Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
5 Kultur.
Advertisements

Religioner og livssyn i dag
Identitet Skilpadde eller løk? GAUA feb KK 1.
Introduksjonssenteret
6 Kulturmøter.
1 Jeg og samfunnet.
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Samer – et urfolk i nord Vi er samer - Intro - YouTube
Samliv og familie i Norge Det er mange typer familier i Norge Introduksjonsprogrammet
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
RADAR Kapittel 1 Sosialisering. Sosialisering er en prosess der individet tilegner seg kunnskaper, ferdigheter, normer og verdier som kreves for at en.
Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.
Kapittel 2. Familie og forbruk Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale.
Kapittel 6. De politiske partiene Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Hva er en familie? Vi skiller mellom familie, slekt og hushold Familien er en sosial institusjon som vi finner i de fleste samfunn. Familie er en sosial.
Bruk av digitale sosiale medier Presentasjon av kvantitativ undersøkelse Frokostmøte Undersøkelsen er gjennomført av Research International.
Kultur i endring Norge har gått fra å være nokså homogent til å bli et mer flerkulturelt samfunn I et flerkulturelt samfunn snakker vi ofte om etniske.
| Kulturmøter og kulturkonflikter. Hva er kultur? Kultur er samfunnets språk religion tenkemåte kunnskaper.
Likestilling i barnehagen Rammeplanen - mars 2006 Likestilling mellom kjønnene skal gjenspeiles i barnehagens pedagogikk.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Livssynshumanismen.
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Samarbeid og konflikt.
Kommunikasjon I personlig kommunikasjon er vi både sendere og mottakere og kommunikasjonen kan være verbal eller ikke-verbal I massekommunikasjon blir.
Hovedmomenter i forslagene til tiltak:
Kultur, kjønnsroller og samliv
”Kultur for læring” Hvordan forebygge negative skoleholdninger?
Definisjon av begrepet ”makt”
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
Sett inn riktig form av eiendoms- pronomenene
Livssynshumanismen.
Livssynshumanismen.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Den internasjonale arenaen
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
| Kulturmøte og kulturkonfliktar
Ny læreplan… Høst 2017.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
1 Egenomsorg og helse.
Kapittel 1 Helse og sykdom
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Skriftspråk og talespråk
Institusjonelle omgivelser
Flerkulturelt barnevern
Modernismens poetiske provokasjon
Religion og integrering
Ungdom med kort botid i Norge – NAFO – 21.10
Religion og Identitet Lisa Stornes
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Jesu budskap og eksempel
Hvem kan inngå ekteskap?
Tilpasset opplæring Kurs 5
Utskrift av presentasjonen:

Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene og vanene et menneske har tilegnet seg som medlem av et samfunn. fra 1871 og av Edward Tylor

Nyere og mer avgrenset definisjon av kultur Kultur er de tanker, kunnskaper, trosformer og ferdigheter mennesker har tilegnet seg som medlemmer av et samfunn, og som overføres, ofte i en noe forandret form, fra generasjon til generasjon.

Grunnleggende elementer i kulturer språk kunnskap, tro og verdier normer og sanksjoner

Hovedkultur, delkultur og subkultur Hovedkulturen er den dominerende kulturen i et samfunn Varige og tydelige variasjoner innenfor hovedkulturen kaller vi en delkultur En subkultur har et kulturuttrykk som bryter med et dominerende kulturelt mønster.

Kultur, identitet og etnisitet Kultur er nært knyttet opp mot identitet Når identiteten er knyttet til det å tilhøre en folkegruppe, bruker vi begrepet etnisitet Etnisitet kommer til uttrykk gjennom språk, klær, skikker og tradisjoner Etnisitet kan virke eksotiserende, den stemples da som ikke-tilhørende

Etnosentrisme og kulturrelativisme Det å bruke sin egen kultur som målestokk for møtet med andre kulturer, kaller vi å ha et etnosentrisk ståsted eller å ha etnosentriske holdninger Å ha en kulturrelativistisk holdning sier vi er å forsøke å forstå den andre kulturen på dens egne premisser, så å si å ta på seg brillene til de som utøver kulturen

Kulturelle variasjoner Typisk for moderne kulturer er individualisme Den vestlige personoppfatningen kan vi kalle egosentrisk Tradisjonelle samfunn er mer preget av sosiosentrisme Klokke og kalender er styrende i moderne samfunn

Kulturelle endringer Kreolisering brukes ofte om den prosessen der ulike kulturer blandes Begrepet kulturell oppløsning beskriver en situasjon der de felles kulturelementene ikke lenger står like sterkt. Sekularisering viser til at den innflytelsen religionen har hatt, altså kristendommen for Norges del, er blitt svekket

Globalisering Økonomisk globalisering: Landene i verden handler mer og mer fritt med hverandre. Kulturell globalisering: Moderne medier og markedsføring fører til at stadig flere ser de samme tv-programmene, går i de samme merkeklærne, hører på den samme musikken og lever etter de samme idealene verden over. Politisk globalisering: Statene blir knyttet stadig tettere sammen i et forpliktende politisk samarbeid.

Hva er en familie? Vi skiller mellom familie, slekt og hushold Familien er en sosial institusjon som vi finner i de fleste samfunn. Familie er en sosial gruppe som er knyttet sammen gjennom slektskap eller ekteskap, der de voksne medlemmene tar ansvar for oppfostring og oppdragelse av egne eller adopterte barn.

Slekt og slektskap Slektskapsforholdene er kjernen i det sosiale livet i ikke-industrielle samfunn Slektskapssystemene bestemmer i i slike samfunn i tillegg til seksualitet og familieliv også økonomisk, politisk og religiøs aktivitet Slekt er også i dag en viktig, selv om den ikke er like førende som før Slekt har i alle samfunn betydning for samliv og og ekteskap

Ulike familimønstre I Norge er bigami ulovlig, kun monogamiet er lovlig, og kjernefamilien er vanligst Polygami er et familieforhold med flere enn to ektefeller Polygyni betyr at mannen kan ha flere koner Polyandri betyr at kvinnen kan ha flere ektemenn Når foreldrene har stor innflytelse på hvem barna gifter seg med, kaller vi det arrangerte ekteskap

Matriarkat og patriarkat Samfunn der menn har mest makt, kaller vi patriarkat Matriarkat kalles det når kvinner har mest makt i samfunnet I matrilineære samfunn blir slektskapet regnet ut fra moren I patrilineære samfunn er det mannens slekt som er avgjørende Matriarkat må ikke forveksles med matrilineære samfunn og patriarkat må ikke forveksles med patrilineære samfunn.

Hva er ”typisk” norsk? Mange mener at det typisk norsk å vektlegge likhetstanken og at ingen skal stikke seg fram være sterkt opptatt av rettferdighet være saklig og ikke personlig – og ikke vise følelser mene at den uberørte naturen er spesielt viktig i et menneskes liv

Finnes en norsk kultur? Vi finner en del fellestrekk i nordmenns verdier, vaner og kunnskaper Men vi finner også forskjeller som kan ha ulike årsaker, som geografi, alder og økonomiske og sosiale forhold Blant ungdom finnes for eksempel svært ulike kulturer Økonomiske bakgrunn gir store forskjeller - den sosiale statusen folk har, preger ofte deres verdier, vaner og kunnskaper

Den moderne kulturens grunnbegreper Det frie individet – som betyr tro på individets muligheter med rettigheter, men også ansvar for egen skjebne Fornuft – som er en motsetning til en tro på noe mytisk og religiøst representert ved moderne naturvitenskap Framskritt – troen på og håpet om framskritt for menneskeheten, knyttet til menneskets kontroll over naturen og teknologisk utvikling

Kultur i endring Norge har gått fra å være nokså homogent til å bli et mer flerkulturelt samfunn I et flerkulturelt samfunn snakker vi ofte om etniske minoriteter Etnisitet handler om den identiteten en person eller gruppe får ved å tilhøre en bestemt befolkningsgruppe Kulturmøter er et ord som ofte er brukt for å beskrive møte mellom kulturer i et flerkulturelt samfunn I storsamfunnet finner vi den dominerende kulturen

Forhold storsamfunn og minoriteter Assimilasjon – innvandrerne gir opp sin egen kultur og tilpasser seg i stor grad til majoritetskulturen Segregasjon – innvandrerkulturen utvikler seg med liten påvirkning fra majoritetskulturen Integrasjon – innvandrerkulturen bevarer verdier, normer og religiøse særtrekk, men tilpasser seg også viktige normer og regler i storsamfunnet