Hvem er jeg? Marius, 36 år Utdannet lærer, og videreutdanning innenfor bedre læring for personer med ASF Jobber i Grunnskoleteamet til Ålesund kommune.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Advertisements

SKOLEVEGRING Oslo kommune Veileder.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Bruk og brukere Kapittel 3 INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 26 august 2013.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n «Ka no?» Mestring av hverdagen etter utskriving.
Velkommen til foreldremøte Stokkavannet og Mosvannet.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Talevansker: Hva er årsaken? Spesialergoterapeut Hanne Kristin Sigmond slagenheten SSK.
INF Introduksjon til design, bruk, interaksjon Kapittel 3 – bruk og brukere 25. august 2015 Institutt for Informatikk, Universitetet i Oslo
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
Barnesyn og barns medvirkning
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Skolestarter 2017 Foreldremøte Skolestarter 2017 Foreldremøte
Asperger syndrom og ADHD
Foreldremøte, 1. trinn Juni 2017.
Cafe med elevene.
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Individuell Automagisk Tilbakemelding (av skriftlig eksamen)
Bruk av tolk i pasientsamtaler
Høresansen Høresansen er en av våre viktigste sanser.
INF1500 Introduksjon til design, bruk, interaksjon
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Valgfag innsats for andre
1 Egenomsorg og helse.
(Parent Management Training - Oregon)
PRAKSISMØTE.
Brukerveiledning til programmering av LEGO Mindstorm NXT-roboter
Hva vet vi om barn og smak
Smak på maten!.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Kommunikasjon.
Hva vet vi om barn og smak
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Velkommen til foreldremøte
Den matematiske samtalen
En tenåring i huset.
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
Matematikk på ungdomstrinnet
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Livsstilsendring Uke 6.
Kjennetegn på problemløsing B – Samarbeid
Lytteforståelse Rammeverket
Bikkjestykket barnehage Tidlig innsats og utfordrende atferd
Voldsforebyggende opplæring
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte
AUTISMESPEKTER Tilrettelegging i barnehage og skole
Forutsigbarhet av atferd i voksen alder
Utdannet lærer, videreutdanning i arbeid med personer med ASF fra NTNU
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Autoritær voksenstil Autoritativ voksenstil Ettergivende voksenstil
Velkommen til Foreldremøte – for dere som har 5 – åringer i barnehagen
Oppgavestreng 4 · 256 A – Forarbeid
Livsstilsendring Uke 6.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Tilpasset opplæring Kurs 5
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Utskrift av presentasjonen:

Hvem er jeg? Marius, 36 år Utdannet lærer, og videreutdanning innenfor bedre læring for personer med ASF Jobber i Grunnskoleteamet til Ålesund kommune Men også pappa til denne kjekkasen

Theo 9 år Asperger syndrom Fikk diagnosen i 2014 Min læremester når det kommer til ASF

Hvilke tilrettelegging gjør vi i vår hverdag. Går ikke alltid på skinner Krav til struktur hos oss foreldre Fleksibilitet??

Struktur og oversikt Fotfølging og mas Oppskriftskort Malte om en kjøkenvegg Memmoplanner

Diskusjon Hva fungerer for dere?

Sosial Interaksjon/sosialt samspill Vansker med sosial interaksjon med andre/deltakelse i sosiale situasjoner. Utfordringer med å følge regler i lek og spill Vansker med å oppfatte sosiale koder og forventninger blant jevnaldrende eller i spesifikke situasjoner Uro og vansker med opprettholdt fokus i samhandlingssituasjoner Barnet viser lite adekvat eller uhensiktsmessig atferd overfor andre i den sosiale situasjonen Personen leker ved siden av heller enn sammen med andre

Sosial Interaksjon/sosialt samspill Har få eller ingen venner til tross for ønske om å ha venner Har liten eller ingen evne til å skaffe seg eller beholde venner Respekterer ikke andres personlige rom Viser begrenset interesse for hva andre sier eller finner interessant Har vansker med å forstå andres følelser Forstår ikke, eller bruker ikke, regler for sosialt samvær Har vansker med å forstå sosiale signaler (f eks høflighet, turtaking i samtaler)

Språk og kommunikasjon Vansker med språk og kommunikasjon Språket vår består av verbal (ca 30%) og non-verbal (ca 70%) kommunikasjon Non-verbal består av ansiktsuttrykk, gester, tonefall mimikk o.l altså det vi kan kalle for kroppsspråk. Personer med ASF har som regel vansker med å tolke og forstå dette non-verbale språket. De kan også ofte mistolke det som skrives og sies da de ofte har en bokstavelig forståelse

Sansevansker Lyd Lukt Smak Lys Taktil Kroppstilling

Sansevansker Personer med ASF er ofte sensorisk overfølsom. Lukt, lyd, lys, berøring og smak kan være en utfordring. Hver og en av disse sansene som blir utsatt for et «overgrep» vil være med på å gjøre personen med ASF mindre fungerende. Vi må tilrettelegge slik at personen med ASF kan skjerme seg fra situasjoner som overstimulerer. Overbelastning av sansene kan ofte føre til en eller annen for flukt eller kjemp reaksjon. Stikker av, utagering, «ta kontroll», selvskading/selv stimulering

Mat Har vært mange kamper Vansker med enkelte typer mat Kokte/stekte grønnskaer LØK!!!!!!! Konsistens f.eks fiskegrateng eller klumper i suppe, pastasaus o.l Når jeg har kokt pastaen 10 sek for lenge – igjen Vi må tilpasse måltider. Holde igjen grønnsaker. Stavmikser

Rashid hadde lært at det var viktig med god hyene Hygiene Rashid hadde lært at det var viktig med god hyene

Hygiene Har vært utfordrende Dusjtilvenning (før vi visste om diagnose) Sensitiv hud  tilpasninger Når er det lurt å dusje Håndvask  spesielt etter do Oppskrifter på når og hvordan (memmoplanner) Tannpuss og smak på tannkrem..

Funksjonsfall ved overganger God på å planlegge familielivet.. Bursdag, ferier, jul, haloween…. Osv osv Fungering i hverdagen og spesielt på skolen går ned Så lite overraskelser som mulig Jule- bursdagsgaver Planlegging av ferie  noen ganger år frem i tid.. Kina 2025

Stå opp om morgenen/mangel på forståelse av tid

Tid Dårlig på å takle at andre har dårlig tid Å stresse med tiden (f.eks forsove seg) ødelegger det meste av dagen. Klarer ikke å sette seg inn i andres tanker mtp tid. Forberede og forklare Kjenner igjen situasjoner der det har gått galt tidligere, og forbereder dere på det. Ha en plan A, B, C osv

Å være åpen om diagnosen Viktig for at omgivelsene skal forstå Barnet/ungdommen må få være med å bestemme Psykoedukasjon er viktig for å forstå sin egen diagnose

Ferie

Ferie Må planlegges Bruk visualisering Tenk på alle eventualiteter Ha en plan på hva dagene skal inneholde

Foresattes frustrasjon

Foresattes frustrasjon

Ressursbasen/Grunnskoleteamet https://www.alesund.kommune.no/tjenester/barn-og-familie/barne- og-familievern/ressursbasen