Innspill til programrådsmøte

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Regnskap er mer enn du tror!s. 18. september 2015 Regnskap er mer enn du tror Navn Navnesen, tittel.
Advertisements

Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Har Kvalitetsreformen bidratt til redusert frafall og økt studieinnsats? Elisabeth.
Eksamenskurs og sommerskole Rådgiversamling 21. april 2016 Valgerd Mørch og Anna Skarheim.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Meldal kommune - attraktivitetsundersøkelse 2010.
2. mars trinn Vormsund ungdomsskole. Nasjonale prøver.
Karriereundersøkelse TØH Kull uteksaminert i 2004 Hovedresultater.
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
Kirsti L. Engelien & Marie S. Thorstensen ProTed – Senter for fremragende lærerutdanning Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO Lektorprogrammet.
STUA seminar 11. februar 2016 Marianne Jacobsen Veiledning hos MN-studieinfo.
-Ein tydeleg medspelar Psykisk helse og fråfall i vgo Geirangerkonferansen 20. – 21. april 2016Jorunn Dahle.
Informasjon om Bachelorprogrammet i kultur og kommunikasjon.
Examen philosophicum. Ordning -Organisert under IFIKK (Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske fag), -Rektor som formelt bestemmer.
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
​ Stort nasjonalt engasjement for forebygging av overdosedødsfall! Oppsummering fra det nasjonale læringsnettverket1.
Orientering om bachelorprogrammet i Offentlig administrasjon og ledelse Ane Hallan Kløvrud og Merethe Arnesen.
1 Hva er kvalifikasjonsrammeverket Presentasjon for programrådsledere HF
Denne informasjonen gjelder for
Undervisnings- og vurderingsformer
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Faglig utvikling hos sykepleierne
Studieveien.
Informasjonsmøte november 2016
Konkurranse grupper Januar 2017
KDL – ny struktur og innhold
Struktur i høyere utdanning – SamarbeidArbeidsdelingKonsentrasjonSammenslåing Allmøte SVT 5 desember.
En verden av usikkerhet
Velkommen til møte om russebusser og skolemiljø
Frafall i ingeniørutdanningene
Velkommen til August 2017.
v/Kristina Ness og Selma Pedersen NBF Kick Off 2017
Velkommen til masteren i spansk, portugisisk og Latin-Amerika-studier!
Trym Nordstrand Jacobsen
Sametingsvalget mellom Karasjok og Tønsberg
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Balansert omstilling for utvikling
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Utvikling av studieprogram i lys av kvalifikasjonsrammeverket
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Valgfag innsats for andre
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
20. september 2016 Utdanningskomiteen.
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Kvalitet i opplæringa PPT-samling 15. mai 2018.
Den matematiske samtalen
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Matematikk på ungdomstrinnet
Informasjonsmøte for italiensk (bachelor og årsenhet)
AMU juni 2018 Hvor vi er i prosessen
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Brukerundersøkelse, vår 2017
Mattias Øhra 2002.
Barnehagenorsk Samling 14
Kvikkbilde 2 Distributiv egenskap A – Forarbeid
Lars-Inge Haslie MC – ulykker Trafikksikkerhetskonferansen 2019.
Gjennomføring etter 5 år
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Engasjement og frivillig arbeid
Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet
Inspirasjonsbasen – smarte grep
Studieledernettverket 15. februar 2019
Dag Wiese Schartum, AFIN
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Velkommen til Kick off Prosjekt P11/2019:
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Tilbud og tjenester til studenter
Utskrift av presentasjonen:

Innspill til programrådsmøte 30.8.2017 BA-programmet Hvordan ser BA-programmet vårt ut sammenliknet med de andre universitetene? Har vi bygget det opp på et fornuftig vis med tanke på gjennomføring og frafall? Er det andre tiltak vi kan og bør iverksette for å motvirke frafall? Innspill til programrådsmøte 30.8.2017

Formål: En gjennomgang av BA-programmet med særlig vekt på tiltak for gjennomføring Hva vet vi om frafall, fravalg og gjennomføring? Hvordan ser vårt program ut? – sammenliknet med andre Hva gjør vi allerede? Aktuelle nye tiltak

Noen hovedpunkter fra Nicolais frafallsstudie Frafall hovedsakelig et problem på bachelorprogrammet. Lite frafall fra masterprogrammet og årsenheten. Frafallet skjer tidlig i studieløpet. Noen studieprogram med lite frafall (SVB-KULKOM, SVB-INTER), men sosiologi er som de fleste andre studieprogram. Omtrent 60 prosent av studentene har falt fra etter 8 semester. Studenter med få karakterpoeng fra videregående utdanning (<45) har dårligere gjennomstrømning enn studenter med mange karakterpoeng (>50). Avlegger færre studiepoeng per semester (18 vs. 28). Har større sannsynlighet for frafall (35 vs. 16 etter 2 semester) Eksterne studenter ser ut til å ha større sannsynlighet for å falle fra masterprogrammet enn særlig studenter med gode bachelorkarakter fra UiO. Frafallsprosjekt ISS 2015

Når i studieløpet frafallet skjer (sosiologi) Resultater basert på et forløpsdatasett med en observasjon for hvert semester studentene er under risiko for å falle fra. Frafallsprosjekt ISS 2015

Fra Katrines oppsummering i juni Hva kan forklare nedgang i frafall på SGO?? Nytt innføringsemne med aktive læringsformer??? Hvorfor økning fra 2012 til 2013??

Survey blant de frafalne Innspill fra fritekstfelt Bedre informasjon om jobbmuligheter (vektlegges av mange) Jeg tror at for min del og flere studenter, så er det at vi ikke forstår hva slags studie vi går til. Er egentlig ikke noe med studieprogrammet å gjøre Et bedre sosialt miljø, mindre klasser, arrangerte lesegrupper Hygglige samlinger mellom studentene og professorene

Bergensstudie: Et fravalgsperspektiv Svært mange begynner på sosiologi for å finne ut om sosiologi «er noe for meg». Å slutte er hele tiden et aktuelt alternativ og ikke noe som oppleves som dramatisk eller som et nederlag.

Implikasjoner Vi må tilby noe som oppleves som så spennende, relevant og gøy at det blir lite attraktivt å slutte. Fra-velgerne må oppleve at de går glipp av noe Rekruttere sterke og motiverte studenter Rette innsats mot 1. årsstudenter før de velger bort SOS Gode undervisningsopplegg som engasjerer Tydelige på målene for det vi gjør. Hvorfor dette kurset, hvorfor dette opplegget osv Kan det tenkes at tiltak som gjør siste året mer attraktivt også vil ha effekt for disse?

Sammenlikning av BA-programmene i sosiologi ved de «gamle» universitetene

Verdt å merke seg ISS eneste som har 10 stp BA-oppgave ISS har flest stp i metodefag (30 vs 15-20) ISS har færre stp i obligatoriske «teori-aktige» fag Også de andre universitene (unntatt UiT) virker å ha en god del valgemner å velge mellom (men NTNU godt hjulpet av POL-emner)

Hva gjør vi? 20% stilling dedikert til rekruttering og frafallsarbeid Sosiale medier, kommunikasjon Revidering av SOS1000 Flere røde tråder Fått ekstra midler til å utvikle nytt seminaropplegg Dialog med faglærere på 1. år Bevisstgjøring på frafall, sosialt miljø og betydningen av undervisningsopplegget for studentenes opplevelse Samlinger med seminarlederne Fadderuke, hyttetur, fagquiz, støtte til studentforeningene osv

Andre ideer Kan vi gjøre BA-oppgaven til en større gulrot? Info om tidligere oppgaver på nettet – viser hva man kan bruke det man lærer til i siste semester – gjøre stas på BA-studentene Samarbeide med studentforeningene om å invitere tidl BA-studenter til å fortelle om oppgavene sine? Fra 10 til 20 stp? (evt på bekostning av SOS3050?) Mer kullfølelse og opplevelser sammen Sosiologiske ekskursjoner? Byvandring og klassikere… SOS1000 over 2 semestre? Seminargrupper og kollokvier som varer over lenger tid SVMET i 1. semester? Praktisk erfaring med sosiologisk praksis tidlig Tettere koblinger til studentforeningenes aktivitet – lærere med på studietur, delta på tertetirsdag o.a. studentarrangementer Gjeninnføre kullkontakt, men på ny måte? MEN skal vi gjøre mer av noe, bør vi også spørre om vi kan gjøre mindre av noe annet. Hva???

Vedlegg

UiO, ISS

UiB

NTNU

UiTø