Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sametingsvalget mellom Karasjok og Tønsberg

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sametingsvalget mellom Karasjok og Tønsberg"— Utskrift av presentasjonen:

1 Sametingsvalget mellom Karasjok og Tønsberg
Sametingsvalget gjennomføres i hele landet, - men vi i kommunene, og spesielt vi i opptellingskommunene føler vel litt på det at vi er plassert mellom Karasjok og Tønsberg, - og det skal jeg komme litt tilbake til - hva det betyr.

2 Sametingsvalget 2017 - forberedelser
Opptellingskommunene hadde en fin samling i Tromsø med Sametinget og Valgdirektoratet. Tilbakemeldinger fra kommunene med valg på valgtinget f.eks i Sør-Norge krets: Savner mer informasjon på samlingene til Valgdirektoratet. Først litt om forberedelsene til årets sametingsvalg. Opptellingskommunene hadde en fin samling i Tromsø med Sametinget og Valgdirektoratet. Tilbakemeldingene fra kommunene, - og også oss i opptellingskommunen er ikke like god når det gjelder opplæringen til Valgdirektoratet på Alna. Vi fikk noen relevante oppgaver, - men savner det som skulle vært før, - og det som skulle vært etterpå: - en god gjennomgang av kommunenes oppgaver, - og svarene på oppgavene i etterkant.

3 Stemmesedler kom for sent. Stemmesedler var feil.
Stemmesedler kom ikke i det antall som var bestilt – usikkerhet om hva vi fikk når. Ønske om mer informasjon på Sametingets nettsider, f.eks om riktig stemmeseddel. Sametingets informasjon til media var bra. Manglende stemmesedler ble et problem ved dette sametingsvalget. Når forhåndsstemmeperioden startet 10. august hadde vi i Oslo ikke mottatt stemmesedlene som vi bestilte i mai. I Oslo skal det pakkes og distribueres stemmesedler til 28 forhåndsstemmesteder og 103 valglokaler på valgdagen. I Oslo måtte vi trykke opp den generelle stemmeseddelen for i hele tatt å ha stemmesedler, - så kom de etter hvert, - men dette var uheldig for velgerne, - og skapte mye ekstraarbeid for oss. Det hadde også vært fint med mer informasjon på Sametingets nettsider, - f.eks om stemmesedlene. Sametinget tok spesielt kontakt med media i forkant av årets valg, - og det var et godt grep, - vi i Oslo fikk mange færre henvendelser fra media enn tidligere.

4 Mangelfull informasjon på Valgdirektoratets nettside:
Savner alternativer som gir mening for sametingsvalget: Kommuner med færre enn 30 i Sametingets manntall, Kommuner med 30 eller fler i Sametingets manntall Opptellingskommuner EVA har beveget seg med 7 mil skritt fra sametingsvalget 2013, men det betyr ikke at vi er i mål. Her på EVAs nettside har vi muligheten til å velge «Sametingsvalget», men alternativene som kommer opp gir ikke mening for sametingsvalget. Her står det kommune, kommune med kryss i manntallet og fylkeskommune. Vi har behov for kommune med færre enn 3o i manntallet, kommune med 30 eller fler i Sametingets valgmanntall og Opptellingskommune.

5 Manglende strekkoder på valgkort.
EVA: Bra med møtebøker i EVA. Manglende strekkoder på valgkort. Manglende brukerveiledninger for sametingsvalget. Dobbeltarbeid med manntallet – først i EVA, deretter avkrysning på papir. Det var bra med møtebøker i EVA, - de fungerte fint! Men hvorfor har vi ikke strekkode på valgkortene til sametingsvalget? I Sør-Norge krets må vi søke opp velgere fra 271 kommuner, først via fylke, så via kommune, og så velger. Dette hadde gått raskere, og gitt bedre treff, - med strekkode. Brukerveiledning til sametingsvalget var fraværende eller veldig mangelfull. Vi i Oslo laget vår egen brukerveiledning for oppgavene som opptellingskommune. Det er i tillegg mye dobbeltarbeid med sametingsvalget. F.eks valgtingsstemmer registreres først i EVA, deretter skal de krysses av på papir.

6 Små kommuner og sametingsvalget Utfordring med hemmelig valg.
Stort apparat for små kommuner. Sametingsvalget byr på noen ekstra utfordringer for små kommuner. Vi har kommuner i Sør-Norge krets som mottok 19 stemmer til sametingsvalget, inkludert 3 på valgdagen. Da snakker vi om veldig små tall, - og vi utfordrer grensene for hemmelig valg. Det er også et stort apparat å sette i gang for små kommuner. Dette ment som et innspill til Sametinget, - og så må det være en vurdering fra Sametinget hvordan dette blir ved fremtidige valg.

7 Organisering Hvorfor er sametingsvalget organisert annerledes enn stortingsvalget? Valgdirektoratet må ta et større ansvar for den praktiske gjennomføringen Kommunene, og spesielt opptellingskommunene gjennomfører valgene i praksis. Vi ønsker å være deltakere i prosessen med å legge til rette for sametingsvalget 2021. Det nye Valglovutvalget har som mandat bl.a. å vurdere om reglene for den praktisk valggjennomføring for stortingsvalg også bør gjelde for valg til Sametinget. Dette tror jeg er veldig fornuftig. Det er vanskelig å se noen grunn til at Valgdirektoratet ikke skal ta et større ansvar for de praktiske sidene, som f.eks stemmesedler. I dag bestiller vi stemmeseddelkonvolutter fra Valgdirektoratet og stemmesedler fra Sametinget, - og det er bl.a. i slike spørsmål vi føler at vi står midt mellom Tønsberg og Karasjok. I tillegg ønsker vi i kommune å være med på å utvikle EVA videre, - det er vi som gjennomfører sametingsvalget rundt om i landet, så Bruk kommunene!


Laste ned ppt "Sametingsvalget mellom Karasjok og Tønsberg"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google