2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arven fra Athen Humanismens hjemby.
Advertisements

Filosofi og etikk etter KRL-boka 2005 Ralph Meier Høgskulen i Volda
Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.
Etikk i psykologisk forskning
Etiske modeller - hva er det?
KRL Av Karina Schjølberg
Forelesning 11: Moderne Politisk Teori
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Etisk teori (Moralfilosofi)
Etikk.
Noen etiske perspektiver Pensumboka: Lingås, 1999
Rett og galt Kapittel 8 – Horisonter 8.
Filosofisk visdom i den kommunale hverdag
Om å ta mennesket på alvor Filosofisk visdom i den medisinske hverdag Henrik Syse, forsker og filosof NORDAF, Gardermoen,
Etiske utfordringer i prostitusjonsfeltet Bymisjonssenteret, Tøyenkirken torsdag 26. februar 2009 Sturla J. Stålsett.
Måtehold og forsiktighet - dyder eller laster?
Etikk og moral i lederskap
Kjennetegn på situasjoner som egner seg til etisk refleksjon:
informasjon fra Haugesund kommune
Etikk og helseprofesjonene
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
Viktige hendelser i humanismens historie
TEMA: VALG, ANSVAR, UTFORDRINGER LÆRINGSMÅL: -REFLEKTERE OVER ETISKE SPØRSMÅL KNYTTET TIL MELLOMMENNESKELIGE RELASJONER, FAMILIE OG VENNER -VITE HVA KONSEKVENSETIKK,
Er sm En presentasjon for Gvarv Skole/Sauherad Ungdomsskole.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
To tenkjemåtar i etikken  Etikk: handlar om å tenkje gjennom spørsmål om rett og gale  aka moralfilosofi  Forholdet mellom menneske  Heile samfunnet.
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
«En god barnehagehverdag» Bergheim Friluftsbarnehage Oktober, 2014.
Makt og autoritet. Makt Makt er muligheten til å få en annen til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort Makt brukt på en konstruktiv og forsvarlig.
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
| Kulturmøter og kulturkonflikter. Hva er kultur? Kultur er samfunnets språk religion tenkemåte kunnskaper.
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Bedrifters samfunnsansvar - filosofiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Konferansen «Næringsliv og sosialt ansvar» 31. mars.
Dei tre store Sokrates, Platon, Aristoteles. Sokrates f.kr. Ein av antikkens tre største filosofar Hovudkjelda til hans liv er Platon, kva er.
1 Seminar i medisinsk etikk for 1A Å drepe vs å la dø vs å behandle “Dødshjelp”, behandlingsbegrensning og den gode død I hovedrollene: Pål Klepstad,
Filosofi og etikk uke 4 Innledning. Etikk og filosofi (målområde 1c) Studenten skal ha kunnskap om grunnleggende etiske teorier, om etiske verdier i de.
Platon: Menneskesyn og etikk. Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Hva er etikk Etikk er læren om moral og kan forståes som vår evne til å gi gode begrunnelser for valgene vi gjør. Dette blir spesielt viktig når vi skal.
L IVSYNSHUMANISMEN En ikke-religiøs oppfatning av livet og verden.
Demokrati som styreform
Sokrates.
Stoisismen og kristendommen
Etikk og moral Kunne skilje omgrepa etikk og moral
1) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Bønn - Forbønn Påske uken Johannes
Samfunnsmessige utfordringer ved økt hyppighet av naturulykker i Norge
Anbefaling «Dette brevet er det egentlige hovedstykket i Det nye testamentet, og det aller reneste evangelium. Det er vel verdt at den kristne ikke bare.
Dydar og laster Kva slags person vil du vere
REFLEKS.
Gang.
Antikkens filosofer 8. trinn
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Moralske holdninger - Dydsetikk
PROFESJONELL YRKESUTØVELSE
Etikk, omsorg og straff – noen filosofiske refleksjoner
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
11 måter å elske en bok.
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
Gir elevene verktøy for å engasjere seg i morgendagens forskning
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
Fremtid Hva tror der jenta drømmer om? Hvis det er noe som kan skje snart, hva tror dere hun drømmer om da? Hvis det er noe som skal skje i fremtiden,
Sokrates.
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Tverrfaglige tema.
Fysisk og psykisk helse
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
Kapittel 5 Argumentasjon
Kap. 7 Demokrati som styreform
Utskrift av presentasjonen:

2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt? Krle Tirsdag 12.09.17

Moralske holdninger Filosofene i det gamle Hellas og Romerriket var opptatt av hvilke holdninger og egenskaper en person burde utvikle hos seg selv for å bli et godt menneske. De tre store greske filosofene: Sokrates Platon Aristoteles «Hva slags person ønsker jeg egentlig å være?»

Moralske holdninger Dyder: Laster: Filosofene snakket om Positive egenskaper Laster: Negative egenskaper

«Å utvikle dydene og unngå lastene er veien til et godt liv». Platon Hva som kjennetegner et godt menneske: Dyder Måtehold, mot, visdom, rettferdighet Kjennetegn på det motsatte: Laster Grådighet, feighet, tankeløshet, mangler rettferdighet. «Å utvikle dydene og unngå lastene er veien til et godt liv».

Konsekvenser og ansvar… Ansvarsetikk: Menneskene i vår tid har fått stor makt over livet på jorda. Vår handlinger kan gå langt utover det vi vanligvis tenker på som vårt ansvar. Pelikanene i California. Vi har ikke alltid oversikt over konsekvensene. Resultatene kan være usikre, eller ligge langt fram i tid.

Hans Jonas (1903-1993) «Vi trenger en ny måte å tenke etikk» Snakke om menneskers ansvar på en ny måte. Tenke mer på det framtidige livet på jordkloden. Hvilke ulykker kan vi skape for de som kommer etter oss. Den nye gylne regel (Jostein Gaarder) «Du skal gjøre mot neste generasjon, slik du hadde ønsket at forrige generasjon hadde gjort mot deg.»

Aristoteles (384-322 fvt.) «Bli det beste du kan være»

Aristoteles La stor vekt på kunnskap Tre former for kunnskap: Vitenskapelig kunnskap Kunnskap om erfaring og ferdigheter Moralsk kunnskap Vi må ha en vilje til å gjøre det som er rett. Følg den gylne middelvei: Vi trenger gode vaner, og gode forbilder. Feig Modig Dumdristig

«For å vite om en handling er god, må en lytte til samvittigheten» Immanuel Kant (1724-1804) «For å vite om en handling er god, må en lytte til samvittigheten»

Immanuel Kant Viktigste filosofen fra opplysningstiden. La vekt på fornuft, frihet, og selvstendigheten til enkeltmennesket. Følelsene kan føre oss på villspor, hør på samvittigheten. Vi er født med en morallov, og samvittighet som vi plikter å følge. Dine handlinger skal kunne gjelde alle. Overvinne egoisme, og følge moralloven. Du skal ikke utnytte andre for å oppnå noe. Nei til slaveri, alle mennesker er like mye verdt som deg selv.

«En god handling er en som gjør flest mulig lykkelige.» John Stuart Mill (1806-1873) «En god handling er en som gjør flest mulig lykkelige.»

John Stuart Mill All moral bør bygge på menneskers behov for lykke, glede, og trygghet. Konsekvensen av handlingen, avgjør om det er rett eller galt. Vi bør hindre sorg og lidelse for flest mulig. En persons lykke er mindre viktig en påvirkningen på de rundt. Opptatt av samfunnet, menneskers frihet og likestilling mellom kjønn. Du kan gjøre hva du vil, så lenge det ikke skader andre.

Oppgave Fire etiske tenkemåter