Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Advertisements

Vurdering for læring.
Minoritetsspråklige søkere
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Arbeidstidsordninger i barnehagen. Mer papirarbeid? Kartlegging i barnehagen, Lasse Kolstad.
Minoritetsspråklige og tilpasset språkopplæring i APS
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Veiledet lesing Mørkved skole
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
STASJONSUNDERVISNING
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Ungdomstrinn i utvikling
Velkommen til klasse- foreldrene
Lektor 2 på Vardal ungdomsskole 5. mars Lektor 2 - ordning Fagpersoner fra industri og øvrig arbeidsliv utenfor skolen deltar aktivt i undervisningen.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
Lærerne og prosjektet Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk Spørreundersøkelse til lærere ved noen utvalgte skoler i Oslo høsten 2005.
Kompetanseutvikling i regi av Høgskolen i Hedmark Prosjekt: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk – likeverdig opplæring i praksis.
Lise Iversen Kulbrandstad, Høgskolen i Hedmark, foredrag Midtveiskonferanse Felles læreplan i norsk og aksjonsforskning Lise Iversen Kulbrandstad.
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
1. 2 Innføringssplan Skoleåret 2005/2006: alle skoler med årstrinn Skoleåret 2006/2007: alle skoler med årstrinn Høst 2007: alle videregående.
13-Jul-14Slide 1 Trondheim 5. oktober 2009 Bjørnar Skjevik.
Prosjektsamling 5. mars Fra julebrevet: – det hjelper ikke å redusere klassestørrelsen dersom lærerne fortsetter med den samme undervisningen. Nordlandsforskning.
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Resultater etter KBLs opplæring i husleieloven og forvaltningsloven
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
Skolelederundersøkelsen 2008 Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
1-10 skole med 135 norske elever og ca 40 fremmedspråkselever.
VURDERING Matematikk 7. trinn.
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Velkommen til Godlia skole Skolestart Skolens visjon: "Et trygt sted å være og et godt sted å lære"
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Webmarkedsføring som virker FRIundersøkelsen 2014 Spørreundersøkelse pr. epost ved skoleslutt skoleåret Til alle lærere med klasser.
Vedlegg 1 kompetanseveileder
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
Foreldremøte 2. trinn
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Helhet og sammenheng - UiU skoleeierkonferanse
Sørum kommune Prosjekt økt lærertetthet over 4 år
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
TEMA MODERSMÅL , KONFERENS 2009
Funksjoner og didaktikk
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Om presentasjonen Presentasjonen er bygget opp på følgende måte: Lysbilde 2-4: Om Kultur for læring. Vi mener det er vesentlig å ta med dette for å si.
Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Two Teachers En kort innføring til foreldre. Hva er Two Teachers? En av tidenes største norske studier på utdanning. På initiativ fra Kunnskapsdepartementet.
Skolebasert vurdering og erfaring.  Erfaring handler om å kunne se.  Det er ut fra vår egen erfaring vi ser, forstår og – analyserer andre. ”De virksomheter.
 Å ta imot og inkludere nye elever og medarbeidere  Å se hele mennesket  Spesialpedagogisk kompetanse  Aldersblandede prosjekter  Plan sosial kompetanse.
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
Rådgiversamling 16. september 2016
Skole- hjem samarbeid.
Vurdering og undervisning
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Fagsamling for 1. og 2. trinn nyankomne minoritetsspråklige elever
Kombinasjonsklassen Et skoletilbud for minoritetsspråklige ungdommer i Larvik med kort botid i Norge.
Hagaløkka skole Hagaløkka skole, verden i miniatyr.
Tospråklige lærere i Asker Kommune
Horisontkunnskap B – Samarbeid
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005

2 Kort om undersøkelsen Elektronisk spørreundersøkelse til samtlige grunnskoleledere i Oslo i november 2005 Formål med undersøkelsen: Få et bilde av hvordan skolelederne møter utfordringen med felles læreplan i norsk, hvordan norskopplæringen er organisert, hvilke holdninger skolelederne har til prosjektet tidlig i prosjektperioden 53 % av skolelederne svarte (66 av 124) VIKTIG: Vi vet bare hva de skolelederne som svarte mener

3 Skoleledernes vurdering av prosjektet 53 av 66 skoleledere uttrykker positive holdninger (80 %) Positive begrunnelser knyttet til organisering - felles læreplan er i tråd med tilpasset opplæring - bedre utnyttelse av ressurser, mer fleksibelt - ser ut til å gi bedre resultater Positivt ut fra at norsk 2 ikke fungerte - ofte nyutdannede eller ufaglærte som underviste - foreldrene ønsket at barna skulle være mer i klassen Positivt med kompetansetiltak - ressurspermen er til god hjelp - skoler som er med i prosjektet / har fått tilbud om kurs er fornøyde

4 … mer.. Flere av de skoleledere som er positive understreker betydningen av at ressurser til særskilt norskopplæring opprettholdes. Det er en forutsetning for å lykkes. 5 skoleledere er negative til prosjektet. To argumenterer ut fra at NOA-opplegget var bedre for de minoritetsspråklige elevene, og at disse elevene trenger mer tilpasset opplegg enn dette prosjektet legger opp til To sier at de vet for lite – men uttrykker skepsis, og den siste sier at det er lite nytt

5 Hvordan norskopplæringen er organisert etter % av skolelederne beskriver en organisering med små tilpassede grupper på tvers av trinn og klasser 67 % nevner at opplæringen styrkes med en ekstra lærer i klassen / gruppen 27 % nevner tiltak i forhold til begrepsopplæring og lesekurs 20 % av skolelederne sier at det vektlegges kartlegging før tiltak bestemmes Laveste trinnene – oftere to lærere i klassen/gruppen samtidig, senere mer nivådelte og/eller aldersblandede grupper

6 Andre tiltak ved skolene 40 skoleledere svarte 12 nevner at de har vektlagt opplegg med begrepstrening knyttet til bestemte fag og/eller to-språklig fagopplæring 11 skoleledere nevner leksehjelp som et viktig tiltak 11 skoleledere sier de har lesekurs og lesestimulerende tiltak 6 skoleledere viser til styrket foreldresamarbeid Ellers nevnes morsmålsopplæring, grundig kartlegging, begrepstrening ved hjelp av uteskole, data som viktige tiltak.

7 Sammenhenger Vanskelig å se noen fellestrekk ved de skolen der skolelederne oppgir at de er negative til prosjektet. Det kan se ut som om bruk av to-lærere i klassen /gruppen er mest brukt på de laveste trinnene, mens nivådelte/tilpassede grupper brukes oppover. Overordnet forståelse av tilpasset opplæring ligger til grunn for organiseringen av norskopplæringen skriver skolelederne. Mange like beskrivelser: Kartlegging, begrepstrening, leseopplæring – og tilpassede -, aldersblandede – og nivådelte grupper. Men i hvor stor grad organiserer skolene opplæringen likt?

8 Oppsummering – veien videre 53 % av skolelederne i Oslo svarte. Av disse gir 80 % uttrykk for at de er positive til prosjektet. Hva de øvrige mener vet vi ikke. Skolelederne er fornøyd med at det satses på kompetanseheving, ønsker fortsatt satsing. Skolelederne understreker betydningen av at ressursene til norskopplæring for de minoritetsspråklige elevene opprettholdes. Skolelederne er positive til ordninger som gir skolene mulighet til å organisere opplæringen fleksibelt etter behov. Organiseringen av norskopplæringen beskrives med mange like ord. Det er likevel grunn til å tro at det er større forskjeller fra skole til skole enn det beskrivelsene viser, fordi det legges ulikt innhold i ord og begreper. Grunn til å se nærmere på det.