En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnas Stasjon – et nettverkstiltak
Advertisements

Markedsføring, rekruttering og lojalitet
MARBORG Brukerorganisasjon for LARiNord Stiftet 1. juni 2004
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Høsten 2011 Laget av Gunvor Lund Solvang og Svein Einarsbøl
Hva er, og hva skal en ”Blimedno- arbeider” gjøre? •Blimedno er en innovativ idé – noe helt nytt innenfor folkehelsetenkningen! •En Blimedno-arbeiders.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Det er MIN kropp det gjelder! Et sunnere liv for jenter og kvinner med somalisk kulturbakgrunn Pilotprosjekt høsten 2009.
Forebyggende arbeid satt i system
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Senter for sjeldne diagnoser Erfaringer fra kurs for brukere over 40 år May Cicilie Voldhaug, Kurs og informasjonsrådgiver FoU-dag 05. april 2013.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
Frivilligpolitikk i Askim
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Presentasjon av Studieforbundet Funkis. Studieforbund Studieforbundene i Norge bygger på en 150 år gammel tradisjon for opplysningsarbeid gjennom frivillige.
HELSEOPPLYSNING Påvirke holdninger og atferd Fremme god helse
”Vi vil bli flere". Vil vi bli flere?.....Hvorfor? …Hva vil vi ha de nye til?
TV-aksjonen Med TV-aksjon får vi... Verdens største dugnad for mennesker med demens Nrks hjelp til å spre kunnskap og fjerne tabu Penger til informasjon,
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
Primærmedisinsk verksted Senter for Helse, Dialog og Utvikling (PMV) Sverresgt. 10, 0652 Oslo tlf.:
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Demensteam Lier Kommune
Samarbeidspartnere RVTS Sør Familiekontoret i Kristiansand KUP
Biblioteksjefmøte Karen Espelund. Grunnleggende forståelse Livet leves i kommunene Kulturens egenverdi og nytteverdi – begge tilnærminger må med.
Karriereveiledning som virkemiddel?.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Fysisk aktivitet, folkehelse og samhandling
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforeninger
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
LIVSLØPSPERSPEKTIV Tigris Barn i rusfamilier Barn som bekymrer
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Eldresenterforum 20. november 2008
Eldresenterforum 4 Undersøkelse om ikke-brukere av eldresenter 2007 Rapport Undersøkelse om ikke-brukere av eldresenter 2007.
Presentasjon av Studieforbundet Funkis. Hva er et studieforbund? Studieforbundene i Norge bygger på en 150 år gammel tradisjon for opplysningsarbeid gjennom.
SLT Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak blant barn og unge.
Minoritetsbakgrunn og pasientopplæring- tilpassede læringstilbud for minoritetsspråklige Shaista Ayub, spesialrådgiver Nasjonalt Kompetansesenter for læring.
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
100 lure ord å lære.
Dialogkart 1. Vår fremtid FN definerer: –«near aged» (55-64 år) –«young aged» (65-74 år) –«old old» (75-84 år) –«oldest old» (85+) 2030 (SSB): Hvor mange.
Velkommen!. Velkommen! Hvorfor trenger Norge et Faglig råd for PP-tjenesten?
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Det nytter - når vi gjør ting i fellesskap Home-Start Familiekontakten – samling for landets familiekontakter Kjell Erik Øie Statssekretær
Fagbrev på jobb + Karriereveiledning = sant Spredningssamling 14. oktober 2014 Lisbeth Pedersen.
Årsmøte 11. til 12. Mars Fremtiden bygges nå! Vi vil være med å leve i den Vil du? Hvordan ser fremtiden ut?
Boligutfordringer i Oslo og Akershus Innlegg ved politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Pilotprosjektet Samhandling innen helse – og omsorgstjenester
Frivilligsentralene og framtiden
Internasjonal satsing i Bydel Sagene
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Bekjempelse av barnefattigdom i Drammen
Seksuelle SMiso Rogaland.
Bedre sykehjem og hjemmetjenester i et mangfoldsperspektiv
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Seniorsentre og innbyggertorg Utvikling og organisering.
Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene Målet var å få etablert et prosjekt.
Samvirke innen offentlige tjenester
Tomrefjord Pensjonistlag
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Grenseregionalt Forum 2017
Samvirke innen offentlige tjenester
KS-frokost Hverdagsrehabilitering
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
Folkehelse - et felles ansvar
Utskrift av presentasjonen:

En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse Morgendagens aktivitetssenter - et forskningsprosjekt Røde Kors, Høgskolen i Telemark , Pensjonistforbundet En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse Røde kors, Høyskolen i Telemark, Røa eldresenter, Pensjonistforbundet, Studenter fra HIAOK Del I: Presentasjon av prosjektet Del II: Inspirasjonssamlinger Del III: Forskningsdelen

Formål med Morgendagens aktivitetssenter Vi har kartlagt hva som skal til for at pensjonister i alle aldersgrupper skal ønske å bruke sine ressurser i Morgendagens aktivitetssenter.

Forprosjekt Eldresentrene i dag Forprosjekt foretatt for Pensjonistforbundet av TNS samfunn & politikk Besøk av ulike typer eldre/seniorsenter Samtaler med unge eldre(64-74) Pilot; gruppeintervju Brosjyrer Mail og telefonkontakt Høringer i kommunenes og fylkenes eldreråd Presentasjon av prosjektet Eldresenter- tankegangen er moden for oppussing/unge eldre –ny eldreolle

Dagens eldresenter Forprosjekt foretatt for Pensjonistforbundet av TNS samfunn & politikk Over 80% av respondentene mener at eldre/seniorsentre er et riktig forebyggende virkemiddel for eldre i egen kommune. Nesten 40 % oppgir at de har ett eldresenter i kommunen. Nær 20 prosent har ingen. 74 prosent av kommuner uten eldresenter mener det er behov for slike, mens 41 prosent blant kommuner som har senter mener det er behov for flere. Det er flest eldre/seniorsentre i de største kommunene med over 20 000 innbyggere. Færrest seniorsentre finner vi i Trøndelag og Nord-Norge hvor 3 av 10 kommuner ikke har dette tilbudet. Flest seniorsentre finner vi i Oslo/Akershus.

Dagens eldresenter forts. Flest kommuner oppgir en gjennomsnittsalder for brukere av seniorsentrene på 80 år. Mellom 80-90 prosent av seniorsentrene tilbyr kulturell underholdning, håndarbeid og trimtilbud. Kun 40 prosent tilbyr helsefremmende kurs. Kun 13 prosent tilbyr språkkurs. 1 av 4 kommuner (24 prosent) har ikke et eget transporttilbud knyttet til seniorsentrene. Utvikling og nytenking ; hvordan skal eldresenteret utvikles for å bli et fremtidig aktivitetssenter for alle grupper eldre –også de unge eldre. Hva er et aktivitetssenter?

Piloten Kaffelattegenerasjonen – en ny eldrerolle Fortsatt aktiv i samfunnslivet, aktiv aldring, individualistisk livssyn , selvrealisering og engasjement Annet syn på alderdommen og det gode liv Myten om eldre Eldresentrene er for de gamle Vi vil ha en ungdomsklubb for eldre Frivilligheten – passer ikke inn Organisasjonsdeltagelse - vi har det for travelt Eldrerådene – hva er det ? Uten pensjonistene stopper Norge nytt Vi har så fulle dager Uten pensjonistene stopper Norge Myten om eldre Eldresenter – du trår over en terskel. Da er du gammel. Vi vil ha en ungdomsklubb for eldre

Morgendagens aktivitetssenter Hvem er morgendagens pensjonister? Vs dagens pensjonister Hvordan tror dere pensjonistene har det i dag? Hva forbinder morgendagens pensjonistene med eldresentrene/aktivitetssenter? Hvordan ser dere for dere morgendagens aktivitetssenter? Hva med morgendagens frivillighet? Hva ønsker morgendagens eldre å bruke tiden på?

Fra presentasjon til inspirasjonsmøter 100 Inspirasjonssamlinger i hele Norge Hensikt Gjensidig informasjon, - og kunnskapssutveksling Ringer i vannet Dialog lokalt Spre de gode eksemplene Holdningsendring Budskap Det er prosessen lokalt som avgjør – ikke aktivitetene Fra eldresenter til aktivitetssenter Betydningen av frivillig deltagelse Frivillig deltagelse og folkehelse + unge eldre = Lokal bærekraft Eldre + frivillighet = lokal bærekraft Politikere, ansatte og administrasjon i kommunene, eldrerådene, andre organisasjoner lokalt, eldrerådene og pensjonistforeninger

Utfordringene er Brukernes gjennomsnittsalder er ofte godt over 75 år Unge eldres rolleforståelse Mangel på nytenking/utvikling av sentrene Tiltakene og tilbudene er i liten grad fundamentert i utredninger og behovsanalyser lokalt Liten dialog med, og informasjon til, eldre Manglende samarbeid mellom kommunene og organisasjonene lokalt Lite koordinerte og fragmenterte tiltak - tiltakene prater ikke med hverandre For lite kunnskap om hva andre driver på med Økonomi – lite forutsigbarhet og langsiktighet i tiltakene En eller flere til å holde ånden over prosjektene, Nok ansatte, godt koordinert, samarbeid på tvers, utredninger bunnen, når ut med informasjonen,

Alle steder har noe å bygge på Lokal forankring og eierskap Samarbeid og dialog: Nettverksbygging lokalt Kunnskapsinnhenting og kunnskapsdeling Utviklere og drivere av aktivitetssenter må spørre seg selv Morgendagens eldre har andre krav og ønsker for sin pensjonisttilværelse, hvem er de eldre hos oss og hvilke behov har de? Hva er hensiktsmessige aktivitetsarenaer for eldre i vår kommune Hvilke aktører bør vi, og hvordan bør vi, samarbeide her hos oss Hvordan bør vi utvikle oss og hvor får vi støtte til nytenkning organisering Hvordan lykkes Kunnskap som plattform for utviklingen Alle organisasjonene lokalt må engasjere seg ; Lokal profil Brukernes aktive deltakelse og eierskap i prosjektet avgjørende Behovsrettede tilbud må med Aktivitetssenteret må løses ved hjelp av frivillighet Generasjonssamarbeid Noen til å koordinere det hele Utfordrende for lokalsamfunnsdemokratiet og nå målene om bedre folkehelse, økt satsing på forebygging og frivillig deltagelse Tusenhjemmet Bodø, Manglerud gård treffsenter 60 + og Stoppestedet på Lilleaker i Oslo og Naustdal kommune,

Seniorkraft En samfunnsgevinst – men hvordan. Hva med de unge eldre Seniorkraft En samfunnsgevinst – men hvordan? Hva med de unge eldre? Vi sløser med samfunnsressursene «Ingen har spurt meg» Tørre å spørre andre spørsmål Tenke nytt ; andre aktiviteter Vi må også samarbeide på nye måter Nye tilnærmelser – nye rekrutteringsmetoder Organisere oss annerledes – også lokalt Informere på andre måter Veien videre i prosjektet Bruke forskningsresultatene til å inspirere videre, spre kunnskaper og endre rolleforståelse hos unge eldre Fokusgruppeintervju Frokostmøte Rapport Modell Utstillingsvindu Bety noe for andre, fortsatt deltagelse i samfunnet og betydelig bedre helse selv ;nærmiljøet, kommunen