Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samiskopplæring i Nordland
Advertisements

Kartleggingsmateriell: Språkkompetanse i grunnleggende norsk
Rådgiversamling på Stiklestad
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Minoritetsspråklige søkere
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Odd Haugstad ABC-en Pedagogisk Forlag 2002
NES VIDEREGÅENDE SKOLE
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
MANGFOLD I HVERDAGEN.
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Lesing, skriving og lese- skrivevansker i et minoritets-språklig perspektiv Liv Bøyesen rådgiver: Senter for flerkulturell opplæring Høgskolen i Oslo.
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
GLIS Glimrende Læringsutbytte I Skolen
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Mangfold og fellesskap
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Det flerspråklige bibliotek – mer enn en boksamling!
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Lærerne og prosjektet Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk Spørreundersøkelse til lærere ved noen utvalgte skoler i Oslo høsten 2005.
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
Kompetanseutvikling i regi av Høgskolen i Hedmark Prosjekt: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk – likeverdig opplæring i praksis.
Lise Iversen Kulbrandstad, Høgskolen i Hedmark, foredrag Midtveiskonferanse Felles læreplan i norsk og aksjonsforskning Lise Iversen Kulbrandstad.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Barnehagen som språkarena
KVALITET I LÆRING MED DIGITALE MEDIER I TILPASSET OPPLÆRING Obligatorisk fremlegg IKT 2 4 mai 2011 Lise Meier 1.
Hvilket språk skal vi snakke til barnet vårt?
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg TILPASSET OG INKLUDERENDE.
TEMA MODERSMÅL , KONFERENS 2009
Dagens og morgendagens norskundervisning – for alle? SPRÅKDAGEN 2008: NORSK FOR ALLE? Else Ryen Institutt for nordiske og lingvistiske studier, UiO / Nasjonalt.
Lesing og skriving som grunnleggende ferdigheter
Skriving i begynneropplæringa
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
25. juni Den flerkulturelle dimensjonen Arbeidet med forslag til grunnleggende norsk for språklige minoriteter og morsmål for språklige minoriteter.
Jon-Håkon Schultz; An-Magritt Hauge, Harald Støre: (2002): Ingen ut av rekka går, Tilpasset opplæring for Shaza og Kristian, Universitetsforlaget SAMTAK,
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
BLOOMS Bygdøy 24.sept-08. Begreper i vurdering 1.Kompetanse det man gjør og får til i møte med utfordringer 2. Kompetansemål angir hva elevene skal kunne.
Kompetanse for mangfold Sakshaug skole Vegen blir til mens vi går…
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
Gjort – lært – lurt Marit Midtskog Leder, Senter for flerspråklige barn og unge Sandnes kommune.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Tilpasset opplæring Forelesning Solveig Roth Høgskolelektor, Høgskolen i Vestfold Kilder: ”Ingen ut av rekka går” Tilpasset opplæring for Shaza og Kristian.
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Videregående matematikkopplæring Matematikk og minoritetselever Tverrfaglig prosjekt Lisbet karlsen.
Organisering og tilrettelegging i et mangfoldig læringsmiljø Sigrun Aamodt.
Kompetanse for mangfold
Arbeid med skriving i innføringstilbud
Språkløyper i Mylingen barnehage
FAGSAMLING for LÆRERE SOM UNDERVISER NYANKOMNE MINORITETSSPRÅKLIGE ELEVER PÅ 1. og 2. TRINN 26. september 2017.
Fagsamling for 1. og 2. trinn nyankomne minoritetsspråklige elever
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Norsk for språklige minoriteter i videregående
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
Revidert læreplan i engelsk
Vurderingskriterier enkel versjon
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Et nettsted for morsmål og tospråklig fagopplæring
Tospråklige lærere i Asker Kommune
Kastellet skole. Implementeringsplan Bruk av barnepermen Den Europeiske språkpermen Kastellet skole.
Utskrift av presentasjonen:

Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO

Departementet mener en flerkulturell skole er kjennetegnet ved et personale som ser på det kulturelle og språklige mangfoldet blant elever, foreldre og lærere som en normaltilstand og bygger på dette i sin skoleutvikling (Likeverdig opplæring i praksis!)

> Hele utdanningsløpet Veiledning, rådgivning, etterutdanning Kartlegge områder der forskning trengs Dokumentasjon av gode eksempler Kompetansespredning

Hvem er de minoritetsspråklige elevene? Hvordan møtes elever med svake norskkunnskaper når de kommer til skolen? Hvilke rettigheter har minoritetsspråklige elever med svake norskkunnskaper? Hva sliter minoritetsspråklige elever med svake norskkunnskaper med gjennom skoledagen? Tilpasset opplæring i et flerkulturelt klasserom

Hvem er de minoritetsspråklige elevene? Heterogen gruppe Språk Skolebakgrunn Landbakgrunn Elever med svake norskkunnskaper

Hvordan møter vi elever med svake norskkunnskaper når de kommer til skolen? Språk Kompetanse

I klasserommet Å forstå det læreren og de andre i klassen sier Å se mening og sammenheng i de ulike opplæringssituasjonene og i fagstoffet som skal læres Å få mestringsopplevelser Å oppleve identifikasjon, gjenkjenning og tilhørighet

Jeg føler meg litt trist her på …videregående skole, fordi når vi har stor pause eller matpause sitter elevene forskjellige plasser. For eksempel de norske sitter i kantina og de utenlandske sitter en annen plass uansett om de går i samme klasse eller ikke. Kantina skulle være for alle elevene på skolen.

Hvilke rettigheter har minoritetsspråklige elever med svake norskkunnskaper?

Opplæringsloven §2-8 Særskild språkopplæring for elevar frå språklege minoritetar Elevar i grunnskolen med anna morsmål enn norsk og samisk har rett til særskild norskopplæring til dei har tilstrekkeleg dugleik i norsk til å følgje den vanlege opplæringa i skolen. Om nødvendig har slike elevar også rett til morsmålsopplæring, tospråkleg fagopplæring eller begge deler. Forskrift §1-1 Opplæringen i grunnskolen Elever som har rett til særskilt norskopplæring etter opplæringsloven §2-8 skal få opplæring etter ei tilpassing til læreplanen i norsk eller opplæring etter læreplanen i norsk som andrespråk.

§ Særskild språkopplæring for elevar frå språklege minoritetar Elevar i vidaregåande opplæring med anna morsmål enn norsk eller samisk har rett til særskild norskopplæring til dei har tilstrekkeleg dugleik i norsk til å følgje den vanlege opplæringa i skolen. Om nødvendig har slike elevar også rett til morsmålsopplæring, tospråkleg fagopplæring eller begge delar.

Overganger mellom ulike skoleslag For ikke å falle mellom to stoler

Hva sliter minoritetsspråklige elever med svake norskkunnskaper med gjennom skoledagen? Grunnleggende ferdigheter –Å kunne lese –Å kunne skrive –Å kunne uttrykke seg muntlig

Lesing i skolen Hensikt –For å lære norsk –For å lære om norsk kultur –For å lære fag –Personlig utvikling –Allmennutdanning

Forståelsesproblemer – andrespråkselever fra Lise Iversen Kulbrandstad Språklige forutsetninger: –ordforråd og grammatikkunnskaper. –sjangerkunnskap Bakgrunnskunnskaper: –aktivisering av passende kunnskapsskjema. Metakognitive ferdigheter: –kontroll over egen forståelse.

Ord og begreper Metaforer Sammensatte ord Ord som dukker opp en gang Kontekstfattige tekster

Eksempler ”Underveis” – Historie 10.trinn Det kommunistiske systemet rakner Island – et frendefolk i vest Cubakrisen – en hårsbredd fra verdenskrig Konflikten lå og gjæret underoverflaten

Hvordan tilpasse opplæringen? Læreplanen i grunnleggende norsk for språklige minoriteter eller ”tilpassing til læreplanen i norsk”?

Ressurser Læreplan i grunnleggende norsk for språklige minoriteter Kartleggingsverktøy Veileder

Grunnleggende norsk for språklige minoriteter ikke nærhet til norskplanen aldersuavhengig/ikke progresjon etter klassetrinn/ nivåbasert med individuell progresjon vekt på ferdigheter i norsk Tett knyttet opp til §2-8 kompetansemål på tre nivåer, med skjeling til ”Common European Framework of reference for Language” (nivåene A1-B(2)). nybegynnerplan - mulighet for individuell progresjon/forsert (intensiv) språkopplæring/ utvidet timetall(?)

Oppbygning Hovedområder: Lytte og tale Lese og skrive Språklæring Språk og kultur Hovedområdene er definert for nivå 1-3 Elevene kan befinne seg på ulike nivåer innenfor de ulike ferdighetene (kanskje spesielt lytte og tale/ lese og skrive)

Kartleggingsmateriellet Materiellet består av tre deler: Språkbiografi Kartleggingsverktøy Språkmappe

For læreren: et hjelpemiddel for å kartlegge elevenes kunnskaper og vurdere om læringsmål er nådd Fungere som hjelp for læreren når det gjelder progresjon og tilpasning til opplæring For eleven: dokumentasjon av språkferdigheter pedagogisk verktøy – styrke elevenes bevissthet om hvordan de lærer norsk, og om hvordan de kan være med å ta ansvar for sin egen språkutvikling