Skolebasert vurdering og erfaring.  Erfaring handler om å kunne se.  Det er ut fra vår egen erfaring vi ser, forstår og – analyserer andre. ”De virksomheter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Fra prøving og feiling til
Åsmund Sollien Schau og
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Fra prøving og feiling til
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Pedagogisk analyse.
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
”Vurdering av hjemmesider” ”Vurdering av hjemmesider” en undersøkende oppgave om førsteklassenes hjemmesider. Av Fouzia, Benedicte og Svein.
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Praksislærermøte GLSM-praksis
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Pedagogisk utviklingsarbeid
Mangfold og fellesskap
Læreryrket – en viktig og krevende profesjon
1. Metatema: Analyse av skolen som organisasjonen
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
Kunnskapsløftet - forskningen Organisering: prosjekter og programstyre Resultater: det store bildet Veien videre: er økt variasjon et problem?
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
Kompetanseutvikling i regi av Høgskolen i Hedmark Prosjekt: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk – likeverdig opplæring i praksis.
Strategier og kompetanse
Nye veier i lærerutdanninga
Didaktiske analysekategorier
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
Kompetanse og lærerprofesjonen - bruk av evidens i den praktiske pedagogikken Professor Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning
LP og evidens i undervisningen
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Tidlig innsats i matematikk
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Helhet og sammenheng - UiU skoleeierkonferanse
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
PPU1, uke Eli Kari Høihilder
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Tiltakspakke og prosjektet ”Bedre vurderingspraksis”
Velkommen til nytt skoleår 2015/16
1.VELKOMMEN! VALG AV REFERENT PRESENTASJON AV LÆRERNE 2.FORELDREUNDERSØKELSEN FOR 3. TRINN 3.ELEVENES ARBEIDSMILJØ 4.HELSESØSTER ORIENTERER 5.BASISFAGENE:
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
ALU 1, mandag Erfaringsdeling etter praksis.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Hva spør lærere om? En modell for å undersøke spørsmål som stilles i klassesamtalen i matematikk Ida Heiberg Solem Inger Ulleberg.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Skolebasert kompetanseutvikling
OBSERVASJON av tolærertimer
Jon Espen Palm, Kjøsterud skole
«Bare bok gjør ingen klok»
Skolebasert kompetanseutvikling Klasseledelse
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Skolebasert kompetanseutvikling
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Tospråklige lærere i Asker Kommune
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Skolebasert vurdering og erfaring

 Erfaring handler om å kunne se.  Det er ut fra vår egen erfaring vi ser, forstår og – analyserer andre. ”De virksomheter vi ikke selv har erfaring fra, forstår vi på det eller de trinn de er av samme form som virksomheter vi har erfaring fra. Rikdommen eller fattigdommen i det vi ser svarer til rikdommen eller fattigdommen i våre egne erfaringer.” Jakob Meløe OM ERFARING

 Det kyndige blikk på det en annen gjør har bare den som selv kan gjøre det samme.  Det ukyndige blikk: Jeg ser ikke det som er å se fordi jeg mangler de begreper, teknikker og erfaringer som er en del av virksomheten. Og dette vet jeg. OM ERFARING FORTSATT…….

 Det døde blikk: Jeg ser ikke det som er å se fordi jeg mangler de begreper, teknikker og erfaringer som er en del av virksomheten.  Jeg står trygt og traust og ser, uten å fatte den ringeste mistanke om at jeg er konfrontert med en verden jeg ikke kjenner eller forstår!!! OM ERFARING FORTSATT…….

Skolebasert vurdering den første ansats  Implementering av læreplanen (M87) Lokale læreplaner –Ønske om felles drøfting av arbeidsmåter og organisering  Organisering av tid Formalisert samarbeidstid  Utarbeidelse av prosjektet Skolevurdering –Metoder for undersøkelse av lokale læreplaner og den praktiske virkelighet i klasserommene

Innsnevring av fokus det første forsøk  Utgangspunkt i skolens overordnede målsetting –”kenguruskole” og tiltakslyst!!!  Fellesskap –Lite konfliktfylt, lite personlig utfordrende  Operasjonalisering - hvordan?

Metode?? Det er jo så mange av dem!!!  Ny runde – operasjonalisering av problemstilling Cato Wadel: ”runddansen”  Dagbok/Logg Lærere Elever (foreldre)  Observasjon - samtale  Gyldighetsspørsmålene

Hva fant vi?  Vår forutforståelse Spriket mellom intensjoner og virkelighet  Funn: –Organisering, timeplaner og klasselærersystemet –Dette gir isolasjon i egen klasse – både for lærer og elev –Gir liter samhandling og samarbeid mellom elevene

Veien videre………….  Målsettingene relateres til læreplanene Organisering, arbeidsformer og gjennomføring av undervisning ble endringsarena i neste fase  Elevperspektivet fikk ny aktualitet Samarbeid i gjennomføring av undervisning gir samarbeid mellom elevene også  Forsøk med nye grupper  Deling av erfaringer med foreldrene

Oppsummert

Skolevurderingsprosessen 3  Prosessen deler jeg inn i tre delprosesser: 1. Egne ubeviste kulturelle grunnverdier gjøres beviste, og 2. de verdier en ønsker skolen skal bygge videre på gjøres beviste (uttalte). 3. Og til slutt gjøres disse verdiene ubevisste (u- uttalte) slik at de blir tatt for gitt.

En utviklingsplan 2 OVER- ORDNET MÅL L97 UTVIKLINGSPLAN - LÆREPLANER INTERNUTV. BUDSJETT OSV. UNDERVISNINGSPLANER UNDERVISNING ELEVENES LÆRING 1.Overordnet mål, grunnleggende forutsetninger. 2.Utviklingsplanen 3.Læreplaner, internutvikling, budsjett osv. 4.Undervisningsplanlegg ing, gjennomføring av undervisning 5.ELEVENES LÆRING

Skolevurdering  Skolevurderingsprosessen forutsetter: – En del av skolens handlingsplan – At det settes av felles tid – At denne tiden formaliseres – At det utvikles felles begreper, felles språk, felles forståelse. Kunnskap. – At analysene settes inn i en didaktisk sammenheng. (Det er dette som er vårt fag!) – At læreplanene kontinuerlig er vårt vurderingsgrunnlag.