Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018."— Utskrift av presentasjonen:

1 Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018

2 Meld. St. 26 (2014-2015) - Primærhelsemeldinga - utfordringsbiletet
Kommunale helse- og omsorgstenester er gode kvar for seg Tenestene er for oppstykka og heilskapen manglar, særleg for dei med samansette behov Medverknad frå pasientar, brukarar og pårørande må styrkast Kompetanseutfordringar

3 Det er behov for Meir involvering av pasientar, brukarar og pårørande
Betre oppfølging av brukarar/pasientar med samansette behov – fleire behov for samtidige tenester over tid, behov for tverrfagleg samarbeid og koordinering Styrka fagleg kompetanse og fagleg breidd Styrka leiing og systematisk betring av kvalitet Styrking av habilitering og rehabilitering Kjenneteikn tenester av god kvalitet - virkningsfulle - trygge og sikre Involverer pasientar/brukarar Samordna – og med kontinuitet Tilgjengelege og rettferdig fordelt Pasientens helseteneste «Habilitering og rehabilitering bør i størst mulig grad tilbys der livet leves; i hjem, barnehage, skole, fritidsarenaer, bo- og nærmiljø og på arbeidsplassen.» «Det er derfor et mål at hovedtyngden av innsatsen skal skje i kommunen hvor brukeren bor.»

4 Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering
Kommunene tek større ansvar for feltet Overtek på sikt rehabiliteringsoppgåver frå spesialisthelsetenesta Ivaretek tilbod i spesialisthelsetenesta Styrke brukarperspektivet Betre kvalitet, samhandling og koordinering innan og mellom nivå Midlar i rammetilskotet til kommunane Tilskotsordning forvalta av FM.

5 Tilskot til utvikling av kommunale tenester
«Tilskuddet skal stimulere til tjenesteutvikling i kommunene med mål om å styrke feltet habilitering og rehabilitering. Det er et mål at kommunene på sikt skal overta flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten, og at hovedtyngden av habiliterings- og rehabiliteringsinnsatsen skal skje i kommunene.» Styrking i tråd med Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering og i samsvar med krav og tilrådingar i «Veileder for rehabilitering og habilitering, individuell plan og koordninator»

6 Mål 2017 og delmål Innan utgangen av 2017 skal kommunen ha ein oppdatert plan for habilitering og rehabilitering Delmål: Styrke pasienter og brukeres muligheter for å opprettholde og/eller gjenvinne sin fysiske, sosiale og/eller psykiske mestringsevne. Forebygge og utsette behov for kompenserende tjenester. Sikre tilbud i samsvar med befolkningens behov, herunder sikre faglig innhold, kvalitet og kapasitet jf. Meld. St. 26 ( ), "Fremtidens primærhelsetjeneste", med hovedvekt på kapittel 21. Styrke samarbeidet med brukerorganisasjoner, spesialisthelsetjenesten, andre sektorer og innad i kommunen. Sikre at pasienter og brukere får oppfylt retten til individuell plan og koordinator, herunder styrke koordinatorrollen. Koordinerende enhet er tilrettelegger for helhetlige og koordinerte tjenester på tvers av fag, nivåer og etater.

7 Søknader om tilskot 2017: Askøy, Austevoll, Bergen, Bømlo, Kvinnherad, Kvam, Os, Samnanger, Stord, Sund, Ullensvang, Vaksdal, Voss, Øygarden i lag med Fjell og Sund 2018: Askøy, Austevoll, Bergen, Bømlo, Fitjar, Kvam, Kvinnherad, Os, Osterøy, Samnanger, Stord, Sund, Ullensvang, Ulvik, Vaksdal, Voss, Øygarden i lag med Fjell og Sund 2. utlysning 2018: Austrheim, Fjell, Fusa og Kvam (per )

8 Status for oppfølging av opptrappingsplanen – på grunnlag av questback hausten 2017
29 av 33 kommunar svara på Helsedirektoratets undersøking (baseline). Manglar svar frå kommunane Kvinnherad, Modalen, Odda og Ullensvang.

9 Hadde/hadde ikkje plan for habilitering og rehabilitering, n=29
Ja, plan - 16 Bergen, Bømlo, Eidfjord, Etne, Fitjar, Granvin,Jondal, Kvam, Masfjorden, Osterøy, Sund, Sveio, Tysnes, Ulvik, Vaksdal og Øygarden Politisk behandla i 14 kommunar Administrativt vedteken i 2 kommunar Korkje administrativt eller politisk behandla i 1 kommune Nei, ingen plan – 13 Ingen plan og heller ikkje under utarbeiding – 4

10 Når planen sist var oppdatert, n = 16

11 Er hab. og rehab. er ein tydeleg del av kommunens tenestetilbod
Er hab. og rehab. er ein tydeleg del av kommunens tenestetilbod? Skala 0-5

12 Fagpersonell kommunane mangla

13 Har kommunen tilgang på breiddekompetanse som sikrar eit godt tverrfagleg tilbod innan hab. og rehab? Skala 0-5

14 I kva grad samsvarer kapasitet og behov for sosial, psykososial og medisinsk hab. og rehab.? Skala 0-5

15 I kva grad behov/mogelege behov for hab. og rehab
I kva grad behov/mogelege behov for hab. og rehab. blir avklart gjennom tverrfagleg utgreiing? Skala 0-5

16 I kva grad personar med avklart behov for hab. og rehab
I kva grad personar med avklart behov for hab. og rehab. på kommunalt nivå får tilbod? Skala 0-5

17 I kva grad har personar med behov for langvarige og koordinerte tenester individuell plan og koordinator? Skala 0-5

18 I kva grad har personar med behov for langvarige og koordinerte tenester oppnemnd koordinator? Skala 0-5

19 I kva grad får koordinatorar opplæring i rolla som koordinator
I kva grad får koordinatorar opplæring i rolla som koordinator? Skala 0-5

20 I kva grad får koordinatorar rettleiing i rolla som koordinator
I kva grad får koordinatorar rettleiing i rolla som koordinator? Skala 0-5

21 Kven/kva fagkompetanse blir mest brukt som koordinator? Skala 0-5

22 Samarbeid med brukarorganisasjonar i utvikling av kommunens tilbod
Samarbeid med brukarorganisasjonar i utvikling av kommunens tilbod? Skala 0-5

23 I kva grad samhandlar einingar i helse og omsorg om heilskaplege og koordinerte tenester til enkeltpersonar? Skala 0-5

24 I kva grad samhandlar helse og omsorg med andre sektorar? Skala 0-5

25 I kva grad samhandlar kommunen med spesialisthelsetenesta om heilskaplege og koordinerte tenester til enkeltpersonar? Skala 0-5

26 I kva grad spør kommunen etter kompetanse/rettleiing frå spesialisthelsetenesta ved behov? Skala 0-5

27 I kva grad ivaretek kommunens koordinerande eining følgjande oppgåver?

28 I kva grad koordinerande eining framstår som synleg og lett tilgjengeleg? Skala 0-5

29 Organisering av koordinerande eining

30 Koordinerande eining/funksjonen er plassert i

31 2019 – siste året i planperioden
I Prop. 1 S ( ) frå Helse- og omsorgsdepartementet er det foreslått 88,2 mill. kroner til tilskot som fylkesmennene forvaltar. Les meir om dette i Prop. 1 S på side 203.


Laste ned ppt "Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google