Lovgrunnlag Historikk Reglement/retningsliner for brukerutval/-råd

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Samhandling vedr tilbakehold i institusjon uten eget samtykke
MEDLEM AV SKOLENS SAMARBEIDSUTVALG
Samhandlingsreformen; Intermediæravdelingens plass? Samarbeidsseminar Hallingdal - Alta Ål 14. oktober 2011 Prosjektdirektør Tor Åm.
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
AVLASTNING Melhus
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
BOLIGER - eget hjem for mennesker med funksjonsnedsettelser
Stjørdal fagskole Kvalitetssystemet Styremøte 18. mars 2014
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
MENTAL HELSE Nordland Årsmøte, Bodø 26
Individuell plan.
Samhandlingsreformen - nytt og endret lovverk
Rehabiliteringskonferanse i Østfold
Varsling om kritikkverdige forhold
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Servicerådet i Fredrikstad kommune
Brukermedvirkning i LHL
Vegen videre…. Tore W. Topp MBO 2012.
8 Det politiske systemet i Norge
Den ideelle kommunesammenslåing
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Samhandlingsavtalene status og fremtid •Kvalitet i helsetjenestene •Det handler om kvalitet-medvirkning og prioritering •Brukermedvirkning i samhandlingsavtalene.
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
SAMHANDLINGSREFORMEN ORIENTERING BYSTYREKOMITÉ HELSE, SOSIAL, OMSORG
Tjenestekonsesjon for Brukerstyrt Personlig Assistanse - BPA
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
Organisering av brukermedvirkning i Samhandlingsreformen
Demensteam Lier Kommune
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Et utfordrende - men spennende samarbeid mellom pårørende og helsepersonell Offentlige dokumenter om samarbeidet ml helsepersonell og pårørende v/Hanne.
Samhandling Tilbudet til barn og unge Seksjon for habilitering v/ seksjonsleiar Solveig Glærum.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Sammen blir vi sterke …dvs. sterkere eller «Aldri GOD alene» (Ref.: Dag Erik Pedersen) Nils-Gunnar Solli Styreleder Mobil: / E-post:
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Rjukan – Notodden Industriarv Nominasjon til Unescos Verdensarvliste
Opplæring av pasienter og pårørende Fagdirektør Jan Eirik Thoresen.
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
Samhandlingsreformen – pårørendes stilling, muligheter og begrensninger 21. April 2012, Helsfyr, Oslo av Alice Kjellevold.
Samhandlingsreformen -betydning for ergoterapi?
Samhandlingsreformen – Hva skjer?
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Årsmøte 11. til 12. Mars Fremtiden bygges nå! Vi vil være med å leve i den Vil du? Hvordan ser fremtiden ut?
Informasjonsmøte i Ytrebygda barnehage
Samhandlingsreformen SAFO SørØst Høstmøte Hva er samhandlingsreformen? Forebygge fremfor bare å reparere Få kommune og Spesialisthelsetjenesten.
Samarbeid mellom seksjon BHM og fagdirektør ved Ahus
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Brukarutval/-råd I.Lovgrunnlag II.Historikk III.Reglement/retningsliner for brukerutval/-råd.
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF.
Brukermedvirkning i helseforskning i Norge Regional brukerkonferanse november 2015 May Britt Kjelsaas, rådgiver Helse Midt-Norge RHF helsefagavdelingen.
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Brukermedvirkning i helseforskning i Norge
Brukermedvirkning i helseforskning
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
God vakt. Konferanse, Tønsberg 16
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Koordinerende enhet (KE) i UNN
Utskrift av presentasjonen:

Lovgrunnlag Historikk Reglement/retningsliner for brukerutval/-råd Brukarutval/-råd Lovgrunnlag Historikk Reglement/retningsliner for brukerutval/-råd

LOVGRUNNLAG Brukarutval ikkje lovpålagt for kommunal helse- og omsorgsteneste Helse- og omsorgstjenesteloven (24.06.11) § 3-10: «Kommunen skal sørge for at representanter for pasienter og brukere blir hørt ved utformingen av kommunens helse- og omsorgstjeneste». «Kommunen skal sørge for at» …..det «etableres systemer for innhenting av pasienters og brukeres erfaringer og synspunkter».

I. LOVGRUNNLAG (framhald) § 3-10 (merknader): «Bestemmelsen skal sikre pasient- og brukerinnflytelse innenfor den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og er bygd opp etter modell av den ordning som gjelder i spesialisthelsetjenesten». «Lovforslaget regulerer ikke hvordan og på hvilket nivå det skal etableres systemer for denne type pasient- og brukerinnflytelse. Det vil være opp til den enkelte kommune selv å avgjøre hvordan arbeidet skal organiseres, og hvilke systemer som må etableres for å sikre innhenting av pasienters og brukeres erfaringer og synspunkter».

I. LOVGRUNNLAG (framhald) § 4- 2: «Enhver som yter helse- og omsorgstjeneste etter loven her skal sørge for at virksomheten arbeider systematisk for kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet.» § 4 – 2 (merknader): «Kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhetsarbeid skal være en del av virksomhetens internkontroll». «Det gis også hjemmel for at det kan gis forskrift om politisk behandling av kvalitetskrav.» «Det sentrale er å sikre at de folkevalgte i kommunene deltar både i utarbeidelsen av kvalitetskravene og oppfølgingen av dem».

I. LOVGRUNNLAG (framhald) Pasient- og brukerrettighetsloven (02.07.99) § 2-1a: «Pasient og bruker har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester fra kommunen». «Pasient og bruker har rett til verdig tjenestetilbud i samsvar med helse- og omsorgstjenesteloven». § 2-8: «De som har særlig tyngende omsorgsarbeid kan kreve at den kommunale helse- og omsorgstjenesten treffer vedtak om at det skal settes i verk tiltak for å lett omsorgsbyrden og hva tiltakene i tilfelle skal bestå i». § 3-1: «Pasient og bruker har rett til å medvirke ved gjennomføring av helse- og omsorgstjenester». «Tjenestetilbudet skal så langt som mulig utformes i samarbeid med pasient og bruker

II. HISTORIKK Sentrale føringer: Helseforetaksloven 15.06.01. (§ 35) Pasient- og brukerrettighetsloven (1999/2001/2002/2011 (2012) Meld. St. 16 (2010-2011): Nasjonal helse- og omsorgsplan (2011-2015): 7.1. Brukermedvirkning og pasientforløp: «Brukermedvirkning er nedfelt i lov om spesialisthelsetjenester. Det foreslåes å ta inn slike bestemmelser i lov om kommunale helse- og omsorgstjenester» Helse og omsorgstjenesteloven 24.06.11.

II. HISTORIKK (framhald) Sentrale føringer (framhald): Dialogmøte om pårørendes egne behov 26.03.14. HOD, HD, KS. Opprette et lovfestet demokratisk pårørendeorgan i kommunen. Eldrepolitisk handlingsprogram for perioden 2012-15 slår fast at Pensjonistforbundet skal arbeide målrettet for å bli representert i brukerutvalg i helseforetakene og i kommunene. Den 20.12.12 ble det sendt et brev fra Pensjonistforbundet til fylkesforeningene med oppfordring til lokallagene om å samarbeide med eldrerådene i kommunene for å få plass i brukerutvalgene som retter seg mot eldres helse og forhold i lokalsamfunnet.

II. Historikk (framhald) Lokale føringer/utspel: Ålesund bystyre 02.10.03: Normalreglement for Samareidsutvalg og Brukerutvalg. Forsøksordning 2008-09 Forslag til nye retningslinjer for brukerdialog i Ålesund kommune jan. -12. Rokilde sykehjem i Kr.sund brukerråd sidan 2009. Frå i år eit felles brukerråd for alle sjukeheimane i kommunen Vårt helseutvalgs prosjekt 2013 med spørsmål til kommunane om brukarutvalg. Vårt årsmøte 2014 sin resolusjon og oppmoding om etablering av brukarutvalg på verksemdnivå.

III. KONKRET FORSLAG/RETNINGSLINER Sjå utsendt forslag frå fylkeskontoret 05.sept. d.å. Innleiing Lovgrunnlag for brukermedvirkning Samansetning: Bruker/pårørande(2-3), brukerorganisasjon, politiker (eldrerådet/helse-og velferdskomite), tilsetterepresentant, virksomhetsleiar(ikkje stemmerett). Virksomhetsleiar sekretærfunksjon? Mandat/mynde: Rådgivande til seksjonsleiar. Høyringsinstans for rådmannen Ta opp egne saker Dersom rådgivande vedtak ikkje vert følgde skal det serskilt grunngjevast

III. KONKRET FORSLAG/RETNINGSLINER (framhald) Saker og oppgaver: Gi råd og innspel i saker som gjeld alle sider ved verksemda si drift Skal ikkje behandle personalsaker eller saker som gjeld einskild personer Informasjonsspreiing/rapportering: Internt og eksternt. Eit viktig arbeid for utvalgsfunksjonen Opplæring, samarbeid og erfaringsutveksling Evaluering Møtegodtgjering Teieplikt