TIDLIG INNSATS KVELLO METODEN INN I BARNEHAGENE I SEL KOMMUNE.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseutveksling i Stavanger
Advertisements

Veilederen fra eldst til yngst. Stortingsmelding 31 ….Legge fram en veileder om samarbeid mellom barnehage og skole. Kartlegging av enkeltelevers ferdighetsnivå.
Hurum PPTs erfaringer med LP
SIO- Folkehelse.
Fotograf Eiliv Leren © Destiansjon Tromsø
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Min bolig – mitt hjem Bo-oppfølging av pasienter med dobbeldiagnose
Systemarbeid – barnehage faggruppen Psykisk helse
GAUSDALSMODELLEN - EKSEMPEL PÅ HELSEFREMMENDE OG FOREBYGGGENDE ARBEID PÅ BARNEHAGENS ARENA GAUSDALSMODELLEN -
Gratis kjernetid i barnehage til 3 åringer. Avsatte midler i statsbudsjettet. Drammen kommune har søkt. Foreløpig tilsagn på kr. 2.4 mill. Gjelder alle.
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
Tønsberg - oppvekstkommunen
RHS-Seminar Alexandra
SAMHANDLING Prosjektplan samhandlingsreformen Bjarne Nordlund Rådmann i RINDAL KOMMUNE (Torger Aarvaag Rådmann Hemne kommune)
Hva er en artikkel?.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst PROSJEKTET: ”BARN I RUSFAMILIER”
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Hva er pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)?
Prosjekt barn og unge i Hedmark
Karine Haven og Ragnhild Dale Ringen, Fysioterapeuter Mandal Kommune
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Rett hjelp tidlig – Kvello Stavanger kommune har startet et treårig prosjekt ( )for å kvalitetssikre barnehagen og bedre samarbeidet mellom det.
Fylkeslege Helga Arianson 1 Utfordringer i samarbeid og erfaringer fra tilsyn Solstrand 28. oktober 2009 Fylkeslege Helga Arianson.
Drøfting om Frisklivssentral Molde Arbeidsgruppe:  Astrid Hagerup, leder fysioterapitjenesten  Tone Kristiansen Rånes, fysioterapeut  Jan.
Her kommer litt om det vi har gjort på i august, og hva vi skal gjøre i september.
VELKOMMEN Vedtektene sier blant annet: Endring av oppholdstid etter søknad,  3 mnd oppsigelsestid, - via kommunen sine sider Permisjon kan gis etter.
Nav veileder i videregående skole
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Høstsamlingen 2014 Pasientsikkerhetsprogrammet
INFORMASJON OM BARNEVERN
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Tidlig Intervensjon – Målrettet Samhandling
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Team J2002 Foreldremøte Team J2002.
Fokus på tidlig innsats
Foreldremøte 1.trinn Tirsdag 5.september.
BTI-handlingsveileder barnehage
STORFORELDREMØTE
«Saman set me spor» Fleksibilitet Respekt Omsorg Glede
SAMMEN OM BARN EN MODELL FOR TVERRFAGLIG SAMHANDLING
Prosjekt: Styrket kompetanseutvikling i arbeidslivet. Innhold
24 november 2017 Elisabeth Wold
Foreldremøte skolestartere 2018
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Ny inndeling av spillformer i barne- og ungdomsfotballen
Presentasjon av Barnehabilitering Helse-Førde
Foreldremøte Tidlig Trygg i Fet
6/11/2014 Deltakelse i effektiviseringsnettverk egenkontroll Orientering UHKO Inger Marethe Egeland Budsjettmøte.
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Presentasjon av Barnehabilitering Helse-Førde
Egenkontroll og tilsyn Lillehammer
Klar ferdig gå….part three!
Prosjekt tverrfaglig samarbeid barn/unge i Nordre Land kommune
Seksjon barn og familie
Arbeidsgruppe 1. Beredskap 2020 og ROS analyse for sammenslåingsprosessen
Status delprosjekt tenesteutvikling.
Skolebibliotekprosjekt- Gjettum skole
Stafettloggen Handlingsveileder
Ny inndeling av spillformer i barne- og ungdomsfotballen
Nå er vi spente!.
«Alle med» Skåredalen skole
2 1 STATUSRAPPORT BOTT mottak økonomi-prosjektet F N T
Lage plan for observasjon Ta opp i avdelingsmøte
STATUSRAPPORT Programmet
STATUSRAPPORT UiO Saksbehandling og arkiv Delprosjekt 1 &
Programkontoret.
Utskrift av presentasjonen:

TIDLIG INNSATS KVELLO METODEN INN I BARNEHAGENE I SEL KOMMUNE. Styrermøte for barnehagene 26.09.13. Ledermøte 09.12.13. Heggelund barnehage 04.01.16. Ped. leder samling regionalt 06.04.17.

Bakgrunn for å utarbeide metoden: For å jobbe systematisk på individ og systemnivå i barnehager for å sikre godt tilrettelagte barnehagetilbud og å tilby bistand til barn i en tidlig fase av en mulig skjevutvikling. Og pga. utfordringer med at det er for stor innsats på utredning av barn og for lite på tiltak Det rapporteres for lang avstand mellom barnehage og hjelpeapparat, tjenestene har lite kjennskap til hverandres arbeidsinnhold og metoder. Posisjonsstyrte blikk på barn dvs.at en må ha flere blikk for å danne ett godt blikk. Nye statlige føringer-kommunene må finne sin form.

Resultatene fra 30 å r med aktiv informasjonspredning I Norge viser bare små bevegelser når det gjelder hvilke barn som oppdages av hvem, når og henvises hvor Rivende utvikling I kunnskap om spe- og småbarns utvikling.

Informasjon om metoden: Observatørkorps sammensatt av repr fra barnehagen, PPT, barnevern, helsestasjon, fysioterapeut. Skal observere barna i avdelingen. Skal skje annet hvert år. Slik at barnet blir observert 2 ganger i sin barnehagekarriere. Avsatt ½ dag pr. avdeling til observasjon. Stormøte i etterkant. Tar lenger tid.1 dag ? Der alle barn gjennomgås, og tiltak evt foreslås. Barn som har tiltak fra før skal ikke observeres. Krav til taushetsplikt overholdes. Evt. tiltak bestemmes. Foreldre informeres og tilbys tiltak. Erfaring: barnehagepersonell stor nytte av metoden for å legge opp barnehagedagen best mulig.

Lesesirkler. Boka Barn i risiko er grunnlagslitteratur. Risiko-og beskyttelsesfaktorer legges til grunn. 3 ganger lesesirkel a 1,5 timer. Barnehagestyrer organiserer dette. Personell avspaserer tid brukt i lesesirklene. 2 dager avspasering for å lese boka(Lillehammer).

Informasjon til foreldre Faste maler for dette er utarbeidet. Informasjonsbrev før barnehagestart både fra rådmann og barnehagestyrer om at Sel kommune nå skal bruke denne metoden og litt om hva det er. Informasjon på oppslagstavler i barnehagen og på nettsidene. Foreldremøte før oppstart. Fordel at metoden startes i oktober.

Forankring/Styringsgruppe Det er viktig med god forankring blant alle parter. Barnehagestyrere og -ansatte, ledelse og politikere. I andre kommuner de bruker metoden har de satt ned en styringsgruppe. Møter en gang pr. mnd. I starten. Ledelsen i kommunen må bestemme om dette skal innføres hvis dere i barnehagene er positive. Prosjektleder 20% stilling i 3 år. Sette ned en styringsgruppe, gi den ett mandat.

Økonomi: 2 dager kurs med Øyvind Kvello. Tar kr.16 000 pr. dag. +reise og opphold. 20 % prosjektlederstilling i 3 år Det er ikke avsatt egne ressurser i forhold til observatørkorps og stormøter. Barna har vi likevel!!!

Erfaringer vi har gjort hittil: Alle barnehagene i Sel har nå hatt en runde med observasjon. Det er positive tilbakemeldinger Det er ressurs krevende Systematisk tverrfaglig innsats Vi blir kjent med hverandre Viktig å ha en god tiltakskjede som er på plass Viktig at en person har ansvar for å drive prosjektet videre(Lillehammer sin erfaring)