Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bedriftsundersøkelsen 2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bedriftsundersøkelsen 2017"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bedriftsundersøkelsen 2017
2017 // NAV Akershus Foto: Espen Rosenquist

2 Om bedriftsundersøkelsen
Landsbasert spørreundersøkelse i regi av NAV Undersøkelse basert på telefonintervjuer i regi av NAV kontorene Svarprosent: 77 prosent, bedrifter Belyser bedriftenes: Forventede behov for arbeidskraft om ett år Problemer med rekruttering av kvalifisert arbeidskraft Ulike svarfangstmetoder, fylkene velger i økende grad «vår» metode

3 Sysselsettingsbarometeret for landet
Fargeskala der blå er mest optimistisk arbeidsmarked og rød minst optimistisk Sysselsettingsbarometeret viser differansen mellom andelen av bedrifter i utvalget som forventer en økt arbeidsstokk kommende år, og de som forventer en redusert arbeidsstokk kommende år.

4 Sysselsettingsbarometeret fordelt på næringsgrupper. Akershus
Næringskodeklassifisering (NACE), se ssb: Vær obs på størrelsen på næringen, det påvirker resultatene. Bergverksdrift er en lite næring og utgjør ca 2 prosent av utvalget.

5 Akershus og landet 2010 – 2017

6 Forventninger til antall ansatte om ett år

7 Virksomhetenes mangel på arbeidskraft etter næring
Mangelen er estimert i en modell. Siden beregningen er gjort på et utvalg av bedrifter kan vi ikke si at mangelen i en næring/i et yrke er eksakt det antallet som er beregnet. Derfor opererer vi også med konfidensintervall. Det er et estimert (beregnet) intervall hvor vi med 95 prosent «sikkerhet» kan regne med at mangelen ligger. Jo større intervall, desto større usikkerhet rundt estimatet. Mangel på arbeidskraft – Definisjon Mangel på arbeidskraft blir i NAVs bedriftsundersøkelse definert av en sekvens bestående av tre spørsmål. Virksomhetene blir bedt om 1) å besvare om de har mislyktes med å rekruttere arbeidskraft de siste tre månedene, eller om de har måttet ansette noen med lavere eller annen formell kompetanse enn det de søkte etter. Dersom svaret er ja, bes virksomhetene om 2) å oppgi om dette skyldes for få kvalifiserte søkere. Dersom dette er tilfelle, bes virksomhetene om 3) å oppgi hvor mange stillinger det gjelder, og innenfor hvilke yrker. Mangel på arbeidskraft hos den enkelte virksomheten er lik antall personer bedriften velger å oppgi i det siste spørsmålet. Ved hjelp av svarene på det tredje spørsmålet estimeres mangelen på arbeidskraft innenfor de enkelte yrkene. Det kan være mangel på arbeidskraft innen yrkesgrupper som vi ikke fanger opp i vår undersøkelse. Eksempelvis kan det være yrker hvor kun én bedrift har oppgitt mangel på én person, og som dermed får en estimert mangel på tilnærmet null. Det kan også være yrker vi ikke får fanget opp blant bedriftene som har svart.

8 Virksomhetenes mangel på arbeidskraft etter yrke

9 Virksomhetenes mangel på arbeidskraft på østlandet etter yrke
Østlandsregionen er i denne sammenheng Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Buskerud. Disse fylkene er valgt fordi det er rimelig å forvente at folk bosatt i Akershus kan Sysselsettes i nevnte fylker. Som vi ser er det mer å velge mellom siden næringsstrukturen blant virksomhetene i fylkene er litt forskjellige.

10 Problemer med å rekruttere arbeidskraft

11 Problemer med å rekruttere arbeidskraft etter region

12 Rekrutteringskanaler
Bedriftene har mulighet til å svare «ja» på flere.

13 Kjennskap til tjenester og virkemidler fra NAV
Tilskudd til arbeidsgivere Arbeidstrening Tilrettelegging av arbeidsplassen

14 Virksomhetenes behov for kontakt med NAV


Laste ned ppt "Bedriftsundersøkelsen 2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google