Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Seksuelle SMiso Rogaland.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Seksuelle SMiso Rogaland."— Utskrift av presentasjonen:

1 Seksuelle SMiso Rogaland

2 Hvem er vi ? SMiSO Rogaland
Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) Vi er et av 22 senter, drives etter prinsippet hjelp til selvhjelp. Startet opp 1993 som incestsenter, endret navn i 2014 til Senter mot incest og seksuelle overgrep. Senteret er et lavterskeltilbud og et supplement til det offentlige hjelpeapparatet. Trenger ingen henvisning, tilbudet er gratis 7 ansatte SMiSO Rogaland

3 Norske studier om forekomst av seksuelle overgrep
NOVA - Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring Rapport fra 2007 15% av alle jenter under 18 år utsatt for alvorlige seksuelle krenkelser 7% av alle gutter under 18 år utsatt for alvorlige seksuelle krenkelser 33% av alle overgrep begås av unge overgripere, altså en/ei under 18 år! SMiSO Rogaland

4 Sentrenes statistikk fra 2013 Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet publiserer hvert år en rapport over sentrene mot incest og seksuelle overgreps statistikk Omtrent 7 av 10 brukere var 12 år eller yngre ved første overgrep 8 prosent hadde vært utsatt for overgrep fra en ukjent person. 8 av 10 menn hadde vært utsatt for en mannlig overgriper. Flere menn enn kvinner hadde vært utsatt for en kvinnelig overgriper. Alder og kjønn 80 prosent av de utsatte var kvinner, og 20 prosent var menn. 37 prosent av de utsatte var mellom 24 og 39 år. 32 prosent var yngre enn 24 år, 31 prosent var 40 år eller eldre.

5 Vi tilbyr Enesamtaler for utsatte/pårørende/partner Selvhjelpsgruppe
Temakvelder Trivsel gruppe (tur) Brukeraktiviteter – hobby o.l. Middag en dag i uka Følge til Leg, politi, nav m.m. Til de kommunene som gir oss økonomisk støtte tilbyr vi også: Undervisning - tilbud til 6-klassinger Opplysning - informasjonsarbeid rettet mot ansatte i bolig for utviklingshemmede. Informasjonsarbeid på flyktningmottak

6 Opplysning - informasjonsarbeid rettet mot ansatte i bolig for utviklingshemmede
Vi ønsker at ansatte i boliger FOR utviklingshemmede blir mer bevisstgjort at deres brukergruppe er ekstra utsatt for seksuelle overgrep. Vi håper våre besøk til boliger kan bidra til at ansatte tør å snakke om seksuelle overgrep, tør å ta bekymringene på alvor. Økt kunnskap om seksualitet vil bidra til å forebygge at seksuelle overgrep skjeR. ved å formidle hva seksuelle krenkelser er, med den kommunikasjonsform personen benytter.

7 Undervisning Om seksuelle overgrep for unge voksne med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming

8 Hvorfor er utviklingshemmede ekstra utsatt?
Psykisk utviklingshemmede personer kan trekkes inn i aktiviteter som de ikke fullt ut forstår, eller har tilstrekkelig kunnskap om. Får ofte ikke ”sex-kulturen" inn med venner eller i skolegangen. Færre kunnskaper om sex og seksualitet. Overgrep mot hverandre, PGA lite kunnskap og utviklingsnivå Dårligere verbalt språk (ord og uttale) Lavere selvtillit SMiSO Rogaland

9 Gode og vonde berøringer
Hva er en god/vond berøring Eksempel på god/vond berøring Er det noen som har dyr - eller kjenner noen som har dyr? Når dere koser med dyrene deres eller med andres dyr - hva kjenner dere da? Følelser forteller oss hva vi tenker på. Gode tanker gir gode følelser og vonde tanker gir vonde følelser. Når kjenner dere en god/vond følelse. Er det noen som har vært forelsket noen gang? HVORDAN FØLES det? Er det å være forelsket en god følelse?

10 Kroppen vår/private områder og sex
Kroppen består av flere deler, Noen deler på kroppen er våre private områder. Hva er våre private områder? Rompe-tiss-pupper og munnen er dine private områder De private områdene er det kun du som bestemmer over. Når man er forelsket ønsker man å dele alt: Hus-møbler-mat-bil og til og med de private områdene på kroppen. for man er så glad i kjæresten sin. Hva er sex - samleie Finnes det andre måter å vise at vi er glad i hverandre på?

11 Sexregler 1. For det første - alt som handler om å berøre hverandre, og om sex, det å ta på seg selv eller andre, skal være frivillig og føles godt. 2. Det er ikke lov å lure eller tvinge noen til å gjøre noe med kroppen sin eller med andres kropper, eller seksuelle HANDLINGER med andre.

12 Hva er incest og seksuelle overgrep
Hva er seksuelle overgrep? Hva er incest? Gir eksempler på seksuelle overgrep hvor elevene kan delta aktiv med sine synspunkter og følelser. Hva er Blotting? Hva er porno? Hva vil det si å bli voldtatt?

13 Gode og vonde hemmeligheter
Hva er en god hemmelighet? Hva gjør gode hemmeligheter med oss? Tåler vi å bære den? Hva er en vond hemmelighet? Hva gjør vonde hemmeligheter med oss? Tåler vi å bære på vonde hemmeligheter?

14 Trygge personer Hva er en trygg person?
Tar en runde med alle i gruppen slik at alle kan si hvem de har som en trygg person de kan snakke med hvis de bærer på en vond hemmelighet .

15 Å være en god venn Hvis du bærer på noe som er vanskelig, eller har det vondt vil det være godt å ha noen å snakke med. Har du en god venn du kan snakke med? Er det viktig å være en god venn? Hva bør en god venn gjør for å hjelpe?

16 3 ting som er viktige å huske
1. Hvis noen går og bærer på en vond hemmelighet/klump i magen, så si i fra til en god venn, eller en person som du har tillit til. 2. Det er aldri din skyld når det skjer overgrep? 3. De aller fleste mennesker er snille som vil ditt beste

17


Laste ned ppt "Seksuelle SMiso Rogaland."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google