BOF Barneorientert familieterapi

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

Barnefokusert arbeid med foreldre i konflikt
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
”Jeg kan, jeg vil, hjelp meg å få det til..”
Kommunikasjon og anerkjennende samtaler
De gjemte og glemte barna Hvorfor denne tittelen?.
Evaluering av september på blå
Kvinne på topp September2008.
Barnehagepersonalets betydning i barns liv
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Rolighetsmoen barnehage
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Trygghet og tillit ved livets slutt
SYKEHUSSOSIONOMEN GRÅTEKONE ELLER PROFESJONELL PROBLEMLØSER?
Mestring og forebygging av depresjon
Teknologisk påvirkning av barns oppvekst
12 Reflekterende lesing.
-ikke bare for zippylæreren…
"God bagasje på livets reise."
Barnehagen som språkarena
av Yocasta L. Sosa De Veisten
Kurs i leiing Kommunikasjon.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
LEK OG SOSIALE FERDIGHETER
Bakgrunn for kloke valg Kjenne sine sterke og svake sider
BARNAS BARNEVERN 2020.
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
Aggresjon.
LEDELSE Tema for uke 44 Pedagogikk A2A Rakel K.R.Næss.
Sentrale begreper Stig Roar Wigestrand, 2008.
SMIL – styrket mestring i livet
Gruppetilbud for unge voksne med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming, HAVO Lassa ved SUS Identitet/Selvbilde/seksualitet v/Ole Jan Hustøl.
Problemløsning.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Er sm En presentasjon for Gvarv Skole/Sauherad Ungdomsskole.
TIDLIG INNSATS OG UTFORDRENDE ATFERD Boka: Kompetanseløft i bhg Pål Roland.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Følelser Følelsene er en sterk drivkraft i oss og styrer mange av handlingene våre Eksempler på følelser: Glede Sinne Frykt Tilfredshet Skyld Skam Lykke.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
Foreldremøte Røyneberg barnehage Sylvi Abrahamsen fagleder/pedagogisk leder.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Asperger syndrom og ADHD
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
SAMSPILLMETODEN DIALOG
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Helsesøsterkongressen 2017
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
DIN VEG Ingen har varda den vegen du skal gå ut i det ukjende ut i det blå Dette er din veg berre du skal gå den og det er uråd å snu og ikkje vardar.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Psykologisk førstehjelp
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Sinnemestring Ut av tåka 2018
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Invitasjon til Helt sjef!
Sinne Film:
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Noen tanker før medarbeidersamtale på din arbeidsplass
Foreldremøte Laksevåg barnehage « Gode voksne for barn»
HVORDAN FORSTÅ OG STØTTE FORELDRE OG BARN SOM HAR OPPLEVD SEKSUELLE OVERGREP?
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

BOF Barneorientert familieterapi NFSU 10.03.16 Ved Sidsel Haug og Marit R.Simonsen

Hva er BOF? I BOF møter vi familien på barnets vilkår og med samspillet i fokus Utarbeidet av psykolog Martin Soltvedt Barneperspektivet inn i det familieterapeutiske arbeidet Metoden passer for barn i lekealder opp til 12 år.

Teoretiske nøkkelbegrep Samhandling Tilknytning Selvfølelse Tanken er at gjennom samhandling skapes tilknytning, og ut av dette bygger barnet sin selvfølelse. Leken gir mulighet for en prosess hvor ny samhandling styrker tilknytningen og bygger på og forsterker barnets og foreldrenes selvfølelse.

Leken som barnets naturlige måte å uttrykke seg på Foreldre og barn leker sammen Fokus på samhandlingen i leken Leken avspeiler barnets indre liv og samhandlingsmønsteret i familien Finne fram til gode samhandlingsformer som gir barnet gode utviklingsmuligheter

Samhandlingsleken - lekesamtalen Fokus på grenser Nærhet / avstand Møtene Følge barnets tempo Turtaking Hvordan løse konflikter

Integritet og respekt for hverandres behov Se barnets utviklingsnivå og personlighet Hvordan samspill fungerer mellom foreldre og barn Hvordan er relasjonen Ta barnets følelser på alvor

I BOF må vi ha forståelse for barnets indre dynamikk Barnets selvbilde vises gjennom valg av figurer. Hvilke figurer velger barnet, og hvilke figurer tillegges et indre liv? Er det en vill og impulsiv krokodille som trenger seg på? Eller en krokodille som er snill og tam?

Hva forteller disse ulike dyrene om barnets måte å håndtere sine følelser på? Gjennom vår alter ego-figur vil vi få tak i og møte kraften i dyret. Målet er at barnet skal få hjelp til å håndtere sine sterke følelser, og at foreldrene skal forstå hvordan de kan hjelpe barnet med dette.

En mamma sa «…den skal vi ikke ha En mamma sa «…den skal vi ikke ha!» og satte bort krokodillen som gutten hennes ville ha i sandkassa. Hun hadde ingen fleksible strategier for å møte hans kraftfulle sider. Dermed kunne hun heller ikke lære gutten hvordan han skulle håndtere de sterke følelsene sine

BOF er terapi med lek, språk og hender Du kan kjenne på barnets styrke gjennom dyrene/figurene. Denne stryken bør møtes «hand mot hand» i leken. Er det en engstelig og redd tiger, eller en sint og bråkete? Hva slags møte forventer det ville dyret seg, og hvordan tar de i mot alter ego-figurens nysgjerrighet og grensesetting? Få direkte kontakt med det ville – uten å bli tilintetgjort.

Med hendene kommer vi bak ordene. Vi nærmer oss det barnet vil vise opp med sitt ville dyr. Ved å våge å ta på dyret, kjenne på de skarpe tennene, klappe på det. I blant må vi våge å ta i barnets hånd for å få kontakt. Hendene er viktige som kontaktorgan.

Utviklingsnivå For de barna som ikke er moden nok til å klare symbollek med figurer Holde fokus på selve møte Leke i sandkassa med bare hendene Etter hvert føre inn enkle ting som spade og kopper Det at barnet ikke klarer aldersadekvat samhandling- blir en hjelp til å forstå hvilke krav og forventninger til barnet som er realistisk

Terapeutens rolle Fokus på barnet Relasjonen Familien Nettverket Samhandlingen mellom disse nivåene Og hele tiden se dette i forhold til hva barnet strever med

Ettersamtalen - filmopptak Bygg en bro mellom lek og virkelighet Knytt tema i leken til hverdagssituasjoner Reflektere over hvordan barnet opplever sin situasjon Reflektere over muligheter til nye løsninger