Grunnleggende lese- og skriveopplæring LUB

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Advertisements

Odd Haugstad ABC-en Pedagogisk Forlag 2002
Stimulere situasjonsuavhengig kommunikasjon i barnehagen
Foreldremøte for 2A, 7.mars Kl
Skriftspråkstimulering og barnelyrikk
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Utviklingspsykologi - oversikt 6.februar 01
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Refleksjon Snakk sammen om hvordan dere gjør på din skole for å finne rett nivå på lesetekster/leselekser. Systematisk observasjon av lesing.
Språk og læring Digital kompetanse. 1.Mot elevers grunnleggende ferdigheter - hvordan studentene skal forholde seg til det 2.Studentenes perspektiv, deres.
Læring av grunnleggende ferdigheter!
GLSM - grunnleggende lese- , skrive- og matematikkopplæring
Tekstmestring, leseutvikling og skrive- og lesevansker
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Praksislærermøte GLSM-praksis
Del 1: Språktilegnelse – det tidlige samspillet og språket i bruk
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Tekstkompetanse og skriveutvikling
Bokpresentasjon Oslo.
Nøkkelområde 1 Generelle språkferdigheter
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Tekst, bilde og komposisjon
Strategier og kompetanse
Naturlig språk og gjenfinning
12 Reflekterende lesing.
Ellinor Brune Hareide og Sissel R. Weydahl
"God bagasje på livets reise."
Barnehagen som språkarena
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Tiltak for barn med språkvansker Unni Espenakk 07
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: IKT integrert i allmennlærerutdanninga IKT’s rolle i lærerutdanningen, og spesifikt om IKT-faget Studiebesøk fra Göteborg.
ORD??? Hvorfor skal vi drive med dette ’a, lærer????
Skriving i begynneropplæringa
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Oppsummering del 1 LUB
Skriving av akademiske oppgaver Hvordan å bedre sjangerforståelsen for studenter av Espen Næss Lund
Fra kontekstavhengig til kontekstuavhengig språkbruk
Teorier om lesing LUB
Skrivepedagogikk A1A. Grunnleggende ferdigheter i faget (LK06 s. 43) ”Skriving er en måte å utvikle og strukturere ideer og tanker på, men det.
Å lære å lese og skrive.
Ingvild Aas Grove 1 Helhetlig språklæring v/ Ingvild Aas Grove innhold form bruk.
LESEOPPLÆRINGEN Hva er lesing?  Å lese innebærer at eleven må kunne:  avkode tekst  forstå teksten.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
SPRÅK En kort presentasjon av språkutvikling og språkmiljø i vår barnehage. Tale Språkproduksjon Språkforståelse - Verbal - Ikke verbal Underliggende evner.
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
Leksekveld Torsdag Grunnleggende ferdigheter: - digitale ferdigheter - muntlige ferdigheter - å kunne lese - å kunne regne - å kunne skrive.
Lesing er en språklig prosess. Faktorer som har betydning for leseferdigheten.
Overgang barnehage -skole Brunes naturbarnehage. Endelig eldst i barnehagen Gaupe som 3 åring, Rådyr som 4 åring og endelig ELG som 5 åring! Forventningene.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Erfaringsutveksling i plenum: Hvilke erfaringer har dere gjort dere med tenkeskriving i klasserommet?
Språkarbeid I overgangen fra barnehage til skole.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
IC Glimt fra klasserommet Rutiner: - Garderobe – orden - Mappe og leksebok - Innesko - Hilse dør og rolig musikk - Dagen - Sugerør – dagens tall - Engelsk.
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
i overgangen fra barnehage til skole
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.
Språkløyper i Mylingen barnehage
Vurderingskriterier enkel versjon
Sammensatte tekster Panorama Vg1 Del 4: Reklame Kapittel 6 Læreplanmål
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Lyrikk og poetisk språk
Utskrift av presentasjonen:

Grunnleggende lese- og skriveopplæring LUB 08.10.08

Lærebøkene De tre L-ene og lettlestbegrepet: Lesverdighet Leselighet Lesbarhet

Tilpassede tekster (adaptasjon) Ulike adaptasjonsformer: Stoffvelgende adaptasjon Formvelgende adaptasjon Stilvelgende adaptasjon Mediumvelgende adaptasjon

Oppgavehefter i den første lese- og skriveopplæringa Vil arbeidet med oppgaven hjelpe barna til å legge merke til språket og slik legge grunnlaget for innsikt i språkets struktur og natur?

Oppgavehefter i den første lese- og skriveopplæringa (forts.) Blir skrift synliggjort i arbeidet med oppgaveheftet, og vil arbeidet med oppgaven hjelpe barna til å skjønne sammenhengen mellom tale og skrift?

Oppgavehefter i den første lese- og skriveopplæringa (forts.) Legger oppgaven opp til flere løsningsalternativer, eller til ”ett rett svar”?

Oppgavehefter i den første lese- og skriveopplæringa (forts.) Stimulerer oppgavene til videre arbeid, til samtale, estetiske aktiviteter, lek?

Oppgavehefter i den første lese- og skriveopplæringa (forts.) Legger oppgavene opp til individuelt eller kollektivt arbeid, til samarbeid eller konkurranse?

Oppgavehefter i den første lese- og skriveopplæringa (forts.) Kan løsingen av oppgaven bli negativt påvirket av at barn har ulik bakgrunn sosialt, geografisk, kulturelt eller språklig? Eks: Finn ord som rimer på ”bøtte”

Oppgavehefter i den første lese- og skriveopplæringa (forts.) Representerer oppgavene passelige utfordringer for barna i den aktuelle aldersgruppa?

Begrepsutvikling 4-5-månedersalderen: viser interesse for gjenstander rundt seg 1 år: ordsamlestadiet 3-5 år: eksplosiv vekst Semantisk kompetanse/objekters permanens

Hva er et begrep? Generalisering Symbolforståelse Ords mening kan beskrives som et rikt assosiasjonsnettverk av ting, gjøremål, erfaringer, tanker og følelser (Hagtvedt 2002).

Språklig bevissthet Fonologisk bevissthet Kunnskap om lydstrukturer i språket Sammenheng mellom fonologisk struktur i talt språk og visuell struktur i det skrevne ordet.

Språklig bevissthet Morfologisk bevissthet Forstå hvordan språket er bygd opp med sammensetninger og bøyninger av ord Kunnskap om morfologiske regler har betydning for lese- og skriveferdighetene

Språklig bevissthet Syntaktisk bevissthet Kunne reflektere over den indre sammenhengen i setninger

Språklig bevissthet Pragmatisk bevissthet Har å gjøre med hvordan vi bruker språk i sosiale sammenhenger Språk som handling

Utvikling av språklig bevissthet Bevissthet om hvordan ord/språk er bygd opp kommer i forbindelse med skriftspråkopplæringen (Vygotsky).

Hvordan? Rim og regler Sang og rytme Stavelser ordlek

Staving og skriveutvikling Lineær utviklingsmodell (Anne Høigård) Skriverabling Bokstavutforsking Helordsskriving Fonologisk skriving Ortografisk skriving Dualistisk modell Den fonologiske ruten Den ortografiske ruten