Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Definisjon av begrepet ”makt”

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Definisjon av begrepet ”makt”"— Utskrift av presentasjonen:

1 Definisjon av begrepet ”makt”
Makt er evnen til å nå sine mål Makt utøves i et forhold mellom aktører En mykere form for makt kalles innflytelse Professor i statsvitenskap Robert Dahl: ”A har makt over B i den grad han kan få B til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort.”

2 Maktens tre ansikter Makt i åpne konflikter
Usynlig makt over dagsorden Makt over tenkemåter og holdninger

3 Gruppers maktressurser
stor oppslutning, mange medlemmer en viktig posisjon nasjonalt eller internasjonalt godt forhold til mediene: kontakter, medietekke til enkeltpersoner, popularitet og sympati blant lesere og journalister kontroll over informasjon kunnskap og kompetanse moderne teknologi militære ressurser kontroll over økonomiske ressurser, for eksempel fabrikker, markeder, investeringer og råvarer religiøs og politisk påvirkningsevne

4 Hva betyr begrepet ”stat”?
1 Staten er en fellesbetegnelse på de tre statsorganene som skal stå for styringen av Norge, nemlig regjeringen, Stortinget og domstolene. Den tyske sosiologen Max Weber definerte staten som den institusjonen som hadde enerett til tvangsmakt i samfunnet. Dette understreker den unike oppgaven statsorganene har: å motvirke oppløsning, ustabilitet, utrygghet og vilkårlighet. 2 Staten er også brukt som en aktør på det internasjonale nivået, for eksempel staten Norge.


Laste ned ppt "Definisjon av begrepet ”makt”"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google