Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Samhandling.
Sosial kompetanse Follo Hanne Jahnsen.
-ikke bare for zippylæreren…
Mobbing i barnehagen.
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
”Foreldrenes betydning for barns vennskap”
Et opplegg for å bygge livskompetanse og samhold
Tanker om barnehagens læringsmiljø
 Lovpålagt organ  Godkjenne årsplan  Gjennomgang av brukerundersøkelse  Høringer fra kommunaldirektøren  Status økonomi  Saker fra foresatte 
-ikke bare for zippylæreren…
"God bagasje på livets reise."
UTDANNING MODUL 1 Utdanningssystemet i Norge Barnehagen Verdigrunnlag
HelART i Ulåsen barnehage
ROGNAN BARNEHAGE GRØNN GUL BLÅ RØD ROSA.
Sosial kompetanse Sosial kompetanse er kanskje det viktigste vi kan gi barna våre når de er små. Sosial kompetanse handler om å mestre samspill med andre.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Velkommen til et nytt skoleår!
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
”Vi vet at vennskap er viktig for både barn og voksne”
HVORDAN MØTE BARN MED EN POSITIV OG ANERKJENNENDE HOLDNING?
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Reguleringsvansker PPT; Førskoleseksjonen ved Iren Egelandsdal og Janne G. Selseng.
Og for å komme dit skal vi; LEKE, HA DET GØY, LE SAMMEN, LYTTE TIL HVERANDRES HISTORIER, DELE OPPLEVELSER, FINNE LØSNINGER SELV OG SAMMEN. sept2014 VibekeW.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Foreldremøte 7. September 2016 OPPVEKST | Søm barnehage.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Sosial kompetanse. Ferdigheter og villighet til å løse en konkret oppgave En kompetanse vi trenger for å fungere godt sammen med andre –Kompetansen viser.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
Reguleringsvansker (AD/HD)hos barn i barnehage og skole PPT; Førskoleseksjonen ved Iren Egelandsdal og Janne G. Selseng.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Bli med! Barn.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS OKTOBER 2016
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
SAMSPILLMETODEN DIALOG
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE PÅ KLØVER- OG LYNGHUMLENE
SAMSPILLMETODEN DIALOG
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Velkommen til foreldremøte
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Velkommen til foreldremøte
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Danning og voksenrollen i barnehagen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Periodeplan for Lekestua Uke 41-52 Sosial kompetanse Definisjon av sosial kompetanse (Nordahl 2001): «Et sett av ferdigheter, kunnskaper og holdninger som trengs for å mestre ulike sosiale miljøer, som gjør det mulig å etablere og vedlikeholde relasjoner, og som bidrar til at trivsel økes og utvikling fremmes». Sommerly barnehages satsningsområde 2015/2016: sosial kompetanse. «Barnehagen skal arbeide kontinuerlig med å støtte og fremme enkeltbarns og barnegruppens sosiale ferdigheter.» Rammeplanen   Vi tar utgangspunkt i definisjoner og modeller fra kurs og kompendiet til Pål Roland for en felles forståelse av begrepet. Her er sosial kompetanse delt inn i 6 hovedområder/-ferdigheter; empati, samarbeid, ansvar, selvhevdelse, selvkontroll og lek, gled og humor. Dette er viktige ferdigheter for at barna skal oppleve mestring, få et positivt selvbilde i samspill med andre og oppleve vennskap. Sosial kompetente barn gjør det bedre på skolen både faglig og sosialt, Sosialt kompetente barn får flere venner, Sosial kompetanse er forebyggende mot problematferd. De med høyest sosial kompetanse klarer seg best i livet. Vi ønsker å gi barna redskaper de kan ta med seg her og nå i barnehagen og på veien videre på skole og livet… Selvkontroll: De må etter hvert lære seg å utsette egne ønsker og behov i situasjoner som krever turtaking, kompromisser og felles avgjørelser, og de må lære å takle konflikter. De må etter hvert tåle at andre har ønsker som går på tvers av egne, og i blant fire på egne ønsker og krav. Vi vil se etter, og jobbe med: Barnet setter ord på egne meninger og sier i fra når de føler seg urettferdig behandlet. Kan komme med forslag til løsninger, kompromisser og gi og ta. La andre slippe til. Adekvat følelsesreaksjoner. Empati: Barna viser empati når de klarer å sette seg inn i andres situasjon og handle ut fra det. Empati er å forstå at andre reagerer eller tenker annerledes enn en selv, men allikevel klare å leve seg inn i det, anerkjenne det og handle ut fra det. Vi vil se etter, og jobbe med: At barna forklarer/forsvarer på vegne av sine venner. At barna viser omtanke for andre. At barna inkluderer andre i sine hverdagsaktiviteter og lek. At barna ønsker å gjøre det godt igjen når de har krenket andre. For at barn skal kunne oppnå dette må vi voksne være gode rollemodeller (både i barnehagen og hjemme): Lære barna å gjenkjenne følelser og forstå kroppsspråk. Sette ord på følelser, snakke om følelser og hjelpe barn til å sette ord på følelser. Gi barna tid til å svare eller respondere. Selv vise empati for andre mennesker, voksne og barn. Være inkluderende med voksne og barn. Vise omtanke for andre. Hjelpe barn som trenger hjelp til å gjøre det godt igjen når de har krenket andre. Barn må oppleve å være sammen med lydhøre voksne som anerkjenner og verdsetter dem!

Periodeplan for Lekestua Uke 41-52 Sosial kompetanse Langsiktige mål vi på Lekestua jobber mot: Vi ønsker trygge barn med et godt selvbilde som kan respondere på en måte som gir løsninger og læring for seg selv og gruppa. Vi ønsker barn som anerkjenner, respekterer og er nysgjerrige på hverandres ulikheter. Å hilse på hverandre med «Hei og et smil». Gjelder voksne og barn i Sommerly. Handler om respekt og samhold. Vi sier «Ha det bra». Vi svarer «Ja takk» og «Nei takk» Vi spør «Kan jeg få…» Hjelpe hverandre med å sende mat under måltid og spørre om å få tilsendt. Vi sier «Takk for maten» og rydder vekk etter oss. Vi tar i mot og tilbyr å hjelpe hverandre i påkledning, rydding, lek og andre situasjoner. Vi leser og samtaler om bøker, historier og eventyr med ulikt tema og problemstillinger. For å arbeide mot å nå våre sosiale mål, har vi fokus på: Stoppe opp når vi leser bøker, dramatiserer eventyr og spørre om barna gjenkjenner følelser. Vi skal øve på å sette ord på egne behov, dele og lytte til andre. Vi samtaler med barna og setter ord på det vi observerer i lek, uenighet og følelses utbrudd, og etterspør deres opplevelse. Gi barna tid til å finne løsninger selv eller sammen. Voksne stille åpne spørsmål som får frem flere sider av saken. Følelsesbilder på avdelingen og speil. Snakke om egne følelser og hvordan vi påvirker hverandre i hverdagen. Vi tar barna på fersken i å gjøre noe bra!!