IS-1/2010 Rundskriv NASJONALE MÅL OG HOVEDPRIORITERINGER FOR 2010 (Hdir) 1. Det forebyggende arbeidet i kommunene skal styrkes. Det er lagt midler til.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Hvor ble det av forebygginga?
Fysisk aktivitet og helse
Ungdata-undersøkelsen i Modum 2013 Svarfordeling (ungdomsskolen) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: •Tidspunkt: Uke 14 – 23 •Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 –
FOLKEHELSEARBEID I HAMMERFEST
Forum for Sandnes som sunn by 10. juni Rogaland arboret Sakliste: •Referat fra møte •Ny plan for integrering og inkludering •Kort pause.
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Fremtidens folkehelsearbeid
Hva er et bærekraftig lokalsamfunn?
FYLKESMANNEN I AUST-AGDER Fylkesmannens rolle i folkehelsearbeidet i lys av ”Nasjonale mål og hovedprioriteringer” Kristiansand Sidsel Birkeland.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Skole helsetjeneste Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år individuelle og grupperettede tiltak,
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Folkehelse i Nord-Trøndelag
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Skole helsetjeneste Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år individuelle og grupperettede tiltak,
Ungdomsundersøkelsen i Setesdal 2012 FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 41 – 42 Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 – VG3 Antall: 275 (US) / 336 (VGS)
Levekår og helse i Bergen
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Østfoldhelsa og Østfold analyse Tanker rundt Samhandlingsreformen Kjell Rennesund.
Tverrfaglig samarbeide
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år Skole helsetjeneste.
The Sogn og Fjordane Preschool Physical Activity Study PRESPAS Fysisk aktivitet hjå 3-5 år gamle barn i Sogn og Fjordane.
Nasjonale mål og hovudprioriteringar for 2010 Koordinatorsamling Skei Hotell.
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Folkehelse i praksis En koordinators bekjennelser Monica Fleisje, folkehelsekoordinator i Akershus fylkeskommune, 25. september 2013.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Folkehelseinstituttet som støttespiller for kommuner og fylkeskommuner innen helseovervåking – hva tilbys? Else-Karin Grøholt Avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet.
Ungdata-undersøkelsen i Folldal 2015 Svarfordeling (ungdomsskolen) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 4 – 5 Klassetrinn: 8. – 10. trinn Antall: 56.
Helse i plan i Vestfold Fylkesmannen i Vestfold November 2006 Anne Slåtten.
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Sogn og Fjordane Fylkeskommune Regionalavdelinga FOLKEHELSE I SOGN OG FJORDANE Frå regional organisering til lokal handling i Sogn og Fjordane.
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Utvalgte resultater for SVGS
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
UNG DATA – TYRIFJORD VGS
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Oversikt over helseatferd og påvirkningsfaktorer hos barn og unge
Utvalgte resultater for SVGS
Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Hvordan står det til med folkehelsen i kommunene i NG?
Ungdata 2016 Presentasjon på Folkehelseseminar, Tønnegarden
Lokalt og regionalt folkehelsearbeid
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

IS-1/2010 Rundskriv NASJONALE MÅL OG HOVEDPRIORITERINGER FOR 2010 (Hdir) 1. Det forebyggende arbeidet i kommunene skal styrkes. Det er lagt midler til kommunenes ramme i 2010 bl.a. for dette formålet. Vi ber om at kommunene i 2010 prioriterer: 1. å skaffe oversikt over helsetilstand og viktige påvirkningsfaktorer. Oversikten bør ligge til grunn for politisk behandling 2. styrke helsestasjon og skolehelsetjeneste

Folkehelse 2010 Folkehelsearbeid er samfunnets samlede innsats for å styrke faktorer som fremmer helsen, redusere faktorer som medfører helserisiko og beskytte mot ytre helsetrusler. Videre skal folkehelsearbeidet bidra til en jevnere sosial fordeling av faktorer som påvirker helsen.

Forslag til ny folkehelselov Samhandlingsreformen Mye av grunnlaget for god helse i oppveksten og gjennom livsløpet legges i barne og ungdomsårene. Folkehelsearbeid handler om å skape gode oppvekstvilkår for barn og unge, forebygge sykdom og skader, og å utvikle et samfunn som legger til rette for sunne levevaner, beskytter mot helsetrusler og som fremmer fellesskap, trygghet, inkludering og deltakelse. Folkehelsearbeid krever systematisk og langsiktig innsats både i og utenfor helsetjenesten, og på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer.

200 år tilbake i Eivindvik

MEDISIN OG VITENSKAP Medisinsk historie «Brød af Steen og Aand af Striler» – paternalistisk folkehelsearbeid for 200 år siden - Lokalsamfunnet som arena for forebyggende helsearbeid har lange tradisjoner i Norge, og blant de første pionerene finner vi de såkalte potetprestene, bl.a. Niels G.A. Dahl i Eivindvik i Sogn og Fjordane. - Dahl drev i opplysningstidens ånd et omfattende og effektivt folkehelsearbeid, som omfattet mange sider ved lokalbefolkningens helse og livsvilkår. - Blant disse var vaksinasjonsarbeid, medisinsk behandling og overvåking av smittsomme sykdommer, jordmortjeneste, fattighjelp, kamp mot alkoholmisbruk og organisering av skolevesenet.

Helseovervåking For å få kunnskap om utbredelse av sykdommer og risikofaktorer og hvordan dette utvikler seg over tid i ulike grupper av befolkningen må det drives løpende helseovervåkning ved hjelp av helseregistre, data fra forskningsprosjekter og befolkningsbaserte helseundersøkelser

Bakteppe Førebyggande og helsefremmande arbeide er eit produkt av aktivitetar innanfor alle samfunnssektorar, og ikkje minst det som skjer i det frivillige organisasjonslivet For å kunne gjere seg opp meiningar om og planlegge/prioritere det samla lokale folkehelsearbeidet er det to sentrale forhold som det er nødvendig å vite noko om: a) -Korleis er situasjonen innanfor dei sentrale folkehelseindikatorane i lokalsamfunnet? (status) b) -Korleis utviklar desse faktorane seg over tid? (utvikling/monitorering).

Skuleungdom i Førde gjennom 12 år Helse, miljø og livsstil frå 1997 til 2009 ”Ungdommen er den tiden man tar på seg masken en skal bære resten av livet” Rapport 2010 Hans-Johan Breidablik Skulehelsetenesta i Førde Vidaregåande skular Førde/Jølster

Helse, miljø og livsstil hjå elevar i Sula kommune ”Glede i hjertet gir god helse, mismot tærer på marg og bein” (Salomos ordspråk) Rapport etter spørjeundersøkelsar i 1999, 2003 og 2009 Hans-Johan Breidablik Spes. Samfunnsmedisin

Deltakarar

Buforhold under skuletida

Framtid i Sogn og Fjordane?

Familieøkonomi

Sjølvopplevd økonomi?

Sjølvopplevd helse - gutar

Sjølvopplevd helse - jenter

Subjektiv opplevelse av helse

Høg skuletrivsel

Mobbeproblematikk?

Mobbing

Manglande foreldrekontakt

Overvekt?

Kroppsmasseindeks (BMI)

Slanking

Mye fysisk aktivitet

Fysisk inaktivitet

Røyking

Daglegrøyking*

Bruk av snus

Rusing på alkohol regelmessig

Jevnleg rusing på alkohol

Uønskte seksuelle opplevingar

Skuleslag og framtid i fylket?

Framtidsplanar og oppvekststad

Høgare utdanning?

Subjektive helseplager

Depressive helseplager

Velbefinnande

Skuletrivsel og skule

Eigne skuleresultater?

Ikkje klassevenner?

Nære venner?

Ensomheitsfølelse

Fortruligheit med mor

Slanking?

Faste måltider?

Daglig frukt

Snusbruk

Røyk og snus – har dei berre bytta om?

Hyppig beruselse, kjønn og skule

Drikker aldri øl

Narkotika

Holdninger

Seksualitet

Trafikk (2)

Mykje mediabruk

Skuleungdom i Førde gjennom 12 år Helse, miljø og livsstil frå 1997 til 2009 ”Ungdommen er den tiden man tar på seg masken en skal bære resten av livet” Rapport 2010 Hans-Johan Breidablik Skulehelsetenesta i Førde Vidaregåande skular Førde/Jølster

Buforhold under skuletida

Framtid i Sogn og Fjordane?

Skuleslag og framtid i fylket?

Framtidsplanar og oppvekststad

Høgare utdanning?

Sjølvopplevd økonomi?

Sjølvopplevd helse - gutar

Sjølvopplevd helse - jenter

Subjektive helseplager

Depressive helseplager

Velbefinnande

Høg skuletrivsel

Skuletrivsel og skule

Eigne skuleresultater?

Ikkje klassevenner?

Mobbeproblematikk?

Nære venner?

Ensomheitsfølelse

Fortruligheit med mor

Manglande foreldrekontakt

Overvekt?

Kroppsmasseindeks (BMI)

Slanking?

Mye fysisk aktivitet

Fysisk inaktivitet

Faste måltider?

Daglig frukt

Røyking

Røyking heime og andel daglegrøykande elevar 10. klasse

Signifikante variabler v3=skoletype v7=skilsmisse V82=beruset V85=prøvd narkotika V91=skoletrivsel V92=skoleprestasjon V97=skulking V115=utseende V131=seksuell debut

Snusbruk

Røyk og snus – har dei berre bytta om?

Rusing på alkohol regelmessig

Hyppig beruselse, kjønn og skule

Drikker aldri øl

Narkotika

Holdninger

Seksualitet

Uønskte seksuelle opplevingar

Trafikk (2)

Mykje mediabruk