Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

? Innhold i program WOW Statlige tiltak og tjenester Kommunale

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "? Innhold i program WOW Statlige tiltak og tjenester Kommunale"— Utskrift av presentasjonen:

1 ? Innhold i program WOW Statlige tiltak og tjenester Kommunale
Innledning: Som det flere ganger har vært snakket om i løpet av konferansen, har innhold i program også vært noe av det Fylkesmannen har sett på i tilsynet. Vi har hørt at ca 50 % av kommunene med tilsyn ikke tilbyr program med tilfredsstillende, individuell tilpasning. Programmet består for eksempel av standardiserte kurs eller tiltak som ikke samsvarer med de behov som deltakeren har. Et annet funn er at de tiltakene som er iverksatt som en del av programmet ikke utgjør full arbeidsuke, altså 37,5 t. Overgang til foil 1. Kvalifiseringsprogrammet skal inneholde arbeidsrettede tiltak, det er obligatorisk , men tiltak i KVP kan omhandle mere enn statlige tiltak. Arbeidsrettede tiltak er tiltak som tar sikte på å kvalifisere deltaker for arbeidslivet. Dette kan være ulike former for ulønnet arbeid og arbeidstrening, praktisk arbeidsrettet opplæring og utdanning. KVP’s innhold skal gi rom for et mangfold av tjenester og tiltak. Med utgpkt i AEV er det deltakers behov og ressurser som bestemmer hvilke tiltak som trengs. For å oppnå nødvendig indiv tilpasning, må NAV-veileder bygge på de muligheter som finnes og være kreativ og søkende etter nye virkemidler i lokalsamfunnet. Det beste tiltaket for den enkelte kan være det som etableres gjennom samarbeid mellom NAV-veileder, deltaker, lokale virksomheter og bedrifter. Frivillige og ideelle organisasjoner kan være viktige bidragsytere. Programmet skal inneholde arbeidsrettede tiltak fra det tidspkt det vurderes som hensiktsmessig for den enkelte, og alltid inngå når deltaker er halvveis i programmet. Kvalifiseringsprogrammet kan inneholde andre tiltak i tillegg til arbeidsrettede tiltak/aktiviteter som kan: -> bidra til bedring av deltakers livssituasjon -> forberede overgangen til arbeid -> understøttergjennomføring av -> arbeidsrettede tiltak WOW Statlige tiltak og tjenester Kommunale tiltak og tjenester Frivillige organi- sasjoner Lokal- samfunn Boksen med det rare i

2 Gruppeoppgave Vær konkret - hva finnes av: arbeidsrettede tiltak
andre tiltak andre aktiviteter i din kommune ? Bruk 2min og tenker hver for dere hva som finnes osv.. og etterpå del i gruppa (ulønnet arbeid, arbeidstrening, praktisk arbeidsrettet opplæring og utdanning, samarbeid med frivillige organisasjoner, lokale bedrifter og samfunnsaktører mm)

3 Gruppeoppgave Hvilke gode erfaringer har dere med å ta i bruk flere bøtter i utforming av individuelle tilpassede KVP-program? Del denne i gruppa- hva skjedde, hva var det som gjorde at det ble bra?

4 Heltid er ikke bare et arbeidsrettet tiltak 100% fra dag 1.
Programforløp kan f eks være: Forløp med arbeidsrettet utgangspunkt, men gjennom en periode med høy grad av habiliterende og rehabiliterende tiltak, familiefokus og helsemessige avklaringer. Løpende evalueringer og arbeidsutprøving viser at deltaker ikke er klar for eller har forutsetninger til å komme inn i arbeidsrettede tiltak i overskuelig framtid. Fokus på restarbeidsevne og mulighet for utdanning, mestre rusproblem og øke omsorgsevne for barna. 4 3 2 Heltid er ikke bare et arbeidsrettet tiltak 100% fra dag 1. 1 Markedsenheten i Gjøvik-regionen 6

5 Kvalifiseringsprogrammet: - alle arbeidsrettede tiltak kan inngå i programmet (eks) !
Programforløp A: Her har vi laget en illustrasjon som antyder et ordinært programforløp. Med ordinært programforløp tenker vi en bruker som ikke kan gå rett inn i fulltids arbeid/arbeidstrening, men som trenger noe tid for å gradvis komme over i mer arbeidsrettede tiltak med tanke på overgang til ordinære arbeidsmarkedstiltak evt. ordinært arbeid. Det blå felter viser at deltakeren har en positiv utvikling i den forstand at han/hun i økende grad har arbeid/arbeidstrening som hovedelement i programmet. Til å begynne med legges det også vekt på tilpasset aktivisering/gruppetiltak, individuelle tiltak, gruppetiltak og helserettede tiltak (f.eks. fysisk trening ) Fast element i hele programforløpet er programveiledning, Veileder fra NAV følger jevnlig opp handlingsplan/individuell plan i et tett samarbeid med programdeltaker.


Laste ned ppt "? Innhold i program WOW Statlige tiltak og tjenester Kommunale"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google