TEMA: VALG, ANSVAR, UTFORDRINGER LÆRINGSMÅL: -REFLEKTERE OVER ETISKE SPØRSMÅL KNYTTET TIL MELLOMMENNESKELIGE RELASJONER, FAMILIE OG VENNER -VITE HVA KONSEKVENSETIKK,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Anton Punsvik, kapellan, Sortland
Advertisements

Etikk i møte med mennesket
Filosofi og etikk etter KRL-boka 2005 Ralph Meier Høgskulen i Volda
Klima Klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang
Konsekvenser av klimaendring
Etiske modeller - hva er det?
Etikk.
ETIKK Hva er det? Hvor kommer det fra? Hva brukes det til?
Rett og galt Kapittel 8 – Horisonter 8.
Måtehold og forsiktighet - dyder eller laster?
Quiz om vann, klima og faste
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
Velkommen til klimatoppmøte!
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
To tenkjemåtar i etikken  Etikk: handlar om å tenkje gjennom spørsmål om rett og gale  aka moralfilosofi  Forholdet mellom menneske  Heile samfunnet.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
ULIKHETSKARTET. Hva betyr fattigdom, og hva er det som avgjør om en person er fattig? Finnes det fattigdom i Norge ? Primær fattigdom: Helt essensielt.
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Tigerfødsel Kristiansand Gjennomgang av tenking bak oppgavelaging.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Filosofi og etikk uke 4 Innledning. Etikk og filosofi (målområde 1c) Studenten skal ha kunnskap om grunnleggende etiske teorier, om etiske verdier i de.
«Det onde» 1. Vi opplever det onde Gjennom naturen 2.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Hva er etikk Etikk er læren om moral og kan forståes som vår evne til å gi gode begrunnelser for valgene vi gjør. Dette blir spesielt viktig når vi skal.
FNs bærekraftsmål: Næringslivets muligheter og ansvar
Livssynshumanismen.
Sokrates.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Informasjonsmøte november 2016
Etikk og moral Kunne skilje omgrepa etikk og moral
Bjørnsgård barnehage.
1) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Vold på arbeidsplassen
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Livssynshumanismen.
Livssynshumanismen.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Antikkens filosofer 8. trinn
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Moralske holdninger - Dydsetikk
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Samtaletrekk B – Samarbeid
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Gir elevene verktøy for å engasjere seg i morgendagens forskning
Samtaletrekk B – Samarbeid
KLIMA.
Naturmangfold i internasjonalt farvann
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Montessori og teknologi
Sokrates.
Tverrfaglige tema.
Fysisk og psykisk helse
Modul 3 – La deg inspirere til å inkludere
Modul 4 – Dynamisk kartlegging
Modul 3 – Intensiv opplæring
Modul 4 – Dynamisk kartlegging
Modul 2 – Observere elevenes strategier
Utskrift av presentasjonen:

TEMA: VALG, ANSVAR, UTFORDRINGER LÆRINGSMÅL: -REFLEKTERE OVER ETISKE SPØRSMÅL KNYTTET TIL MELLOMMENNESKELIGE RELASJONER, FAMILIE OG VENNER -VITE HVA KONSEKVENSETIKK, PLIKTETIKK OG ANSVARSETIKK ER -DRØFTE ETISKE SPØRSMÅL KNYTTET TIL MENNESKEVERD OG MENNESKERETTIGHETER, LIKEVERD OG LIKESTILLING, BLANT ANNET VED Å TA UTGANGSPUNKT I KJENTE FORBILDER

LES DIKTET PÅ S. 7 Hva er budskapet på diktet? Snakk sammen og del i plenum

HJEMME-ALENE-FEST Snakk sammen to og to. Hvordan dere hadde løst Eriks problem? Hva mener dere kan gi det beste resultatet? Hva er konsekvensene for Erik, Line, Kristian?

TENKEMÅTER I ETIKKEN Koneskvensetikk (nyteetikk) Riktige handlinger er de som gir et godt resultat/lykke for flest mulige – ideer til John Stuart Mill, s.16 Dilemma for Erik: - Hva skal ha gjøre for å oppnå et godt resultat? Skal han tenke mest på vennskap til Kristian? Hva kan han gjøre for å få til lykke for alle som er innblandet? Pliktetikk (gode normer) Du skal\skal ikke… Den gylne regel. "Gjør mot andre det du vil ha dem til å gjøre dere» (Matteus 7:12) Menneskerettigheter=pliktetikk Immanuel Kant (gode og dårlige handlinger, regel, etikk), s. 16 Er det greit å lyve?

KANT OG MILLS TENKEMÅTE I ERIKS DILEMMA LES SP. PÅ S.12

MORALSKE HOLDNINGER OG FRISTELSER LES UNDERSKRIFTSAKSJONEN S.13 Dyder (positive egenskaper) Visdom Måtehold Mot Rettferdighet Laster (negative egenskaper) Tankeløshet Grådighet Feighet Urettferdighet

HVA SLAGS PERSON VIL JEG VÆRE? HVEM ER MIN FORBILDE? HVILKE MORALSKE HOLDNINGER VIKTIG Å HA?

ANSVARSETIKK (FRAMTIDSETIKK) LES PELIKANENE PÅ S. 14 Hva tenker dere om denne hendelsen? Hva tror dere er poenget med ansvarsetikk? Hans Jonas (tysk-amerikansk filosof) om ansvarsetikk. Hvordan jordkloden skal se etter oss? Forbrukersgrådighet Hva slags miljøproblemer har vi nå I verden, I Norge? Ta stilling (enig, uenig, usikker, ikke interessert) til slike påstander: Selv om det er fare for klimaendringer, er det likevel ingenting vi kan gjøre med det. Dyrene har like stor rett til å leve som vi mennesker har.

NATURENS ØKOSYSTEM OG ØKOLOGISK FOOTAVTRYKK

MITT ØKOLOGISK FOOTAVTRYKK. Økologisk footavtrykk og E. Kant (s.16) Tenk om din økologisk footavtrykk på jordkloden. Tegn det i arbeidsboka. 10 minuter. 4 elever for presentere det til klassen Ved siden av det kan du tegne en annen footavtrykk hvor du skriver hvordan kan du redusere din økologisk footavtrykk på jordkloden.

FN KLIMAPANEL Klimapanelet (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) ble opprettet av FNs miljøprogram (UNEP) og Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO) i 1987.FNs miljøprogram (UNEP)Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO) Det består av eksperter og forskere fra hele verden. Klimapanelet gir ut rapport omtrent hvert femte år. Disse rapportene danner grunnlaget for den internasjonale klimapolitikken. Hele rapporten kan vi lese på: klimapanel

KLIMATOPPMØTE I PARIS NOVEMBER 2015 På FNs klimatoppmøte i Paris ble 195 land enige om en avtale om kutt i CO2- utslipp som skal begrense den globale oppvarmingen til mellom 1,5 og 2 grader. Det som vi har akkurat nå: Isen smelter på Svalbard og rundt om i verden Hav nivået stiger Vi allerede opplever mildere vintrer og regnfulle somrer

OM KLIMAENDRINGENE PÅ NRK

KINA OG KLIMAENDRINGER

ØKOSOFI OG ARNE NÆSS ( ) ØKOLOGI OG FILOSOFI Prinsippene i den Den Dypøkologiske(Deep Ecology) Platformen av Arne Næss er: At alt liv har en verdi i seg selv. At rikdom og mangfold av livsformer realiserer disse verdier, og at dette også har verdi i seg selv. At mennesket ikke har rett til å redusere mangfoldet av livsformer unntatt for å tilfredsstille vitale behov. At befolkningsveksten må begrenses. At dagens menneskelige inngripen i naturen er overdreven og destruktiv. At fokus på livskvalitet bør erstatte dagens overdrevne fokus på levestandard.

GREENPEACE OG MAHATMA GANDHI (S.27)

DISKUSJON Vi deler oss i grupper og diskuterer: 1. Har alt som lever like stor rett til å utfolde seg? Eller er mennesket viktigere enn annet liv på jordkloden? 2. Gandhi og Arne Næss var tilhengere av ikkevoldelige måter å kjempe på. Drøft det.

TAKK FOR I DAG!