Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Hva vet vi om barn og smak
Einar Risvik
2
Barn er født med en preferanse for søtt
Morsmelk er svært søt Morsmelkerstatning er ikke søt på samme måten Bittert oppfattes som giftig
3
Epigenetikk Vi arver mer enn vi tror Usikre resultater:
Mødre som sulter i svangerskapet får oftere barn med stor overvekt Foreldres vaner overføres lett Eksponering tidlig gir større åpenhet, særlig før du blir født
4
Litt vanskelig, men viktig
5
Den enkle forklaringen
Et gen Metylering Utløsing av auto immune sykdommer, kreft, diabetes, psykiske lidelser
6
Vaner legges tidlig Vi er genetisk programert til å like søtt (morsmelk), en stimulering av dette tidlig blir selvforsterkende gjennom livet De vanskelige smakene som surt og bittert krever trening for å bli vant til
7
Sterke preferanser kommer først 5-7 år
I perioder vil alle barn si at de ikke liker, før de har prøvd, dette krever at man får dem til å prøve, barn prøver mer sammen med andre Normalt tar det 20 forsøk før man liker noe nytt, det gjelder også for voksne (kaffe, rødvin, oliven, blåskjell, snegler, sushi…..) Barn prøver oftere hvis de er med og lager maten selv, eller har forbilder som gjør det
8
Små barn, dvs under 5/7 år bruker ordet liker/liker ikke ganske lite
9
Holde ting separat på tallerkenen
De må vite hva som er hva og kunne bestemme selv rekkefølgen
10
Oppdeling i passe biter er viktig
11
Variasjon tidlig vil gi ønske om variasjon hele livet
Tre store studier viser at de som fikk stor variasjon i smaker når de gikk av morsmelk også søker større variasjon når de blir voksne
12
Innvolvering øker villigheten til å teste noe nytt
13
Et praktfullt eksempel
Hovedgården skole så at ved å innføre en skolekantine så har de også gjort noe med det sosiale miljøet, en positiv effekt både på mobbing og konsentrasjon i klasse-rommet. Derfor er de nå blant de % beste ungdomsskolene i landet. For 7 år siden var de blant de % verste skolene i landet (røyking, stoff, drop out, mobbing og karakterer)
14
Sapere: smakstrening for barn
Lær grunnsmakene: søtt surt salt og bittert (umami) Ideen bak Sapere international er at gjennom å lære å bruke sansene skal barn trene på å lære med andre sanser enn ører og øyne. Mer om dette seinere
15
Øvelser for å lære ord som beskriver
Hvor finner vi grunnsmakene i naturen? Bitter i rognebær Umami i tomat
16
Ordlegg opplevelser
17
Farge
18
Tekstur eller konsistens er viktig
Brød er mykhet og Hardhet Kålrot er sprøhet, Fruktighet, Saftighet og hardhet
19
Varme, kulde og smerte
20
Lag leker
21
Lær om opprinnelse og hva som spises
22
Hva vet barn om mat?
23
Barn kan også
24
Alle kan være med på å lage mat, det kreves ikke noe bestemt kompetansenivå for å delta
Mat integrerer Mat kan inngå i alle fag Mat gleder Mat bygger fellesskap Mat fungerer på tvers av kulturer Mat kan forebygge framtidig helseskade Mat reduserer mobbing
25
Hjernehalvdelene har forskjellig funksjon
26
Litt forenklet,,, men likevel
27
Da er det på tide med en øvelse for oss også
Her får dere to gulrøtter Hold orden på A og B selv Beskriv hvordan de smaker
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.