Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva vet vi om barn og smak

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva vet vi om barn og smak"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva vet vi om barn og smak
Einar Risvik

2 Barn er født med en preferanse for søtt
Morsmelk er svært søt Morsmelkerstatning er ikke søt på samme måten Bittert oppfattes som giftig

3 Epigenetikk Vi arver mer enn vi tror Usikre resultater:
Mødre som sulter i svangerskapet får oftere barn med stor overvekt Foreldres vaner overføres lett Eksponering tidlig gir større åpenhet

4 Eksponering hjelper 20 ganger

5 Deltakelse hjelper Kognitiv læring endrer lite på atferd, mens håndbåren kunnskap gjør

6 Det viktigste er ikke antallet valgmuligheter
men at det er godt

7 Vaner legges tidlig Vi er genetisk programert til å like søtt (morsmelk), en stimulering av dette tidlig blir selvforsterkende gjennom livet De vanskelige smakene som surt og bittert krever trening for å bli vant til

8 Dette liker jeg ikke I perioder vil alle barn si at de ikke liker, før de har prøvd, dette krever at man får dem til å prøve, barn prøver mer sammen med andre Normalt tar det 20 forsøk før man liker noe nytt, det gjelder også for voksne (kaffe, rødvin, oliven, blåskjell, snegler, sushi…..) Barn prøver oftere hvis de er med og lager maten selv, eller har forbilder som gjør det

9 Variasjon tidlig vil gi ønske om variasjon hele livet
Tre store studier viser at de som fikk stor variasjon i smaker når de gikk av morsmelk også søker større variasjon når de blir voksne

10 Innvolvering øker villigheten til å teste noe nytt

11 Et praktfullt eksempel

12 Oppdeling i passe biter er viktig

13 Holde ting separat på tallerkenen
De må vite hva som er hva og kunne bestemme selv rekkefølgen

14 Sapere Lær grunnsmakene: søtt surt salt og bittert (umami)

15 Øvelser for å lære ord som beskriver
Hvor finner vi grunnsmakene i naturen? Bitter i rognebær Umami i tomat

16 Delta i smakens uke

17 Ordlegge opplevelser

18 Farge

19 Tekstur eller konsistens er viktig
Brød er mykhet og Hardhet Kålrot er sprøhet, Fruktighet, Saftighet og hardhet

20 Varme, kulde og smerte

21 Lag leker

22 Lær om opprinnelse og hva som spises

23 Hva vet barn om mat?

24 Barn kan også

25 Alle kan være med på å lage mat, det kreves ikke noe bestemt kompetansenivå for å delta
Mat integrerer Mat kan inngå i alle fag Mat gleder Mat bygger fellesskap Mat fungerer på tvers av kulturer Mat kan forebygge framtidig helseskade


Laste ned ppt "Hva vet vi om barn og smak"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google