Lekens egenverdi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Advertisements

SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Kompetente barn og unge - Verdier og kompetanse -
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Mangfold og fellesskap
LEK – Ped 1 Litteratur: Røys ”Pedagogikk i barnehagen” kap 4, Lov om barnehager, Rammeplan for barnehager 1 DEFU 3. oktober 2008 Mette Røe Nyhus 2008,
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
ULIKE TEORIER OM LEK Trudvanglia barnehage praksis gruppe F2B, 2002
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Barns læring, voksnes ansvar!
Digitale lærermidlers plass i hverdagen seniorrådgiver Turid Helen Christensen.
Oppstart pilotprosjekt: Barnehagens om lærings- og danningsarena Torsdag 8. desember am. Bengt-Ove Andreassen.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
"God bagasje på livets reise."
HelART i Ulåsen barnehage
Etikk i pedagogisk arbeid
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
FORELDREMØTE Hommelvik, Grønberg, og Mostadmark barnehage
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Barnehagens samfunnsmandat
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Studiesamling 18. januar 2007 for Førskolelærere i INNERTIEREN
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Likestilling og likeverd i barnehagen
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
De yngste barna i barnehagen
Deltakende læring.
Små barns vänskap - några utmaningar och dilemman Nationell familjecentralskonferens Svenska Mässan i Göteborg Anne Greve.
Estetiske læreprosesser i barnehagen
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Ute hele dagen 3. mars 2016 Lek, trivsel og fellesskap i uterommet, muligheter og utfordringer Kathrine Bjørgen, høgskolelektor/stipendiat ved DMMH og.
Forskning viser… Om barnehagelærerens betydning. Utdanningsforbundets barnehagepolitiske offensiv Overordnet mål: Lovfesting av en barnehagelærer- norm.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Barnesyn og barns medvirkning
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Oppstart i barnehagen.
Velkommen til foreldremøte
Danning og voksenrollen i barnehagen
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Lekens egenverdi

Lek Hva kjennetegner lek? Hvorfor er leken viktig? Hva betyr leken for barns utvikling? Hvorfor er det viktig med kunnskap om lek?

Norsk barnehagetradisjon

Barnehagens formål «Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.»

Hva sier rammeplanen? Lek er en frivillig aktivitet, lystbetont og indremotivert Lek er en problemløser og fremmer utviklingen til barnet på mange områder Lek styrker identitet og selvfølelse Leken er et mål i seg selv Leken skal ha en framtredende plass Leken har egenverdi /er barnekultur Barnehagen skal legge til rette for lek Personalet må være tilgjengelig for barn (Kunnskapsdepartementet, 2011, kap.2) Lek er vanskelig å definere Det finnes flere måter å betrakte lek på: grovt sett kan vi dele perspektivene inn slik: Lek som en handling (en aktivitet – Lillemyr) Lek som en holdning (en innstilling-Öhman) Leken som et fenomen knyttet til det å være menneske, (leken blir subjektet som leker med de lekende/leken trollbinder– Gadamer) Innstilling til aktiviteten avgjør om det er lek eller arbeid: «Å leke kan være alt fra å ha det gøy, tenke seg, leke med, bli til lek, spille på, naturfenomener og paringsritualer» (Öhman, 2012, s.40). Hva sier barn om leken i barnehagen? «Det er gøy å leke, for da kjenner jeg det helt oppi hjernen, -den gode følelsen…»

Karaktertrekk ved leken lek engasjerer Variert aktivitet og utfoldelse ut fra egne forutsetninger Stimulerer utvikling Utvikler identitet og selvrespekt Sosialisering (normer og krav fra samfunnet) I de fleste leker (rolle, regel, bevegelse, konstruksjon) kreves en viss form for bevegelse og noen grunnleggende ferdigheter

Sansemotorisk lek: barna gjentar en handling fordi de liker den, f.eks. åle og krabbe  sansemotorisk periode (0-2 år) (Piaget) Rollelek: barna går inn i ulike roller, f.eks. «Late som-leken» Regellek: regler er sentralt i leken, alle må forholde seg til disse Bevegelseslek (kroppslig lek): bevegelse er sentralt i leken, viktig i vår teknologiske verden? Konstruksjonslek: barna eksperimenterer med gjenstander, f.eks. til å bygge med

Relasjon og vennskap Småbarns kultur, væremåte, sosial omgang og kommunikasjonen. Medvirkning, danning og anerkjennelse En relasjon er noe som oppstår mellom noen. Mead sier at en relasjon kan forstås som et sosialt og kulturelt møte mellom mennesker. Videre handler da den relasjonelle kompetansen om evnen til å tilpasse seg den sosiale og kulturelle konteksten. Videre står en relasjon alltid i forhold til noe som en opplevelse eller følelse. Bae ser på det å delta i relasjonelt samspill som medvirkning, videre henger medvirkning danning sammen. Jeg relaterer dette til «hypertransflormasjoner» og intense opptreden sammen.

Hva er viktig?

«Å få delta i lek og få venner er grunnlaget for barns trivsel og utvikling» Barnet må få tro på seg selv Barnet må få erfare samspill med andre Barnet må få øve seg på noe for å mestre det Betydning av barns relasjonelle samspill i et etisk perspektiv Danning og medvirkning Demokratisk medborgerskap Anerkjennende praksis og pedagogens åpne blikk Oppsummering Avrunding I del en ble et utvalg teori og forskningsbaserte funn knyttet til små barns sosiale omgang i barnehagen. Mine funn er farget av dette, liksom mine funn danner grunnlag for utvalg av teori og tidligere forskning. Ut fra et filosofisk og etisk perspektiv relaterer jeg dette både til det enkelte barns etiske kompetanse og utvikling, men også for personalets yrkesetikk som grunnlag for pedagogisk praksis.   Ulike diskurser skaper ulike forståelser og sannheter om små barn Barnehagen skal bidra til at alle får opplever glede og mestring i et sosialt og kulturelt felleskap Viktig å se nærmere på «atmosfæren» for dette Obs, det som oppstår og utvikler seg mellom barn-barn Å la seg berøre Premisser og vilkår får boblenes opptrenden og eksistens er prisgitt flere forhold. Gode blikk og etisk bevissthet Bærekraftig utvikling BARNEHAGEN SKAL BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRINGI ETSOSIALT OG KULTURELT FELLESSKAP

Leken