter er basert på vurdering av høyrisikosteder og ikke generell kvalitetskontroll Det legges i liten grad opp til reell sykdomsforebyggende analysetaking Oppfølgingen av om forskriftens krav følges opp i den enkelte kommunen er mangelfull Kommunen er sin egen tilsynsmyndighet i forhold til internrevisjon o.l. Faren for svikt i rutiner større Først når et utbrudd har oppstått vil ekstern myndighet komme inn i bildet ift. relevant analysetaking og kontroll av rutiner Alt dette bekreftes i uavhengige rapporter

Praktisk gjennomføring Mattilsynet: Har i noen tilfeller ikke tilstrekkelig kompetanse på analysevurdering Mangler kompetanse på hvilke parameter som gir et tilfredsstillende bilde av vannkvaliteten Bakgrunn for oppslag i media baseres altfor ofte på mangelfulle analyseresultater Noen åpenbare fakta ignoreres fullstendig Dette gjør at Mattilsynet i visse fall har gått ut med meldinger angående vannkvaliteten som i beste fall er svært mangelfull og i verste fall kan være direkte villedende

Fremtidige utfordringer

Fremtidige utfordringer Forskriften må gi mer enn bare en generell oversikt Vannanalysene bør være et forebyggende instrument i vannkvalitetssikringen Vannkvaliteten er ikke god nok når man kan bli syk av å drikke dette vannet Det er i utgangspunktet helt uakseptabelt med sykdomstilfeller og dødsfall som følge av kranvann En grunnleggende årsak til sykdomsutbrudd som følge av vannbåren smitte er mangelfulle forebyggende tiltak Parameter som historisk har ført til sykdomsutbrudd analyseres enten ikke i det hele tatt eller åpenbart ikke hyppig nok i dagens analysetakingsregime

Fremtidige utfordringer Partikler og grums skapes i alle ledningsnett med belegg Dette skaper igjen store utfordringer for mange brukersteder selv når innholdet er under grenseverdiene Ødelegger interne installasjoner hos abonnentene Vannet har svært dårlige bruksmessige egenskaper Ifølge en rapport fra FHI vil vannet være lite egnet til konsum og ubrukelig i bruk (for eksempel til klesvask) Finfølende utstyr kan ikke driftes under slike forhold Det er bra at parameter som turbiditet og farge analyseres regelmessig iht. Drikkevannsforskriften Likevel ligger grenseverdiene altfor høyt sett i forhold til akseptabel kvalitet levert til abonnentene

Fremtidige utfordringer Analysetaking er et svært viktig tiltak for overvåking og kontroll med vannkvaliteten Ettersom verken kilde, vannverk eller distribusjonsnett er sikret tilstrekkelig er det nødvendig å holde meget stram kontroll med vannkvaliteten Denne kontrollen kan kun gjøres med et godt og utfyllende regime for analysetaking Forskriften gir ikke de nødvendige retningslinjer pr. i dag og må derfor justeres

Fremtidige utfordringer Flere analyser og parameter vil kunne gi: Bedre kontroll med reell vannkvalitet Enklere å iverksette forebyggende tiltak Langt raskere detektering av mulige sykdomsutbrudd Tidligere initiering av omfangsreduserende tiltak Mindre omfattende sykdomsutbrudd; - færre syke - mindre omfattende utbedring i etterkant

Fremtidige utfordringer Flere analyser og flere vil kunne gi: (forts.) Lavere samfunnsbelastning Raskere behandlingstid (færre pasienter) Raskere normalisering Utvelgelse av prøvepunkter vil kunne defineres i forskriften f.eks. ved en angivelse av høyrisikopunkter og avstandsvis

Fremtidige utfordringer Generelle betraktninger: Med dessentrale rensepunkter vil man kunne oppnå langt høyere sikkerhet for god og hygienisk betryggende vannkvalitet på tross av dårlig ledningsnett Kommunen kan ikke være sin egen tilsynsmyndighet Arbeidet med godkjenning av alle norske vannverk må akselereres betydelig