Kriser, tap og sorg. Hva er et menneske? Mennesket er et relasjonsvesen Mennesket er en helhet (ånd, sjel og legeme) Mennesket har behov for mening Mennesket.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

Kanskje Gud vil at vi skal treffe noen mennesker som er feil for oss før vi treffer den ”rette”, så vi er bevisst på hvor takknemlig vi skal.
Fra ord til liv Mars 2011.
Velkommen til kurs Sorg og kriser
Barn i sorg og krise Hva er Sorg?
Vekst etter kriser. Bodø 13. juni Odd J. Eidner
Elfrid Kartveit1 Psykoemosjonelle behov Psycho-gresk : sjæl Emovere-latinsk : bevege Motio- lat. : bevegelse, sinnsbevegelse.
Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Krisepsykiatri. Gjennom lovverket er kommunene pålagt å hjelpe mennesker i krise Kommunale kriseteam, består av bl.a. prest, fastlege, politi, helsesøster.
Hvordan mestre livet med myelomatose ? Seminar Scandic Hotell City Dr. Tor Jacob Moe Lege / Psykiater.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Samhandling med eldre Tekst, figur, bilder etc.. Hvem er de eldre?
Medarbeidere med brukererfaring Hvordan kan brukererfaringer bli til nytte for andre ? Audun Pedersen Spesialrådgiver for psykisk helse, Bergen kommune.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
Omsorg. Omsorg Alle mennesker er avhengig av omtanke og omsorg fra andre.
Mennesker med nedsatt funksjonsevne En funksjonshemning oppstår når en person har nedsatt funksjonsevne i forhold til de krav som omgivelsene stiller Hva.
Velkommen Foreldremøte 3. trinn Regning: Minner om viktigheten av automatisering. Vi har jobbet mye med dette på skolen, men ser likevel at.
Du er saken!, Det er bare du som kan endre deg Søren Kirkegaard: Hemmeligheten i all hjelpekunst er å finne et menneske der hvor han er og begynne der.
Psykiske kriser Med psykisk krise mener vi at en person er kommet i en livssituasjon der hun ikke er i stand til å forstå eller handle ved hjelp av de.
Lykkeforskning Av Knut, Petter og Erik
Kriseteori Ski, mai Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase.
0 Psykologisk førstehjelp - å snakke vennlig til seg selv og andre Solfrid Raknes, psykologspesialist.
Behov og utviklingsfaser
Sokrates.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Multiplikasjon - Leksjon 2: Hoderegningsstrategier store multiplikasjonsstykker Lekse til tirsdag.
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Verneombudets dag 12. Mars 2015 Vernetjenesten i Kristiansund.
Idretten er så stor del av identiteten min.
Gang.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Salige er de fattige i ånden
24 november 2017 Elisabeth Wold
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Kapittel 1 Helse og sykdom
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Velkommen til Newtonrommet
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Samtaletrekk B – Samarbeid
Matematikk på ungdomstrinnet
Åpen dialog – demokrati og deltakelse i relasjonelle praksiser
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Å miste noen i selvmord.
Oppgave 22 Side 142 – 143 Utdrag fra en roman av Hanne Ørstadvik: Like sant som jeg er virkelig (1999). Kanskje du vil forsøke å lese romanen?
Sinne Film:
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Modernismens poetiske provokasjon
Å miste noen i selvmord.
Sokrates.
Velkommen til foreldremøte
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
«Å være sin egen bestevenn»
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Autoritær voksenstil Autoritativ voksenstil Ettergivende voksenstil
Hvordan møte mennesker i krise?
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Utskrift av presentasjonen:

Kriser, tap og sorg

Hva er et menneske? Mennesket er et relasjonsvesen Mennesket er en helhet (ånd, sjel og legeme) Mennesket har behov for mening Mennesket har behov for håp Mennesket har behov for verdighet

I dagligtalen bruker vi ordet krise når noe holder på å gå galt Elevene kommer med eksempler

I psykologien defineres psykisk krise som en situasjon der et menneske ikke ser noen løsning….. en plutselig og uventet endring har skjedd og livet virker uoversiktlig og kaotisk opplevelsen kan være så sterk at den som er rammet, ikke forstår hvordan han eller hun skal klare og leve videre

Utviklingskriser/overgangskriser Er faser i livet der barn og voksne er mer sårbare enn ellers Eks.: pubertet, stifte familie, få barn, overgangsalder, slutte i arbeidslivet

Kriser Kriser har med følelser å gjøre Følelser er ofte tregere enn fornuften Følelser er medisin, ikke sykdom Krisearbeid tar ofte lenger tid enn vi tror

Krisereaksjoner Sjokkfasen « Det hele kommer stadig tilbake, som en film som stadig går i reprise for mitt indre øye» Fornekting/fortrengning «Det kan ikke være sant» «Jeg venter bare at hun skal åpne øynene og være tilbake» «Jeg føler meg bare urolig»

Krisereaksjoner Reaksjonsfasen «Jeg er bare sint» «Jeg blir bare sint når jeg hører dette» «Hvorfor skal dette hende meg?» «Hvorfor gjorde han det mot meg?» «Hvordan kan Gud, som er god, gjøre noe slikt?»

Krisereaksjoner Bearbeidingsfasen «Det var kanskje best slik» «Han hadde ikke ønsket å bli liggende som grønnsak» «Jeg må leve videre»

Krisereaksjoner Nyorienteringsfasen «Jeg må vel finne ut av dette» «Kanskje finner jeg meg en ny ektefelle, selv om jeg ikke får det tapte igjen» « Jeg må ta vare på meg og mine i tiden som ligger foran»

Krisearbeid Krisen tar lenger tid enn vi ofte tror Behovet for å snakke om det er ofte større enn vi tror Krise er en ekstrem stressreaksjon Kriserammede kan ha problemer med konsentrasjonen. Kriserammede har ikke samme arbeidskapasitet som de vanligvis har