Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vintreets hemmelighet Livet i vennskap og kjærlighet Joh 15,12-17

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vintreets hemmelighet Livet i vennskap og kjærlighet Joh 15,12-17"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vintreets hemmelighet Livet i vennskap og kjærlighet Joh 15,12-17
Bibelhelg Melhus 8. Februar 2014 Asbjørn Kvalbein

2 Dagbøker - blogg «Nå har jeg endelig gjort det. Jeg har brutt opp fra et liv som husmor og tatt et radikalt skritt i tro…» I gamle dager skrev de unge dagbøker. Det handlet som regel om svært så private betroelser. Nå for tiden er det mange som legger ut dagbøkene sine som blogger på internett, som alle kan lese. Jeg leste nylig om en slik blogg som var lagt ut offentlig. En ung kvinne skrev: «Nå har jeg endelig gjort det. Jeg har brutt opp fra et liv som husmor og tatt et radikalt skritt i tro. Jeg har forlatt faren til barna mine og flyttet dit hvor foreldrene mine bodde, hundre mil av sted.»

3 Opplevde ikke nok kjærlighet
Ved hjelp av mange ord og eksempler som var vanskelig å få noe ut av, erklærte denne kvinnen at hun ikke opplevde nok kjærlighet i livet sitt. Hun flyttet hundre mil for å bo sammen med foreldrene sine. Hun tok med seg barna. Hun dro ut på en reise for å finne ut hva hun følte at hun manglet i livet. Hun hadde en drøm om å gjenoppta kontakten med en gammel kjæreste. Ray het han. Hun oppsøkte moren til Ray. Mens hun oppholdt seg der, dukket det opp en gammel, vanstelt mann – han så ut som en uteligger. Moren tok imot ham på trappen, fulgte ham inn i stua og sa til kvinnen som hadde tatt den lange veien for å oppsøke ungdomsdrømmen. «Du husker vel Ray?» Alle drømmene falt i grus på noen sekunder. De følelsene som kalles «kjærlighet» nå for tiden, er fjerne fra den kjærligheten som beskrives i Bibelen. Du husker vel Ray?

4 Joh 15:12-17 «Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine. Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere. Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Vi skal nå lese fra det avsnittet der Jesus har talt om seg selv som vintreet og oss som greinene på vintreet. Joh 15:12-17: «Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine. Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere. Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør.

5 Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far. Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere og satt dere til å gå ut og bære frukt, en frukt som varer. Da skal Far gi dere alt dere ber om i mitt navn. Dette er mitt bud til dere: Elsk hverandre!» Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far. Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere og satt dere til å gå ut og bære frukt, en frukt som varer. Da skal Far gi dere alt dere ber om i mitt navn. Dette er mitt bud til dere: Elsk hverandre!» Kjærlighet, vennskap og utvelgelse er de store temaene i dette avsnittet. La oss se nærmere på hva Jesus sier.

6 Vi leser på nytt Vers 12-13: «Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine.» Først leser vi på nytt Vers 12-13: «Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine.»

7 Kjærlighet = agape Kjærlighet som har sitt opphav i Gud og Jesus
Ånden Faderen Sønnen På gresk brukes her ordet agape, den formen for kjærlighet som har sitt opphav i Gud og Jesus, og som av og til viser seg også i etterfølgerne av Jesus. Den kjærligheten holder den treenige Gud så sterkt sammen at de som er tre, likevel er ett. Det er en kjærlighet som ikke hører denne verden til.

8 Samlet i personen Jesus
«For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.» (Joh 3:16) Tenk på det: Den kjærligheten som holder Faderen, Sønnen og Ånden tett sammen, den kjærligheten knytter deg til Jesus og Jesus til deg. Guds kjærlighet til verden samlet seg i personen Jesus Kristus. Dette er bakgrunnen for Bibelens kanskje mest sentrale ord: «For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.» (Joh 3:16)

9 Til deg personlig Kjærligheten vil ikke slippe deg Er verdt å oppsøke
Kjærlighet du ikke må avslå Men den er kostbar Den innebærer offer Disse ordene og dette tilsagnet er gitt til deg personlig og til alle som vil være elever av Jesus – disipler. Jesu kjærlighet vil aldri slippe deg. Det er en kjærlighet som det er verdt å oppsøke. Det er en kjærlighet du ikke må avslå. Men Jesus har et viktig poeng om kjærligheten. Den er kostbar. Den innebærer offer. Ingen kjærlighet er større enn den som er villig til å gi livet sitt for vennene sine.

10 Prinsesse Alice Har du hørt historien om prinsesse Alice? Hun var datter nummer to til Dronning Victoria i England. Alice hadde en fire år gammel sønn som hun var svært glad i. Da han ble smittet av en sykdom som ble kalt «sort difteri», ble Alice så å si knust. Sykdommen var svært smittsom og svært dødelig. Siden Alice ikke hadde så god helse, advarte sykepleierne prinsessen og sa at hun måtte holde seg unna gutten sin. Naturligvis var dette vanskelig for enhver mor. Likevel visste Alice hvor farlig det var å ikke bry seg om advarselen. En dag sto prinsesse Alice i et hjørne i guttens rom, langt fra sengen hans. Da hørte hun gutten hviske til en sykepleier: «Hvorfor får jeg ikke lenger noe kyss av moren min?» Det var mer enn Alice klarte å takle. Mens tårene strømmet fra øynene hennes skyndte hun seg bort til sønnens seng, holdt ham i armene sine og kysset ham gang på gang. Hun forsikret ham igjen og igjen om at hun var glad i ham. Men tragisk nok viste det seg å bli kyss til døden. Prinsesse Alice ble smittet av den dødelige sykdommen, og etter få uker var både mor og sønn begravet.

11 Når du virkelig elsker, er knapt noe offer for stort
Men i dag: Foreldre setter sin egen lykke foran barnas lykke Det gjelder å sikre seg et behagelig liv Bibelen: Elsk hverandre som Jesus har elsket oss Vi som er foreldre, kan forstå hvorfor prinsesse Alice gjorde det hun gjorde. Når du virkelig elsker, er knapt noe offer for stort. Noe av det som gjennom historien har brakt menneskeheten fremover, er foreldres vilje til å ofre seg for at barna skulle få et bedre liv. Men i dag skjer det dramatiske forandringer. Stadig flere foreldre setter sin egen lykke foran barnas lykke. Derfor ser vi mødre som bruker narkotika og ikke makter å ta seg av barna sine. Vi har fedre som svikter hjemmene sine for å oppnå sine egne drømmer. Ikke rart at så mange familier blir oppløst. Noen tar livet av barna før de blir født, for å kunne sikre seg et behagelig liv. Bibelen viser oss et helt annet ideal: Elsk hverandre som Jesus har elsket oss, med en guddommelig, selvoppofrende agape-kjærlighet!

12 Ordet fortsetter Vers 14-15: «Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere. Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far.» Ordet fortsetter. Vers 14-15: «Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere. Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far.» Jesus sier at han vil bo hos oss. Ja, han vil gjøre seg til ett med oss, som grenene på vintreet. Her går han så langt at han kaller oss sine venner. Mange av oss har en favorittsang som heter: «Hvilken venn vi har i Jesus.» Den gir uttrykk for en utrolig sannhet. Han som er universets Herre er ikke for stor til å kalle deg og meg for vennen sin.

13 Anonyme alkoholikere Fremste virkemiddel: Opprette vennskap
Det enkelte menneske trenger Gud, men også en venn som har kjempet seg gjennom, vunnet seier, og som kan stå ved ens side når en føler seg aller mest svak og hjelpeløs. Jeg har hørt om en organisasjon som kaller seg Anonyme alkoholikere. Et av de fremste virkemidlene de har for å hjelpe medmennesker ut av rusmisbruk, er å opprette vennskap. Et vendepunkt for mange kommer når de innser at de ikke klarer seg alene. For å si det teologisk: De innser at de er syndere som trenger Guds nåde. Det enkelte menneske trenger Gud, men også en venn som har kjempet seg gjennom, vunnet seier, og som kan stå ved ens side når en føler seg aller mest svak og hjelpeløs. For en alkoholiker er redningen å stadig være sammen med denne vennen.

14 Jesu vennskapsinnsats
Guds menighet i verden = Anonyme syndere Ikke en gjeng perfekte mennesker Slike som har en Venn Ser du her et svakt bilde av Jesu store vennskapsinnsats? Guds menighet i verden bør være et slags Anonyme Syndere, ikke en gjeng av perfekte mennesker, slike som har nådd målet, men slike som har en Venn. De kan seire som er villige til å holde seg tett sammen med denne Vennen, og som holder sammen med hverandre.

15 «Dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere
«Dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine. Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere. Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far.» (Joh 15:12-15) Hør en gang til: «Dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine. Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere. Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far.» (Joh 15:12-15)

16 Vennesamfunnet, venneflokken
Det er ikke vi som har funnet opp vennenavnet Det begynte hos Jesus Fra tjenerstatus til venner Av og til blir det snakket negativt om ord som vennesamfunnet og venneflokken, betegnelser som bedehusfolket ofte har brukt. Skal vi bare rotte oss sammen som venner, som liker hverandre, og som fryser ut dem som ikke passer inn i våre omgangsformer? spør noen. Nei, de som tenker og snakker slik, har totalt misforstått. Det er ikke vi som har funnet opp vennenavnet. Det begynte hos Jesus. Han valgte å heve sine etterfølgere opp fra tjenerstatus til å bli kalt venner. Da blir de som Jesus kaller venner, også venner med hverandre. Det er vel slik?

17 Utvalgt Vers 16: «Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere og satt dere til å gå ut og bære frukt, en frukt som varer. Da skal Far gi dere alt dere ber om i mitt navn.» I det hele tatt: Alt godt har begynt hos Gud. Jeg er ingen kristen fordi jeg fant på å bli det. Herren tok initiativet. Jesus sa: Vers 16: «Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere og satt dere til å gå ut og bære frukt, en frukt som varer. Da skal Far gi dere alt dere ber om i mitt navn.»

18 Åndens frukt Leve nær Jesus, som skaper frukt
«Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse.» (Gal 5:22-23) Jesus sier at han har valgt oss ut til å bety noe i denne verden. Er vi satt til å produsere frukt? Nei, vi er utvalgt til å ha leve nær Jesus, ha en plass mellom menneskene, ikke isolere oss mer enn nødvendig. Vår tilstedeværelse i samfunnet vil gjøre en forskjell. Vi kan gjerne krysse noen grenser og havne på nye steder. Mens vi gjør det, kan Herren skape frukt i livene våre. Fruktene fra Jesus, Åndens frukt, er disse, skriver Paulus: «Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse.» (Gal 5:22-23)

19 Kjærligheten står først og trengs aller mest
Den hedenske verden ble imponert - Se på de kristne, hvordan de elsker hverandre! Kjærligheten står først og trengs aller mest. Da den hedenske verden observerte de første kristne, ble de ikke imponert av størrelsen på kirkene eller budsjettene. De hadde ikke noe slikt. Nei, de så på kjærligheten: – Se på de kristne, hvordan de elsker hverandre! Men husk at kjærligheten ifølge Bibelen ikke først og fremst er en følelse. Den er en holdning og en forpliktelse, i slekt med trofasthet og selvoppofrelse. Vi har lett for å si: «Hvis du liker noen veldig godt, kan du komme til å elske dem.» Bibelen tenker omtrent motsatt: «Hvis du elsker noen med Kristi kjærlighet, kan du komme til å like dem.»

20 Kjærlighet Ikke å elske noen for å få mest mulig utbytte av det selv
Ønske det høyeste og beste for den andre I Kristi sted vil jeg bidra til å omslutte deg, beskytte deg, ønske det aller beste for deg i tiden og evigheten. Kjærlighet er ikke å elske noen for å få mest mulig utbytte av det selv. Kjærlighet er å ønske det høyeste og beste for det andre mennesket. En slik kjærlighet strekker seg ut og omfavner andre mennesker, ikke for at jeg skal få en nytelse av den omfavnelsen. Nei, det er for å kommunisere: I Kristi sted vil jeg bidra til å omslutte deg, beskytte deg, ønske det aller beste for deg i tiden og evigheten.

21 Gi sitt liv for andre Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for andre. Dette sa Jesus med tanke på sin selvbiografi. For mens han uttalte ordene, holdt noen tømmermenn på å snekre sammen et kors der han skulle dø noen timer senere. På det korset la Kristus ned livet sitt, ikke bare for vennene, men også for fiendene sine. Kristendom er akkurat det motsatte av selvdyrkelse, egoisme, nytelsessyke og hensynsløshet, som vår tid er så gjennomsyret av. I dette overlyset kan vi få be, sent og tidlig, om alt som ligger oss på hjertet. Han er oss nær. Han gir oss det vi trenger. Han sparer oss for å bli hindret av det vi ikke trenger. Bønnen i Jesu navn, i samsvar med hans vilje, er en ufattelig stor gave.

22 Jesu enkle ord: Vers 17: «Dette er mitt bud til dere: Elsk hverandre!»
Så runder vi av med Jesu enkle og inntrengende ord: Vers 17: «Dette er mitt bud til dere: Elsk hverandre!» Det er som om Jesus sier til disiplene: Det gode forholdet vi har hatt sammen, skal fortsette. Bli i meg, så blir jeg i dere. Hold dere til meg som den store livgiveren. Jeg vil skape frukt som varer.

23 Det handler om Jesus Dere ser meg ikke med det ytre øyet.
Men i troen vil jeg være nær hver enkelt av dere. Dere ser meg ikke med det ytre øyet. Men i troen vil jeg være nær hver enkelt av dere. Den hellige ånd skal lære dere alle ting. Han vil gjøre levende for deres bevissthet ord som jeg har gitt. Han vil gi dere ord å si når de rette ordene skal sies. Det gode samlivet vil fortsette så lenge dere blir i meg og jeg blir i dere. Det handler om Jesus og bare om ham.

24 Stedet der stammen og greinene er knyttet sammen
Radioforkynneren J. Vernon McGee fortalte en gang om et lite trestykke han hadde liggende på skrivebordet sitt. Han forklarte at han fikk dette lille trestykket fra en vingård et sted i California. Trestykket var tatt fra det stedet der en grein har kontakt med stammen på vintreet. Eieren av druefarmen fortalte McGee at hvis to karer sloss og brukte deler av vintreet som våpen mot hverandre, ville de delene lett brekke. Men det ville aldri oppstå et brudd der hvor vintreet og greina er forent. Stedet på et vintre der stammen og greinene er knyttet sammen, er vintreets sterkeste sted. Et vanlig tre kan ha sitt svakeste punkt akkurat der greina har sitt feste i stammen. Men i vintreet er det motsatt, lærte McGee. Der hvor stammen og greina er ett, er styrken størst. Har vi noe å lære?


Laste ned ppt "Vintreets hemmelighet Livet i vennskap og kjærlighet Joh 15,12-17"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google