Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Pengepolitikk og realinvesteringer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Pengepolitikk og realinvesteringer"— Utskrift av presentasjonen:

1 Pengepolitikk og realinvesteringer
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K9.1 Steigum I kapitell 8 så vi på realøkonomien og hvordan en sjokk til økonomien kunne forsterkes gjennom konsumfunksjonen. I kapitell 9 skal vi utvide denne modellen til å inkludere en enkel finansmarked der realrenter kommer inn i bildet. Vi skal nemlig knytte finansmarked med aggregert etterspørsel ved å introdusere en investeringsfunksjon som er avhengig av rente. Dette gir oss muligheten til å modellere pengepolitikk som en endring i realrentenivået.

2 Pengenøytralitet I klassisk økonomisk teori har ikke penger noen realøkonomisk virkning Påvirker kun nominelle størrelser Klassisk økonomisk teori kan ikke forklare effekten av pengepolitikk på kortsikt. Pengenøytralitet er generelt tenkt å holde på lang sikt. I klassisk økonomisk teori har ikke penger noen realøkonomisk virkning. Hvis du øker pengemengden, så vill dette bare øke prisnivået, det burde ikke ha noe effekt på hvor mye folk handler, eller hvor mye bedrifter investerer Klassisk økonomisk teori kan derfor ikke forklare effekten av pengepolitikk på kortsikt. Men moderne teori som har sin opprinnelse hos Keynes forklarer hvorfor pengepolitikk kan påvirke realøkonomin på kort sikt. Et nøkkelbegrep er «sticky» priser. På lang sikt, for eksempel over perioder av mange ti-år, så er pengenøytralitet generelt tenkt å holde. Dette har vi implisitt allerede sett. Når vi snakket om langsiktig økonomisk vekst, så snakket vi ikke om sentralbankens rolle.

3 «Sticky» priser Det kan ta tid for prisnivået til å justere seg til endret pengepolitkk Sentralbanken kan dermed endre realrenten og påvirke realøkonomien. Modellen gjelder på kortsikt, som er definert som når prisnivå ikke endrer seg. »Sticky» priser er ideen at det kan ta tid for prisnivået til å justere seg til endret pengepolitikk Inntuitivt, så betyr det at når sentralbanken endrer pengetilbudet i økonomien, så kan det ta tid før det fører til høyere priser i butikkene. På kort sikt vil en butikkeier ikke øke eller sette ned priser basert på hva sentralbanken gjør Hvis det tar tid for prisnivået til å endre seg, så betyr det at sentralbanken kan justere ikke bare den nominelle renten, men også realrenten Dette er fordi inflasjon er konstant, så en endring i nominelle renten fører til en endring i realrenten. «Sticky» priser er en implisitt antakelse i modellen som blir presentert. Du vil ikke finne variabler som representerer prisnivå eller inflasjon i disse modellene, fordi vi antar at prisnivået ikke endrer seg og inflasjon er konstant og dermed forsvinner fra modellen. Vi kaller modellene i denne og neste kapitellen for kortsiktig modeller. Og vi definerer ofte kortsikt som når prisnivået ikke endrer seg.


Laste ned ppt "Pengepolitikk og realinvesteringer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google