Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Hva vet vi om barn og smak
Einar Risvik
2
Barn er født med en preferanse for søtt
Morsmelk er svært søt Morsmelkerstatning er ikke søt på samme måten Bittert oppfattes som giftig
3
Epigenetikk Vi arver mer enn vi tror Usikre resultater:
Mødre som sulter i svangerskapet får oftere barn med stor overvekt Foreldres vaner overføres lett Eksponering tidlig gir større åpenhet
4
Eksponering hjelper 20 ganger
5
Deltakelse hjelper Kognitiv læring endrer lite på atferd, mens håndbåren kunnskap gjør
6
Det viktigste er ikke antallet valgmuligheter
men at det er godt
7
Vaner legges tidlig Vi er genetisk programert til å like søtt (morsmelk), en stimulering av dette tidlig blir selvforsterkende gjennom livet De vanskelige smakene som surt og bittert krever trening for å bli vant til
8
Dette liker jeg ikke I perioder vil alle barn si at de ikke liker, før de har prøvd, dette krever at man får dem til å prøve, barn prøver mer sammen med andre Normalt tar det 20 forsøk før man liker noe nytt, det gjelder også for voksne (kaffe, rødvin, oliven, blåskjell, snegler, sushi…..) Barn prøver oftere hvis de er med og lager maten selv, eller har forbilder som gjør det
9
Variasjon tidlig vil gi ønske om variasjon hele livet
Tre store studier viser at de som fikk stor variasjon i smaker når de gikk av morsmelk også søker større variasjon når de blir voksne
10
Innvolvering øker villigheten til å teste noe nytt
11
Et praktfullt eksempel
12
Oppdeling i passe biter er viktig
13
Holde ting separat på tallerkenen
De må vite hva som er hva og kunne bestemme selv rekkefølgen
14
Sapere Lær grunnsmakene: søtt surt salt og bittert (umami)
15
Øvelser for å lære ord som beskriver
Hvor finner vi grunnsmakene i naturen? Bitter i rognebær Umami i tomat
16
Delta i smakens uke
17
Ordlegge opplevelser
18
Farge
19
Tekstur eller konsistens er viktig
Brød er mykhet og Hardhet Kålrot er sprøhet, Fruktighet, Saftighet og hardhet
20
Varme, kulde og smerte
21
Lag leker
22
Lær om opprinnelse og hva som spises
23
Hva vet barn om mat?
24
Barn kan også
25
Alle kan være med på å lage mat, det kreves ikke noe bestemt kompetansenivå for å delta
Mat integrerer Mat kan inngå i alle fag Mat gleder Mat bygger fellesskap Mat fungerer på tvers av kulturer Mat kan forebygge framtidig helseskade
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.