Systematisk Observasjon av Lesing.  Et satsingsområde for Rauma kommune og Åndalsnes barneskole fra og med høste 2011.  Vi skal skoleres og lære oss.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Advertisements

Leseglede i 2 klasse Kjølberg skole, skoleåret 2003/2004.
Hva skjer i den første leseopplæringen? Haugalandet
Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole
Denne presentasjonen er en del av Foreldrepulsen ® - Kan kun benyttes av infoREGI kunder Spørmål rettes til Foreldrepulsen ®
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Gruppearbeid, Leseopplæring 25. og 26. oktober 5. – 10
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
Velkommen til foreldremøte for neste års første trinn
Veiledet lesing Mørkved skole
Refleksjon Snakk sammen om hvordan dere gjør på din skole for å finne rett nivå på lesetekster/leselekser. Systematisk observasjon av lesing.
Program for systematisk lese- og skriveopplæring på 1. – 4.trinn
STASJONSUNDERVISNING
Nasjonale prøver i lesing og leseopplæring
Early Years ”New Zealand-modellen”
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Praksislærermøte GLSM-praksis
Velkommen til 1. klasse-foreldrene
Velkommen til klasse- foreldrene
Den gode lærer Elevrådskonferansen 2009 Petter Hagen 4. november 2009.
Lesing – lesetrategier. Aviser i undervisningen
”jeg leser aldri – men jeg leser alltid”
Framtida nå – les og forstå!
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
Foreldre som gode leseveiledere
Velkommen til foreldremøte i 1.klasse 17.september 2014
Lyshovden Oppveksttun!
Tankekart og læringstrategi
Praksiseksempel fra Lørenskog
FORMÅLET MED SKOLEN Opplæringen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt.
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
FORELDREMØTE 1. KLASSE 11. MARS 2015.
Velkommen til foreldremøte 1. trinn.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Den andre leseopplæringa LUB
TPO, mappemetodikk og grunnleggende ferdigheter Rakel.K.R.Næss Anne-Beathe Mortensen-Buan.
Hva er viktig for elevers læring?
LESEOPPLÆRINGEN Hva er lesing?  Å lese innebærer at eleven må kunne:  avkode tekst  forstå teksten.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE 1. TRINN.. Samarbeid med foreldre: Konferanser-ferdig for i høst. Neste runde er i januar/februar. Ukeplanen er viktig i den.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Engelsk på 4.tr - og mellomtrinnet Helene Vestli Hellemyr skole 10.sept-15.
Leksekveld Torsdag Grunnleggende ferdigheter: - digitale ferdigheter - muntlige ferdigheter - å kunne lese - å kunne regne - å kunne skrive.
Foreldremøte Høsten STAVANGER KOMMUNE Jeg skal si litt om: ■ Skole-hjem-samarbeid ■ Gjensidige forventninger ■ Trivsel – læring – mestring – motivasjon.
Lesing er en språklig prosess. Faktorer som har betydning for leseferdigheten.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring! Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt til å bli en rask og trygg leser? Ann Kristin Møgster.
HISTORISK- BIOGRAFISK METODE. Mer moderat forhold mellom litteratur og historie. Også her er man opptatt av kontekst, men i form av avsender og forfatter.
Ungdomstrinn i utvikling Om den nasjonale satsingen og arbeidet ved vår skole.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe i Gjesdal kommune har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde.
Engelsk på 4.tr Helene Vestli Hellemyr skole 8.sept-16.
Åndalsnes barneskole SFO Åndalsnes barneskole
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
Innskoling på Sørbø VELKOMMEN.
Språkløyper i Mylingen barnehage
Nasjonale prøver Sandved skole
1.-4.trinn Foreldremøte Eydehavn skole - august 2017.
Systematisk Observasjon av Lesing.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Velkommen til foreldremøte
Å lese for å lære Den 2. leseopplæringen.
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
LESEUTVIKLINGSSKJEMA ET KVALITETSSYSTEM FOR LÆRER OG ELEV
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Leseutvikling og læringsstrategier
Utskrift av presentasjonen:

Systematisk Observasjon av Lesing

 Et satsingsområde for Rauma kommune og Åndalsnes barneskole fra og med høste  Vi skal skoleres og lære oss å ta i bruk et nytt verktøy for systematisk observasjon av hvor den enkelte elev befinner seg i leseutviklingen.  Vi skal med hjelp av dette verktøyet jobbe mot målet vårt som er å gjøre elevene våre til bedre lesere.  Leseutviklingen er satt inn i en pyramide med hovedtrinn.  Hvert av disse trinnene har igjen mindre trinn elevene skal ”SOLES” i. Systematisk observasjon av lesing SOL

Systematisk observasjon av lesing

 Gir alle oss som jobber i skolen en felles kunnskap om lesing.  Gir innsikt i leseprosessen slik at vi bedre kan veilede den enkelte elev og gi tilpasset lesestoff til den enkelte.  Gir muligheter for mer presise tilbakemeldinger til foreldre. Systematisk observasjon av lesing SOL

 Stadig større krav til leseferdighet.leseferdighet.  Nivået på leseferdighetene i Norge er dårligere enn flere andre land i Europa.  Lesing er en av de fem grunnleggende ferdighetene i Kunnskapsløftet.  Lesing er en ferdighet elevene har bruk for i alle fag på skolen. Systematisk observasjon av lesing Bakgrunn for SOL-prosjektet:

Tips til deg som foreldre Systematisk observasjon av lesing

 Barn arver ikke leseferdighet og leseglede av foreldre, men de kan ”arve” vaner og holdninger.  Vis at bøker og annet lesestoff er nyttige i ditt liv og at lesing er en aktivitet som dere voksne finner avslappende, engasjerende og morsom.  Vis også at bøker kan brukes til annet enn hygge og avslapping, f.eks. - bruke kokebøker - lese bruksanvisninger - radio/TV –program - bruke oppslagsverk - bruke internett (Liv Engen) Systematisk observasjon av lesing Vær en god rollemodell

 Lese for og sammen med barnet ditt.  Vise at det kan leses i annet enn bøker, som f.eks tegneserier, Internett-sider, tekster i dataspill osv  Samtale før, under og etter lesingen, og slik bidra til å utvikle og styrke ditt barns evne til å lese med forståelse.  Fortsett å lese for og med barnet etter at det har lært å lese selv.  Vise interesse for ditt barns skoleaktiviteter, og følge opp systemet for leseopplæring skolen og trinnet legger opp til.  Stille krav og ha forventninger både til skolen og barnet ditt. Systematisk observasjon av lesing Du kan f.eks…….. ”I love you,but you are going to learn”

En blir god til å lese ved å lese Lykke til!