Resymé fra ”Vrengt” av Harald R. Eeg

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Advertisements

VG3 – norsk: Pensum og lærebok
En ny epoke i livet - skolestart
Hva skjer i den første leseopplæringen? Haugalandet
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Avsluttende prosjekt-oppgave på 10. trinn
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Odd Haugstad ABC-en Pedagogisk Forlag 2002
=HS Bok + Nett • Bøker og nettsted henger nært sammen • Kapitlene i bøkene har tydeligere tilknytning til læreplanen • Nettstedet er inndelt i kapitler.
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Forside/oversikt Her kan du sette inn et bilde som illustrerer
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.
En måte å lese Bibelen på
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Digital kompetanse i Mat og helse
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Språk og sosialisering
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Lesing av fagtekster Nordre Modum ungdomsskole
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Om å skrive om litterære tekster
Kunsten å lese skjønnlitteratur
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Skriving som kommunikasjon
PBL nr.1 Gruppe 16 Ida, Torhild, Lars Wilhelm og Eivind.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Forside/oversikt Fag / tema Sosial kompetanse, Norsk og KRL Trinn
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Strategier og kompetanse
Normprosjektet: utvikling av skriveoppgaver og strategier for vurdering: våren 2012 Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap, Universitetet i Oslo.
Trinn 6 Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving.
Teknologisk påvirkning av barns oppvekst
RLE – UKE 45/46 MÅL trekke en rød tråd gjennom det vi har lært så langt i høst reflektere over likheter og ulikheter innenfor religioner/livssyn.
12 Reflekterende lesing.
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
Valgfag på Kastellet skole
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
انتہائی کشش اور حوصلہ افزائی تعلیمی پروگرام Undervisningsopplegg for 4. klasse Årstid :Høst Hva : samfunnsfag Tid: ca 5 timer Tema: avfall og avfallsbehandling.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Fortelling Novelle Roman
Case 1: Etiske dilemmaer ved bruk av IKT i skolen
Praksis krav, rapport & eksamen SPED 4000 – LML -
BARNAS BARNEVERN 2020.
Myter om å skrive fagtekster (Og et forsøk på å knuse mytene) Anne-Beathe Mortensen-Buan.
LESEARBEID Elevene kan bruke disse kortene i selvstendig lesearbeid på skolen. Kortene er delt opp i før, under og etterarbeid. Lærer kan også bruke kortene.
Lesing og lesestrategier
Hva er viktig for elevers læring?
Prosjektarbeid Mediekommunikasjon 1, Kapittel 4. Hva er prosjektarbeid? Prosjektarbeid er å jobbe mot et mål innenfor en gitt tidsramme. Prosjektet kan.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Hvordan bruke refleksjonskort v/Marit S Håvelsrud
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Leseprosjekt VG1.
Kapittel 10: Relasjon mellom kunde og merket
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Rollespillreglene Før rollespillet begynner får kursdeltakerne som ikke er rollespillere, vite hva de skal følge med på mens rollespillet pågår. Det er.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Kapittel 14: Tale og lytte
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Fagfornyelsen i grunnopplæringen og de tre tverrfaglige temaene
Sinne Film:
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Resymé fra ”Vrengt” av Harald R. Eeg I en diger kule som henger midt i et kjøpesenter lever fire ungdommer, Jonatan, Sorry, Seiko og Albin innesperret. Det er ikke tilfeldig at det er nettopp disse fire, og det er heller ikke tilfeldig at de har vært her hele tiden. For utenfor er det bare de vellykkede som har livets rett. Likevel bærer de på en uklar lengsel etter en hel verden i naturlig størrelse, men våger de å forlate det frivillige fangenskapets trygghet?

Tverrfaglig undervisningsopplegg til ”Vrengt” av Harald Rosenløw Eeg Tverrfaglig tema / prosjektarbeid i 10. Klassetrinn med fagene Norsk KRL Samfunnsfag Natur og miljø

Norskfaget i opplegget Først skal vi lese boka høyt i klassen( Læreren eller elevene eller en kombinasjon). Boka er delt i 11 kapitler og disse skal vi prøve å komme gjennom på 15 skoledager. Hva sier L97? Mål for ungdomstrinnet 8-10klasse: Elevene skal utvikle evne til å lytte, oppleve, vurdere og gi relevant tilbakemelding. (S.124)

Norskfaget i opplegget Etter hvert lest kapittel skriver elevene ”leselogg”, i den forstand at de i 2-3 min. skriver ned refleksjoner, egne tanker følelser til det de har hørt Hva sier L97? Hovedmoment 8 klasse Lese og skrive: Bruke logg til refleksjon s.126)

Norskfaget i opplegget Når boka er ferdig lest skal vi: Samtale i klassen om de ulike temaer i boka Hva sier L97? Hovedmoment 10 klasse lytte og tale I opplæringa skal elevene: samtale om fremtida, se tilbake og reflektere være aktivt med i reflekterende samtale om for eksempel innhold i litterære tekster

Temaer i boka Naturødeleggelser, miljøproblemer Genteknologi, lykkeidealer, Egoisme Kroppsfiksering kjøpegalskap, materialisme Etikk

Norsk blir regifag Nå kommer de øvrige fagene på banen. Elevene får frie tøyler Lage egne problemorienterte/ problembaserte oppgaver Valgfri presentasjonsform ( Web publikasjon, drama , etc)

KRL i opplegget I boka er det en butikk som selger menneskefrø. Her kan foreldre kjøpe seg den perfekte ungen med de rette egenskapene Hva sier L97? 10 klasse hovedmoment: Filosofiske tolkninger av mennesket, verdier og normer - i opplæringen skal elevene få øvelse i å drøfte etiske konflikter og valg knyttet til spørsmål om livets begynnelse og slutt i lys av moderne teknologi -genteknologi og menneskesyn.

Natur og miljøfag i opplegget De barna som ikke er perfekte blir gjemt bort, fordi i verden dyrkes det perfekte. Hva sier L97? Hovedmoment 10 klasse Kropp og helse Arbeide med spørsmål knytta til abort (s.217) Mangfoldet i naturen Elevene skal ta opp ulike sider ved forskning og bruk av genteknologi som gjeld etikk , samfunnsnytte og risiko for helse og miljø.

Samfunnskunnskap i opplegget Frøa fløyt i små rør med grønne merkelapper med beskrivelsen på de ulike egenskapene ungene fra frøa ville gi Hva sier L97? Hovedmoment for 10. klasse Elevene skal lære å se sammenhengen mellom genteknologi og etiske valg

Boka er altså utgangspunkt for et tverrfaglig tema/prosjekt arbeid uten noen gitt problemstilling. Elevene får selv velge vinkling på oppgaven,basert på boka og det vi har samtalt om.