og følgende litteratur: (se litteraturlisten)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Barnehagen som lærings- og danningsarena
Vurdering for læring.
HELSE OG LIVSSTIL.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Samspill og Samhandling
Pedagogisk analyse.
Veiledning av elever / lærlinger
GRUPPEARBEID, LESEOPPLÆRING 25. OG 26. OKTOBER 5. – 10. TRINN GRUPPE 9 LESEFORSTÅELSE.
Leselos Ordforråd/metakognisjon
Dokumentasjon som grunnlag for refleksjon og læring
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Rolighetsmoen barnehage
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Undervisning om Joyce Travelbee
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
Dialektisk relasjonsteori
Veiledning av studenter
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Klasseledelse Grete Sørensen Vaaland og Sigrun K. Ertesvåg
Fagutøveren mellom makt og hjelp: Personlig kompetanse som utfordring
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Pedagogisk ledelse i Den gode Akershusskolen
Samhandling og kommunikasjon
Teknologisk påvirkning av barns oppvekst
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
Etikk i pedagogisk arbeid
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
Lek og Læring i barnehagen
Velkommen til et nytt skoleår!
Karriereveiledning i grupper
Praksis krav, rapport & eksamen SPED 4000 – LML -
Kognitivt perspektiv Kirsti Lauvås
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Kunnskapsfokusering og elevsentrering EKH/RE 05/06
SÄLJÖ: LÆRING I ET SOSIOKULTURELT PERSPEKTIV
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
YRKESETIKK - A Arnbjørg Engenes.
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
Didaktikk: teori om undervisning og evt. anvisning for undervisning
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
av Rune Thodesen rektor Elihu Kristne Grunnskole
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
ALU 1, mandag Erfaringsdeling etter praksis.
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Lekens egenverdi.
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
Helsesøsterkongressen 2017
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT )
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Tverrfaglige tema.
Formativ evaluering BI Stavanger
Utskrift av presentasjonen:

og følgende litteratur: (se litteraturlisten) Hva er pedagogikk og hva gjør pedagoger? Ped.60 15.september 2008 Bjørn Damsgaard Forelesning og innledende betraktninger med utgangspunkt i egne erfaringer og følgende litteratur: (se litteraturlisten) Berg, Nina (2005):Elev og menneske. Oslo:Gyldendal Bråten, Ivar (2002): Læring. Oslo:Cappelen Damsgaard, Hilde L (2003): Med åpne øyne. Oslo: Cappelen Lingås, Lars G (1999):Yrkesetikk. Oslo: Kommuneforlaget Løvlie, Lars (2000): Mot et utvidet danningsbegrep. Oslo: Pax (De to siste er å finne i kompendium for H-08)

Hva betyr ordene? Er du bevisst i din bruk av dem? Pedagogikk / Pedagog Teori Knyttet til verbet se, anskue, gjennomskue, avsløre med mer Praksis Knyttet til handling, valgt væremåte, sedvane / ”folkeskikk” mm Erfaring Opplevelser omkring Teori-Praksis som dialektisk prosess Handling Læring vs. Aktivisme Bevissthet

Noen sentrale begrep - og valg: Utdanning og Dannelse Kopi eller oppdagelse Kvalifiseringsaspekter Sosialiseringsaspekter Kjennskap eller kunnskap Viten og vett Skolens og/eller Samfunnets mål ? Forandring forstått som kritikk og overskridelse

Noen grunnleggende perspektivvariasjoner Dialektisk, danningteoretisk perspektiv Påvirkning og læring, undervisningsteknologisk perspektiv Konstruktivistisk perspektiv, kritisk teori Sosio-kulturelt perspektiv

Didaktisk relasjonsmodell Skolens mål 1) og 2) Elev-forutsetninger Vurdering Mål Innhold Ramme-faktorer Arbeidsmåter

Forventede forutsetninger og mål En grunnleggende respekt for det uferdige + erkjent usikkerhet Erfaringsrikdom i forhold til utfordringer i ulike former for samarbeid Erfaringsrikdom i forhold til konflikter mellom barn, mellom barn og voksne og mellom voksne

Flere forutsetninger og mål Referanserikdom og (en viss) kildebevissthet og historisitet Et greitt forhold til at det ikke fins oppskrifter og lette løsninger, hvis en holder på med viktige og interessante problem. (Men muligens allikevel et håp om at det fins en allvitende guru som har slike løsninger på lur/lager)???

Fins det noen allmenne og kloke leveregler for undervisere (f ? Fins det noen allmenne og kloke leveregler for undervisere (f.eks basert på manges mange erfaringer ?) Det er lurt å la deltakerne delta / mennesket er et sosialt vesen (aktivitet og ansvar) Den som fokuserer på alt på en gang ser svært dårlig (Fokus og konsentrasjon)

? forts Bevisstheten rettes mot sammenheng og mening ( kontekstbevissthet) Organiseringen tar hensyn til deltakernes læringsstrategier forutsetninger og læringshistorie (Individualisering, TOP, IOP) Bevisstheten rettes mot forholdet mellom undervisning og læring

? forts Klasser er administrative enheter, elever er seg selv uten behov for å være bare en brøkdel Rekkefølgene av temaer og arbeids-oppgaver betyr svært mye for elever (Sekvenser i fag og tema, sekvenser i innsats og hvile) Ros og ris på grunnlag av kjente og aksepterte kriterier (Evaluering og tilbakemelding som læringsprosess - ikke bare kontroll)

Hva skal man kreve av en profesjonell pedagog? Samspillsbevissthet og samspillsferdigheter, Dvs. kommunikasjonsevne Tydelig og Sosialt synlig Ikke for kravstor (bare) i forhold til andre

Krav til profesjonelle pedagoger Kunnskaper og ferdigheter, men også vilje til terskelklatring Kritisk sans og endringsfantasi, en forutsetning for fleksibilitet Utholdenhet, ”turbulenstoleranse” / mobiliseringsevne i motgang Innsikt i de faktiske begrensninger i egen kompetanse Imøtekommenhet

Krav til profesjonelle pedagoger forts. Hensynsfull, men ikke Bortgjemt Solidarisk / Lojalitetsbevisst Identitetsbevisst, men ikke Egoistisk Balansen mellom personlig og privat Moralsk og Klar, men ikke Moralistisk og Selvrettferdig ”Budbringer” og Forteller (Villig til å dele kunnskaper osv) Nysgjerrig og Undersøkende

Krav til profesjonelle pedagoger Ansvarlig Ansvar som konsekvensbevissthet I og ll Ansvarlig – Skyldig – Offer (et komplisert trippel) Ærlighet og å ha sine ord i behold (et komplisert par) Selvkritikk som speil ikke som vaskemaskin Respekt for den store menneskelige variasjonsbredden

Oppsummering av Krav Perspektivrikdom og vilje til se én gang til på egne sannheter, for ikke å snakke om ”evige” sannheter. Kunnskapsrikdom som gjerne deles og foredles i samarbeid, og kombineres med gleden over DE ANDRES suksess !! Toleranse, en evne til å mobilisere vett og visdom når det ”går hardt for seg”

Oppsummering forts Omsorg og kunnskapsutvikling er to alen av samme stykke. Inkludering i et fellesskap er ikke en tilfeldig og uforklarlig hendelse, men resultat av våkne menneskers vilje og valg menneskelighet - profesjonalitet - elevomsorg - skolepreg humor ! hva er det motsatte av humor ?