Store forskjeller i arbeidsledighet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Stabiliseringspolitikk – hvorfor og hvordan?
Advertisements

Foto: Jo Michael Todeling av norsk næringsliv Østlandssamarbeidet 18. oktober Fungerende administrerende direktør Petter Haas Brubakk.
Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO Arbeidsledighet – hvilken forklaring gir moderne faglitteratur? Presentasjon av Pareto.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
1 Kaffekurs om politiske veivalg VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Hva handler valget om? En kort introduksjon til de viktigste sakene for.
Kveldskurs for nybegynnere 10. februar 2015 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Arkitektkontoret Organisering og forpliktelser Arkitektbedriftene.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
Grunnlag for hovedoppgjøret 2016 Tariffkonferanse for ABELIA Olavsgård,
Spredning av kommunale boliger En studie av politikk og resultater i Oslo kommune MASTEROPPGAVE I SAMFUNNSGEOGRAFI RAGNHILD ERTSHUS.
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 7. januar 2016.
Fremskrittspartiet vil at: Lønnsforhandlinger bør skje i den enkelte bedrift, ikke gjennom sentrale avtaler mellom «monopollignende organisasjoner». Lover.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Holdninger til helseforsikring
AD-AS-modellen AD = samlet etterspørsel (”aggregate demand”)
”Hvem bygger ut nye barnehageplasser – kommunalt eller privat
Tall og bakgrunn for årets oppgjør sett fra YS’ ståsted
Brukerutvalget i NAV Telemark
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Bedriftsundersøkelsen 2017
Markedsrapport November 2017
1 Egenomsorg og helse.
Fra oljeøkonomi til bioøk…. Den norske omstillingen
Sparebankforeningens årsmøte 2007
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
NAV i tall og fakta 2016.
Kor attraktiv er Bø og korleis kan vi påvirke nærings- og besøksattraktiviteten? 16. Februar 2015.
Macroeconomics The Big Picture
Lønnsutvikling og lønnsforhandlinger i staten En veiledning for ledere
The Nature and Causes of Economic Fluctuations
Sjokk og konjunktursvingninger
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Den skandinaviske modellen – et skjørt politisk kompromiss eller et stabilt økonomisk system? Kalle Moene.
Unemployment and Employment
Kurs i mikroøkonomi Førstelektor Ivar Bredesen
Unemployment and Employment
Kapittel 8 Bedriftens tilbud 1.
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Sunndalskonferansen 2018 Arbeidsmarkedstiltak
Høgskolen i Rena Høstsemester 2004
Inflasjon og arbeidsledighet
Etterspørsel og konsument-atferd
The Rise and Fall of Industries
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
10 Konjunkturledigheten
Arbeidsmarkedsprognosen for Østfold 2019
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Tilbud og etterspørsel
Pengepolitikk og realinvesteringer
Åpen økonomi aggregert etterspørsel
Kompetanseutvalget (2017- )
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Økt kapitalmakt: Et makroøkonomisk skifte
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Grunnmodellen: likevekt
Troms-regionens potensial
Torunn Drage Roti F4 - INEC Økonomi, finans og regnskap Foreleser: Torunn Drage Roti Universitetslektor.
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Utskrift av presentasjonen:

Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:

Arbeidsledighet, definisjoner En arbeidsledig person er en som er uten inntektsgivende arbeid og som aktivt søker arbeid. De viktigste kildene til statistikk om arbeidsmarkedet får vi gjennom AKU (SSB), og registreringer fra NAV.

Ufrivillig arbeidsledighet Vanlig markedsteori sier at alle som ønsker det får jobb til den lønnen som gir likevekt i markedet. Dersom noen ikke er i jobb er det fordi de krever en høyere lønn enn markedslønnen. Vi sier at arbeidsledigheten er frivillig. Det vi er opptatt av er ufrivillig arbeidsledighet, dvs. at den arbeidsledige er villig til å jobbe til den lønnen som gjelder i arbeidsmarkedet, men likevel ikke får tilbud om arbeid. Hvorfor kan ikke den vanlige markedsmodellen forklare hva som skjer i arbeidsmarkedet? For det første er det veldig mange typer arbeidskraft, og arbeidstakerne kan ha annen kompetanse enn det arbeidsgiverne har behov for. For det kan det være mekanismer som gjør at lønnen (dvs. prisen på arbeidskraft) ikke får den verdien som gir likevekt i markedet.

Årsaker til arbeidsledighet Friksjonsledighet er arbeidsledighet som skyldes at det tar tid å finne ledige jobber som passer sammen med den ledige arbeidskraften. Strukturledighet er arbeidsledighet som følger av at det er flere arbeidstakere som søker visse typer jobber, enn det finnes jobber av disse typene, til den lønnen som gjelder i markedet. Strukturledighet kan i stor grad forklares med mistilpasning mellom de arbeidslediges kvalifikasjoner og de kvalifikasjoner som det er behov for i de ledige jobbene. Men vedvarende høy strukturledighet krever også en forklaring på hvorfor ikke den høye ledigheten, dvs. overskuddstilbud av arbeidskraft, fører til at lønningene faller.

Årsaker knyttet til lønn Minimumslønninger

Årsaker knyttet til lønn Lovbestemt minimumslønn som er høyere enn frikonkurranselønnen fører til varig arbeidsledighet. Men vi har ikke lovbestemt minimumslønn i Norge, og også i de fleste andre land er lovbestemte minimumslønninger så lave at disse har liten betydning for mesteparten av arbeidsmarkedet Gjennom lønnsforhandlinger kan arbeidstakerne normalt presse lønnen over frikonkurranselønnen Effektivitetslønnsteorien (se kap. 12) viser at bedrifter i enkelte tilfeller kan tjene på å tilby høyere lønn enn det som er nødvendig for å rekruttere arbeidskraft. Dette fører til større tilbud enn etterspørsel etter arbeidskraft og dermed arbeidsledighet.

Lønnskurven Vi har sett at mekanismer som presser lønnen høyere enn frikonkurranselønnen gir arbeidsledighet. Men det er også slik at lønnsnivået er avhengig av arbeidsledigheten. Høy arbeidsledighet gjør arbeidstakerne svake i lønnsfastsettelsen, og lønnsnivået blir lav. Ved lav arbeidsledighet er arbeidstakerne sterkere, og de får høyere lønn. Lønnskurven viser hvor høy lønnen blir, avhengig av hvor stor sysselsettingen er:

Lønnskurven og likevektsledighet Vi så at lønnskurven ligger slik at lønningene er høyere enn i likevekt. Dette fører til arbeidsledighet. Denne arbeidsledigheten er varig og kalles likevektsledigheten. Likevektsledighet blir høy i en økonomi der:

Økt lønnspress fører til høyere likevektsledighet

Likevektsledighet Gode arbeidsmarkedstiltak fører til mindre mistilpasning og dermed lavere likevektsledighet. Inntektspolitikk og moderasjon i lønnsoppgjør fører til lavere lønnspress og dermed lavere likevektsledighet. Hvis det er svake økonomiske insentiver til å søke jobb for noen arbeidsledige og høy langtidsledighet, kan resultatet bli høyere likevektsledighet.

Arbeidsledighet og likevektsledighet Arbeidsledigheten er også avhengig av konjunkturer. Vi har denne sammenhengen: Når økonomien er i en høykonjunktur, er sysselsetting høy, og arbeidsledigheten blir lavere enn likevektsledigheten. Kampen om arbeidskraften fører normalt til at lønnsveksten øker. Myndighetene kan påvirke arbeidsledigheten og konjunkturene gjennom stabiliseringspolitikken. Er ledigheten høy kan de for eksempel stimulere økonomien ved å øke offentlige utgifter (dvs. gjennom finanspolitikken).

Sysselsetting og uførhet En halv million årsverk gikk tapt i arbeidslivet i Norge i 2005 på grunn av sykdom og arbeidsuførhet. Skjult arbeidsledighet innebærer at folk som i virkeligheten er arbeidsledige, av ulike grunner ikke kommer med i arbeidsledighetsstatistikken. Norge har høy sysselsettingsandel og lav arbeidsledighet sammenlignet med andre land. Men arbeidstakere i Norge jobber i gjennomsnitt få timer i uka sammenlignet med andre land.

Sysselsetting som andel av befolkningen, 15-64 år

Gjennomsnittlig antall arbeidstimer per arbeidstaker per år, 2006

Tiltak mot ledighet For å oppnå lav ledighet må myndighetene sørge for at likevektsledigheten blir lavest mulig at næringslivet får gode og stabile rammebetingelser at økonomien som helhet har en stabil og god utvikling. Det er særlig viktig å forhindre at kraftige lavkonjunkturer slår ut i vedvarende høy arbeidsledighet.