Lekelyst - Med rom for lek.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

EIKLI SKOLES PLATTFORM
Kari Pape Den gode assistenten
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
De dårige følelsene. Veiene ut..
Foreldremøte i Aremark barnehage 22. Mai 2013 Sissel Marthinsen
Evaluering av oktober på blå
Lilandspeiderne Informasjon.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
VIANOVA NETWORKMEETING 2013, 25 YEARS WITH CIVIL&SYSTEM ENGINEERING Hvordan møter VIANOVA'ere kunden sin Hjelpe kunden til å lykkes, Skap fremtid og engasjement.
Evaluering av september på blå
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
HISTORIEN OM DE 4 LYSENE.
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Her begynte vi NRK Super vi skal være et viktig veksthus for barn
DET DIGITALE VERKTØYET I HAGEN BARNEHAGE
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Rolighetsmoen barnehage
De minste barna i barnehagen
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
”Foreldrenes betydning for barns vennskap”
Den digitale leken -bare utenfor eller også innenfor barnehagen?
Teknologisk påvirkning av barns oppvekst
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Foreldregruppe på Fillan barnehage
STILLE BØNN Takk Gud, Han som er din Far
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Lek og Læring i barnehagen
LEK OG SOSIALE FERDIGHETER
BARNAS BARNEVERN 2020.
HVA ER DRAMA. Forelesning i drama 1. semester/F1A og F1B 4
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Estetisk kompetanse og skapende virksomhet
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Estetiske læreprosesser i barnehagen
Problemløsning.
BJØRNSGÅRD BARNEHAGE Hva er lek? Lek er aktivitet tilsynelatende uten et umiddelbart formål utover leken i seg selv. Lek kan utføres alene.
Språk «Å lære språk er noe av det viktigste som skjer i et barns liv. Gjennom språket lærer vi å forstå verden. Gjennom språket får vi innsikt i oss sjøl.
SPRÅK En kort presentasjon av språkutvikling og språkmiljø i vår barnehage. Tale Språkproduksjon Språkforståelse - Verbal - Ikke verbal Underliggende evner.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
UKE 38 – 41: SKOGUKA,BRANNVERN. PERIODEPLAN FOR LEKESTUA UKE 38 – 41: HØST, SKOGUKA,BRANNVERN. Mål for perioden: Barna skal få kjennskap til barnehagens.
Periodeplan for Minsten Uke Skoguke, brannvernuke. Periodeplan for Minsten Uke HØST; Skoguke, brannvernuke. Mål for perioden: Barna skal.
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Månedsbrev Småtroll Desember.
April på Pytten Tiden som gikk:
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS OKTOBER 2016
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
MARS I Mars starter vi opp med forberedelser til påske. Vi skal ha forming hver mandag og skal da lage påskepynt. Vi skal også snakke litt om hvorfor.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste.
Barnehagepolitisk offensiv
Vennskap for 1. og 2. klasse.
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se lysbilde.
Velkommen til foreldremøte
Danning og voksenrollen i barnehagen
Osloskolen Oslo VO Rosenhof Kurs 2
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Velkommen Agenda: Forarbeid til Kvalitetsoppfølging 8.november 2018
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Månedsbrev Småtroll Februar.
Utskrift av presentasjonen:

Lekelyst - Med rom for lek

Lekens magiske bensin er lysten til å være midt i - midt i utforskingen, midt i et skapende prosjekt, eller midt i fantasifortellingene. - En av våre hovedoppgaver er å få barna til å kjenne at de er midt i leken så ofte som mulig og så lenge som mulig

Hva godt gjør leken for barnet? Leken er avgjørende for indre balanse, livslyst og overlevelse Leken gir livet mening for barna – leken er meningen med livet for barn. Barna gjør oppdagelser på egenhånd – en form for læring som sitter hele livet De lærer å være aktive i problemløsing – en viktig livsholdning. Barnet utvikler kreativitet og evnen til å stole på sin skaperevne og fantasi. (fordi i leken er alt mulig og det er ufarlig å gjøre feil) De kan lære sosiale koder – så lenge de får være med i lek gir det en viktig tilknytning til fellesskapet

Barn tenker i regnbuens farger. De kan fargelegge hverdagen og læringen med fullt maleskrin. Problem: Voksne tenker i beige! Vi må være i stand til å gi barna fullt maleskrin og male barnehagen i lekens farger

Den fullførte lekens kurve Spenningstopp Vi blir bergtatt, glemmer oss selv Point of no return Forhandling- enighet Utdypning Anslag Vi puster ut Inspirert av Vicky June Sieling – Børns fortellinger 2010

Hva kjennetegner gode lekerom? Materialer som gir lyst til å skape og eksperimentere (Løse deler og ekte vare ) Materialer som gir ideer til å late som (Snurrepiperier, kostymer , magiske rekvisitter og figurer) Stemning som hjelper barna å komme raskt inn i lek (Fint lys, hytter, territorier, innslag av myk stofflighet) Dynamiske muligheter (lekeoppsett, sansekasser og overraskelser)

Hvordan komme inn i leken ? Dårlige strategier for å komme inn i en lek: - Spør om lov - Be om informasjon - Snakke ut fra en selv eller kritisere Gode strategier for å bli med i en lek: - Finn ut hva leken går ut på - Gå inn i lekeverdenen og gi et bidrag eller en variasjon (Kilde: Margareta Öhman – «Det viktigste er å få leke» og «Hissad och dissad»)

Hva er en klok lekevoksen for barna? - Er en som ikke prater eller bestemmer hele tiden (veksle på tur!) - Kan det magiske ordet – JA! - Kjenner sin indre lekeknapp og kan svare på barnas lekende signaler . - Respekterer det alvoret barna legger i leken - Kan trekke seg ut når barna gir beskjed eller når man ser barna står på egne bein.

Lekegrupper Installasjonslek Gå på leketur Gi barn lekeerfaring Lekegrupper Installasjonslek Gå på leketur Gi barna referanser gjennom fortelling, opplevelser og kunnskap om leketema

Lekeregler for voksne Skru av mobilen! Lek på barnets nivå Følg barnets ledelse (ikke vær en togpappa) Ha IKKE en plan! (Ikke vær en overivrig faktapedagog) Inspirasjonskilde: The EYLF page - Early Years Learning Framework

La barna leke som om livet stod på spill – for det gjør det!