Rus - arbeid og aktivitet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvilke regler skal gjelde for Arbeid med Bistand og andre tiltak i 2006? Odd Wålengen, ASD.
Advertisements

Spesialisert rehabilitering
ARBEIDSEVNEVURDRING I NAV
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Regelverk og tilbud i NAV sin regi Hvordan jobber NAV?
AVLASTNING Melhus
Et 3 årig samarbeidsprosjekt mellom Helse Fonna, NAV Rogaland og SUS JobbResept.
Evaluering av arbeidsmarkedstiltakene i skjermet virksomhet
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
Agenda - Prinsipper for bistand til brukerne - Rammeverk for arbeidsmetodikk i NAV - Arbeidsevnen i sentrum - Planer og velferdskontrakter - Tiltak og.
Attføringsbedriftenes landsmøte i Tønsberg 11. Juni 2004
NAV-kontor NAV Rogaland
Utfordring Behov Mulighet Vilje Løyse utfordringane..?
Overordnet målbilde for nye arbeids- og velferdskontor
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
RESSURSTJENESTEN.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Attføringsbedriften ”ny horisont – nye muligheter” 1.mars
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
MetARR Metodeutvikling – arbeidsrettet rehabilitering Jostein Stensrud Køhn Utvikling av faglig og metodisk tilnærming i arbeidsrettede rehabiliteringsløp.
Eldrid Hodneland Rasmussen
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
NAV Drammen 04. september 2012 Aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere John Dutton NAV leder NAV Drammen.
Kommunestyremøte Levanger 21. mai 2008 Jan Arve Strand NAV Partnerskap.
Joachim Bjerkvik
KVALIFISERINGSPROGRAMMET Syretesten på samarbeid i NAV Ola Heen Strømmen, NAV Buskerud Samarbeidskonferanse Norefjell, 21 april 2009.
NAV Hjelpemiddelsentral Oppland
Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse Seniorrådgiver Hildegunn M. Førsund, Arbeids- og velferdsdirektoratet Attføringsmessa januar 2008.
Integrerende metode i nær- ingslivet versus opprusting i en attføringsbedrift Paal Haavorsen og Rune Kvarme Bransjeforeningen Attføringsbedriftene
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
”Få hjula i gang” 17 november 2011 Thon Hotel Ullevål Stadion
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Arbeid til alle krever økt innsats … Anne-Lise Bakken nestleder i ASVL Fagkonferansen 10.februar 2012.
Arbeidsevnekartlegging
NAV og flyktningearbeidet ”Nytt oppdrag – nye muligheter!”
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Den vanskelige samtalen Rusforum i Nord-Østerdal
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
NAV-reform Arbeidsevnevurdering Arbeidsavklaringspenger
Velkommen til VTA- seminaret 2007, hotell Atlantic i Sandefjord.
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Muligheter og begrensinger når utdanning finansieres av NAV
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
Tiltaksgjennomføring ved Modum industri AS Nøkkelprosesser.
Fusdalbråten botiltak - et botiltak med recovery orientering.
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Prosjekt Aktiv ungdom 16-24
Overgang Oppfølging Telling Anne Gerd Strand
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Eva Buschmann Generalsekretær i CP-foreningen NAV og arbeidsavklaringspenger.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Ullensvang herad Heradet har omlag innbyggjarar. Dei fleste bur på kvar side av Sørfjorden, på aust- og vestsida. Våre viktigaste næringar er fruktdyrking.
Foto: Carl Erik Eriksson Mangfoldsrådet og Brukerutvalget : Hvordan kan NAV-kontorene i Trondheim sikre at flere flyktninger kommer i jobb?
Status i implementeringsarbeidet
Fusjonsåret 2016 Nytt firmanavn og ny organisasjon klart i 2015
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Kvalifiseringsprogrammet
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Arbeidsrettede virkemidler
Denne rapporten er unntatt offentlighet fram til offentliggjøring av fellespresentasjonen for alle kommuner i regionen.
? Innhold i program WOW Statlige tiltak og tjenester Kommunale
Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018.
Nettverksmøte den
NAV mulighetenes marked
INNOVI sitt hovedformål er å gi arbeidstilbud til personer som har, eller i nær fremtid ventes å få innvilget varig uførepensjon. Vi arbeider med spesiell.
Arbeid og inkludering HMS konferansen i Østfold
Utskrift av presentasjonen:

Rus - arbeid og aktivitet NAV Sula Rus - arbeid og aktivitet

Visjon «Sula kommune skal ha aktive innbyggjarar med framtidstru og livsoptimisme som kjenner tryggleik og tilhøyre utan misbruk av rusmiddel» «Vi gir mennesker muligheter» Visjonen for rusarbeidet bygg på kommunen sin visjon, med eit tillegg, Det vi ønsker for innbyggarane våre ønsker vi skjer uten misbruk av rusmidler. Ser ein etter ser ein element frå NAV lova og sosialtenestelova i visjonen.

Kommunale planar Handlingsplan for rusmiddelarbeid 2012 – 2016 Helse- og omsorgsplan 2011 – 2014 Bustadsosial handlingsplan 2014 - 2018

Målretta oppfølging 4.4.1 Målretta oppfølging gjennom NAV (kilde: Rusmiddelplanen)   I Sula kommune er hovedansvar for oppfølging av rusmisbrukarar organisert i NAV.  Nav gir oppfølging til alle som har behov for bistand til å kome i arbeid og aktivitet, jfr. Nav-lova § 14 a. Det inneber at rusmisbrukarar som er motiverte for å kome ut av rusmisbruket sitt vil få tilbod om behandling, helseretta og/eller yrkesretta tiltak og kan få avklart arbeidsevna si. Alle som er under arbeidsavklaring i NAV har ein aktivitetsplan. Denne erstatter ofte behovet for individuell plan. Nokre får avklart at dei har varig nedsett arbeidsevne og vil ha krav på uførestønad. Dette er eit meir føreseieleg alternativ til livsopphald enn t.d. sosialstønad. Den enkelte får gjennom avklaring og målretta oppfølging betra livskvaliteten sin når det gjeld fleire sosiale tilhøve som arbeid, økonomi og bustad. ……………. Kva meiner vi med målretta oppfølging for rusmisbrukarar? Bli rusfri? Rusfri er eit delmål. Dei fleste drøymer om kva dei skal gjere når dei får orden på ting. Den jobben kan starte i dag.

Prosjekt Styrke oppfølginga av rusmisbrukarar i heimetenesta, særlig med tanke på LAR brukarar. Auke kapasiteten og kompetansen i heimetenesta som følgje av utvida ansvar gjennom samhandlingsreforma.

Kommunen og NAV sitt ansvar for arbeid og aktivitet (ROP- retningslinje 8.3.7) Det bør tilbys meiningsfulle aktiviteter i samsvar med den enkelte sitt behov. Om mulig bør disse gjøres yrkesrettede (anbefaling 74), jf. Kapittel 6.9.3 «Utdanning/arbeidserfaring» og kapittel 7.6 «Yrkesretta tiltak og aktivitet. ….både kommunale og statlige enheter i NAV har ansvar for å hjelpe dem som trenger det til å komme i arbeid og aktivitet……. NAV har mange ulike tiltak og former for støtteordninger, med spesielle tilpasninger dersom det er nødvendig.

Utdanning/arbeidserfaring (6.9.3 i ROP-retningslinje) Mangelfull utdanning og lite arbeidserfaring preger ofte personer med ROP-lidelser, selv om det også finnes mange eksempler på det motsatte. Utredning av ressurser, erfaring og motivasjon for utdanning og arbeid er derfor viktig. Det bør gjøres en kartlegging av personens erfaring og motivasjon for utdanning og arbeid i tillegg til funksjonsevne og meistring innenfor ulike områder (anbefaling 24). Det vises til NAV, samt kapittel 7.6 «Yrkesrettede tiltak og aktivitet» og kap 8.3.7 «Kommunens og NAVs ansvar for arbeid og aktivitet»

Bruk av motiverande samtaleteknikk (jfr. 7.5.1 i ROP) Å arbeide med motivasjon er en sentral del av behandling av ROP-pasienter. Alle har innerst inne draumar og håp om framtida. Få tak i draumen! Vise brukaren at han eller ho har muligheter.

Arbeid som mål (St. meld 30 Se meg) Arbeids- og velferdspolitikken skal legge til rette for at flest mulig kan delta i arbeidslivet og støtte opp om grupper som har særlig behov for hjelp til å kome i arbeid. Det skjer gjennom et bredt spekter av arbeidsretta tiltak. Personar som ikke kan delta i arbeidslivet skal sikrast en rimelig inntekt, som blant annet gjør det mulig å delta i samfunnet på linje med den øvrige befolkningen. NAV- kontorene er sentrale i tilrettelegging for arbeidsmessig rehabilitering eller annen meningsfull aktivitet. Arbeidsevnevurdering, kvalifisering og arbeidstrening inngår i en prosess fram mot ulike grader av inntektsgivende arbeid. Tiltakene skal bedre arbeidsmulighetene gjennom å gi kompetanse og ferdigheter som kan brukes dirkete i et arbeid, eller kompetanse til å komme seg videre i det ordinære utdanningssystemet. Tiltakene skal motivere til å søke arbeid og gjøre arbeidssøking mer effektiv.

MÅLET ER ARBEID OG AKTIVITET Å vere rusfri er eit delmål Arbeidsevnevurdering/kartlegging Vurdering av tiltak Behandling, 2. linje, institusjon, rusteam, psyk.pol. Utprøving, arbeidsprakis Sosialretta oppfølging – økonomi, busituasjon (jf. 7.7 i ROP) Samarbeid

Arbeidsretta oppfølging Ordinært arbeid - Samarbeid med bedrifter om oppfølging av tilsette med rusproblem for at den tilsette skal klare å stå i arbeidet Ordinær arbeidspraksis APS – arbeidspraksis i skjerma verksemd Samarbeid med Sula bedriftstjeneste om oppfølging av rusmisbrukarar i arbeidspraksis i skjerma verksemd Tilretteleggingsgaranti Som garanti/sikkerhet for bedrifter som tar i mot personar med bl.a rusproblem Andre tiltak/kjøp av arbeidsmarkedstiltak/helsetenester VTA – varig tilrettelagt arbeid

Oppfølging

Brukarundersøkjing