Anton Punsvik, kapellan, Sortland

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Sprell levende 4.mai 08.
Advertisements

SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Fra ord til liv Mars 2011.
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
Eldsterådets visjonstenkning for Kristiansand Frikirke
Fra ord til liv August 2012.
Etikk i møte med mennesket
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Normer, verdier og holdninger
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Hvem er Jesus?.
Vintreets hemmelighet Livet i vennskap og kjærlighet Joh 15,12-17
Etiske modeller - hva er det?
Penger & etikk to sider av samme sak? Henrik Syse, forsker og filosof
KRL Av Karina Schjølberg
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Normativ etikk Fokuserer på konsekvensene av en handling.
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
Etikk.
ETIKK Hva er det? Hvor kommer det fra? Hva brukes det til?
Noen etiske perspektiver Pensumboka: Lingås, 1999
Hva er Rotary? ROTARY er verdens største yrkesbaserte service-organisasjon, stiftet av Paul Harris den 23 februar 1905 ca 1,2 millioner kvinner og menn,
Rotarys formål Å utvikle vennskap som grunnlag for å gagne andre
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Oppsummering 101 things to do and know. 11.oktober Bibelen som rettesnor Bibelmixen Mennesker har verdi, hvem bestemmer verdien? Har man samme verdi som.
Eldre mennesker Har levd et langt liv med både gode og vonde opplevelser For de fleste vil mye livskunnskap og livserfaring bidra til trygghet og ro Mer.
Rett og galt Kapittel 8 – Horisonter 8.
Filosofisk visdom i den kommunale hverdag
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Fra Ord til liv Fra Ord til liv januar 2012 januar 2012.
Om å ta mennesket på alvor Filosofisk visdom i den medisinske hverdag Henrik Syse, forsker og filosof NORDAF, Gardermoen,
Etikk og moral i lederskap
Rotary Distrikt 2260 Midtveismøtet Utfordringer i vårt distrikt v/ Åge Bjor.
GENERELL INFORMASJON OM ROTARY
 Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans eller får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.
Svein-Eirik Jensen Tel: , Mob: SEJ Rotarys etiske grunnlag.
Problemet og løsningen:
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
STØRST AV ALT 5.Klasse Bibelklubb!!!.
Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker
1 May Thorseth Professor Filosofisk institutt og daglig leder Program for anvendt etikk, NTNU
Bokollektivet Målgruppe:
Tekster om tro og livssyn
Etikk og helseprofesjonene
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
«Hvorfor gjør vi det?» Refleksjoner om etikken – og grunnmuren
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Strategi- og aktivitetsplan
Innføring i yrkesetikk for lærere
Livssynshumanismen Hva er livssyn? -Ser på livet
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Problemløsning.
LC Sotra desember 2012 Innlegg til debatt: Hvordan nå Lions mål, gjennom våre handlinger bygget på Lions etiske norm? Målsetningen med å legge opp til.
To tenkjemåtar i etikken  Etikk: handlar om å tenkje gjennom spørsmål om rett og gale  aka moralfilosofi  Forholdet mellom menneske  Heile samfunnet.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
«Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg» (Mt 25,40). «Fra ord til liv» April 2016.
Hva er etikk Etikk er læren om moral og kan forståes som vår evne til å gi gode begrunnelser for valgene vi gjør. Dette blir spesielt viktig når vi skal.
1) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Rotarys (og vårt formål) – noe forenklet
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Danning og voksenrollen i barnehagen
Utskrift av presentasjonen:

Firespørsmålsprøven omsatt i vårt daglige virke som rotarianere og medmennesker Anton Punsvik, kapellan, Sortland Rotarys distriktskonferanse 6. juni 09 Sortland

4-spørsmålsprøven Om saker vi tenker, sier og gjør: Er det sant? Er det rettferdig overfor alle det angår? Vil det skape forståelse og bedre vennskap? Vil det være til beste for alle det angår?

Sterke sider - 4-spørsmålprøven Enkel å huske, enkel og bruke WWJD - What would Jesus do? Har fokus på våre medmennesker. Bibelens ”Hvem er min neste” Jfr. Rotarys formål. Å gagne andre

Sterke sider - 4-spørsmålprøven Vi ansvarliggjøres. Forvalteransvaret. ”Skal jeg være min brors vokter” Går utover det å avgrense. Også skape og gjøre til beste Luthers forklaringer i katekismen.

Sterk side – Rotarys formål 3. Å gagne andre i privatliv, yrke og samfunnsliv. Etikken og våre normer skal integrert i personen, selv om kravene i noen tilfeller kan være forskjellige. Mest tydelig i posisjoner og stillinger der det kreves tillit

Svake sider - 4- spørsmålsprøven Kan bli for individuell. Svarene kan henge for mye på hvordan vi selv tror ting er, vår egen virkelighetsoppfatning. Kan bli for følelsesbasert. Dette føler og opplever jeg sant og rettferdig. Mediaverden som fokuserer på enkeltindividet.

Svake sider - 4- spørsmålsprøven Er vi i stand til å se ”alle det angår”? Jfr. Aktiv dødshjelp. Angår det flere enn den det umiddelbart gjelder?

Rotarys etikk - En etikk uten helhetlig livssyn Grunnverdier aksepterte i de fleste livssyn. Samler folk på tvers av religiøs bakgrunn. Den enkelte Rotarianer trenger å gå dypere inn i sin livs og virkelighetsforståelse enn hva Rotary kan gi hjelp til.

Å leva det er å elska 3. vers Å leve det er å leggja all urett og lygn i grav; å leva det er som havet å spegla ein himmel av. Å leve det er å leggja all urett og lygn i grav; å leva det er som havet å spegla Guds himmel av.

Livssyn som ballast for 4-spørsmålsregelen Mot for mye individualisme og føleri. Synet på blant annet mennesket, samfunnet, naturen, tiden, evigheten, åndsmakter, gud og vitenskapen gir forankring for etikk.

Livssyn som ballast for 4-spørsmålsregelen Forskjellig livssyn kan noen ganger gi forskjellig svar. Vanskelige spørsmål gjør at vi må søke hjelp i livsgrunnlaget vårt for å bli trygg på hva vi står for.

Livssyn som anker for 4-spørsmålsregelen Noen ganger handler ikke ting om å gjøre rett eller urett, men om å gjøre det som er minst urett. Jfr. Militærnekterproblematikk.

Etikktyper Pliktetikk Formålsetikk Konsekvensetikk Sinnelagsetikk

Pliktetikk Er handlingen god i seg selv? Handling ut fra normer og regler Men om ingen oppdager oss?

Formålsetikk Hva kommer ut av handlingen Tjener handlingen et godt formål? Verdier som fortjener å realiseres Men helliger målet alltid midlet?

Konsekvensetikk Beslektet med formålsetikken, men spør ikke etter formål, bare etter konsekvenser. Men da trenger vi verdier for å vurdere om konsekvensen av handlingen er god.

Sinnelagsetikk Motivet for handlingen vektlegges Det gode sinnelag. Kombineres ofte med pliktetikk Men er det slik at om noe er godt ment så kan det ikke bli galt?

Våg å tenke etisk – våg å ta konsekvensen av etikken. Etikk angår alle deler av livet. 4-spørsmålsprøven er en god innfallsport. Et godt etisk grunnlag løser ikke alle utfordringer, men medvirker at det forårsakes mindre skader

Tilgivelsens mulighet. Tilgivelse er ikke tillatelse, men er ofte veien videre når etikkens mål ikke er oppnådd. Tilgivelse er ikke det samme som at tillit blir bygd opp, men gir gunnlag for oppbygging av tillit. Etikkens mål skal fremdeles få holdes fram.