Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Penger & etikk to sider av samme sak? Henrik Syse, forsker og filosof

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Penger & etikk to sider av samme sak? Henrik Syse, forsker og filosof"— Utskrift av presentasjonen:

1 Penger & etikk to sider av samme sak? Henrik Syse, forsker og filosof
Tidl. leder for Corporate Governance-gruppen, Norges Bank Seniorforsker, Institutt for fredsforskning (PRIO) E-post: Industrijuristseminaret Kvitfjell, 14. mars 2009

2 Hører etikk og penger sammen?
Selvsagt gjør de ikke alltid det. Men: Vi kan søke et størst mulig overlapp, og vi kan arbeide for et samfunn der ”etterspørselen etter det etisk rette” øker. Avhengig av tidsperspektiv! Det er mulig å ha flere motivasjoner.

3 Etikk og moral Etikk: Faget. Moral: Holdningene – identiteten.
Er det samsvar mellom etikk og moral? Og hvordan kommer vi oss fra all den velmente etikken til den gode moralen? Mange innfallsporter til etikk: pliktetikk, konsekvensetikk, rolleetikk (dydsetikk). Alle kan gi argumenter for bedrifters samfunnsansvar.

4 Hvorfor vektlegge etikk – kommer det ikke av seg selv?
Fordi vi har å gjøre med mennesker – og mennesker er skjøre og kan ødelegges. Fordi mye kan være lov uten at det er etisk holdbart. Fordi vi noen ganger kommer i situasjoner der det blir asymmetri mellom profesjonalitet & kompetanse på den ene siden og brukernes/kundenes behov på den andre. Fordi vi trenger å se oss selv utenfra.

5 Etikk – ikke bare ”nei, nei”
”Dydsetikken” viser oss viktigheten av stolthet og glede som en del av etikken. Vi må bygge identiteter som ivaretar de etiske imperativene, og som bygger tillit. Samtidig må vi ta vare på forskjeller, og la oss berike av dem. Og vi må skape gode rom for samtalen om etikk og lovlydighet – en viktig oppgave for juristen!


Laste ned ppt "Penger & etikk to sider av samme sak? Henrik Syse, forsker og filosof"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google