WTO 149 land er medlemmer, de fleste fattige U-land

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
EØS-avtalen – og noen alternativer
Advertisements

Fagforeningens arbeid for mangfold
15 En urolig verden.
Viktige lover og regler
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
1. 2 Vær i forkant, man skal jobbe sammen også i etterkant -Klargjør med bedriften saker som kan bli tema under en streik. -For eksempel: -Hvordan kontakt.
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Konferanse om Fairtrade og etisk handel i Sauda Gunn-Lise Jacobsen, KS Innkjøpsforum28. – 29. august 2008.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Lovgivningen for interkommunalt samarbeid Innlegg samling Knutepunkt Sørlandet 13. februar 2008 Jørund K Nilsen og Geir Vinsand.
Vedtekter kommunenivået Lokallag i Finnmark. Vedtektene  § 55 LOKALLAG  55.1 Utdanningsforbundet er inndelt i lokallag – ett i hver kommune.  55.2.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Kommunestyrekomiteer > Hjemlet i kommuneloven (kl) § 10a (endring i 2006) –Ment å være «politiske verksteder» –Ment å vitalisere rollen som folkevalgt.
Fylkesutdanningssjefene og fagskolen Rydding i roller Presentasjon ved nasjonal fagskolekoordinator Bård Inge Thun RFFs årskonferanse i Trondheim 2. mai.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
KS Folkevalgtprogram Holmestrand. KS – kommunesektorens organisasjon.
Innsyn og adgangsbegresning
Rett til innsyn i forvaltningens dokumenter
SU – Mortenstua skole skoleåret
Krav til sikring av personopplysninger
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Personvern som del av enkeltsaksbehandling i offentlig forvaltning
Stortingets organisering
Introduksjon til EØS-retten
Hvorfor fikk vi EØS-avtalen…. ….og hvem sto bak?
International Environment and Development Studies
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Gruppearbeid til bolk I for emnet Digital forvaltning (DRI 1001)
Den internasjonale arenaen
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Høst 2017
Erfaringer med bruk av NS 8435
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2
I: Jus som ramme for beslutningssystemer i
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Den lovgivende makten i Norge
Dosent Ingun Sletnes Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 22. februar og 4. mars 2016.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
HMS © Caritas Norge..
Planprosess - litt om roller og oppgaver
NÅR KJØNNET KOMMER I LØNNINGSPOSEN – FOR EKSEMPEL I HARSTAD
Handelspolitiske forhandlinger
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
Naturmangfold i internasjonalt farvann
Organisering og arbeidsdeling i den digitale forvaltning
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
En jevnbyrdig handelsavtale
Tverrfaglige tema.
Deltakeravgift på distriktsarrangementer
Oppsummering Organisasjonsutvalget
Gjennomgang av fakultetsoppgave 10. mai 2019
Utredningsgruppe samferdsel
Organisering og arbeidsdeling i den digitale forvaltning
Utskrift av presentasjonen:

WTO 149 land er medlemmer, de fleste fattige U-land Landene står for 97 prosent av verdenshandelen Hovedkvarteret ligger i Genève Frihandel er viktig i WTOs arbeid

WTO har tre hovedoppgaver å fastsetter felles regler for handel mellom medlemslandene å være er et forum for videre forhandlinger å være et organ for løsning av handelskonflikter.

Hovedprinsipper i regelverket Forutsigbare rammebetingelser Ikke-diskriminering av handelspartnere: Bestevilkårsbehandling (fordeler gitt en stat skal automatisk gis alle andre Nasjonal behandling – importerte varer og tjenester skal behandles som egenproduserte

WTOs organisering WTOs øverste organ er Ministerkonferansen, som holdes annethvert år. Alle land har en stemme og vetorett. Den daglige virksomheten drives av medlemslandenes representanter i Hovedrådet Medlemmene assisteres av WTO-sekretariatet, som ledes av en generaldirektør. Medlemskapet innebærer at alle må følge samme kjøreregler for handel over landegrensene. Medlemmene får rettigheter, som beskyttelse mot urimelig forskjellsbehandling, og plikter, som å redusere tollsatser og etterleve regelverket. WTOs tvisteløsningsprosedyrer legger stor vekt på konsultasjon mellom partene I en rekke saker kommer partene fram til minnelige løsninger innenfor rammen av WTOs regelverk. Dersom et medlem ikke respekterer reglene, kan andre medlemmer bringe den konkrete saken inn for WTOs tvisteløsningsorgan. Et medlemsland som eventuelt ikke følger opp påleggene kan bli straffet.

Hovedtemaer i Doha-prosessen Landbruksvarer: Internasjonalt har slik handel liten betydning. Berører økonomien til mange fattige stater Berører næringsgrunnlaget til bønder i vestlige industriland Industrivarer: Selv om tollsatsene ble redusert etter Uruguay-runden, iverksatte mange stater nye handelshinder (kvoter, kvalitetskrav osv.) for å beskytte egne produsenter. Tjenester: Bank, forsikring, utdanning og skipsfart er tjenester med stor internasjonal betydning. Tjenester står for ca. 20 prosent av den internasjonalehandelen.

Hvorfor Doha-runden brøt sammen konflikten mellom i-land og u-land om landbrukssubsidiene. På den ene siden sto grupper av u-land som ønsket tollfri adgang til markeder i Vesten. På den andre siden sto mange vestlige stater som ville beskytte sine egne bønder og sin egen landbruksproduksjon flere u-land gikk imot å trekke nye spørsmål inn i forhandlingene. Blant disse temaene var regler for investeringer, pris- og kartellsamarbeid, innsyn i offentlige innkjøp og forenkling av internasjonale handelsprosedyrer. U-landene sa nei, blant annet fordi de fryktet en WTO-avtale som ville redusere mulighetene deres for nasjonal politisk kontroll med viktige sider av nærings- og utviklingspolitikken.

Hva er bestemt? Enighet i Hongkong om å avvikle eksportsubsidiene i landbruket innen 2013 Avvikle eksportsubsidiene for bomull Å gi toll- og kvotefri markedsadgang for minst 97 prosent av alle varer fra de minst utviklede landene (MUL).

Hva skjer videre? Er WTO i ferd med å bli viktig også for U-land? Vil rike land gi opp sin proteksjonistiske eksportsubsidierende politikk på landbruksområdet?

Norge og WTO Handelen med andre land er en sentral forutsetning for Norges velstandsutvikling. Små, rike land er mest avhengig av stabile kjøreregler i internasjonal handel Gjennom GATT og WTO har Norge fått innpass på andre lands markeder for viktige eksportprodukter Utenriksdepartementet har det overordnede ansvaret for handelspolitikken og den norske deltakelsen i WTO.