Praksis i ny grunnskolelærerutdanning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Hvordan vi forbereder vi studentene med tanke på
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Veiledning av elever / lærlinger
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Konferanse PPU 29. nov 2012 Innlegg: Svein Pedersen Rektor Grimstad ungdomsskole 5 «klasser» på hvert trinn. Ca 400 elever. PPU/SOT 2010, 2011, 2012 Ca.
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Pedagogikk og veiledning for bibliotekansatte NFK / Høgskolen i Bodø Merete Hassel, Bodin vgs.
Early Years ”New Zealand-modellen”
KUNNSKAPSLØFTET SØR-VARANGER KOMMUNE
VURDERING.
Praksislærermøte GLSM-praksis
Læreryrket – en viktig og krevende profesjon
Lærerrollen og lærerutdanning Statssekretær Jens Revold Statens råd for likestilling av funksjonshemmede Thon Hotel Opera 17.6.
Ungdomstrinn i utvikling
Fagrettet praksis i allmennlærerutdanningen 8. september 2009
Praksis i studieåret 2009/2010: Trinn 2-AU
LOFSRUD SKOLE Lofsrud skole Kunnskap - muligheter - trivsel
Den informasjonskompetente lærer Et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Bergen, Hordaland fylkesbibliotek og praksisskoler i Hordaland Presentasjon ved.
Student ved UiAs lærerutdanninger 14. november 2013 Rådgiver Connie Goul.
Grunnskolelærer-utdanningene GLU 1-7 og GLU 5-10
Digital tools in kindergarten
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
1 Erfaringer fra skoleeier (Trondheim kommune) Rapporter fra/samtaler med skoleledere Hva lærerne rapporterer PPU−studentenes FoU-arbeid Vurdering for.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
Praksissamling for fjerde semester praksis på Lektorprogrammet.
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Mer praksis – bedre lærere?
”Kompetanseheving og utdanningsmuligheter for tospråklige lærere” Eidene 21. september 2010 Gro Svolsbru.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
VEILEDNING AV NYUTDANNEDE LÆRERE I VESTFOLD
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Mattias Øhra 2008.
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
Om å skrive fordypningsoppgave i pedagogikk
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
TPO, mappemetodikk og grunnleggende ferdigheter Rakel.K.R.Næss Anne-Beathe Mortensen-Buan.
Hva er viktig for elevers læring?
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Innledning om implementering av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Studiekvalitetsdagen 7. april 2011 Gun Svartaas.
Lærerutdanninger i endring Kristian Andersen, studieleder GLU Ingvild Ruhaven, studieleder 8-13 Rådgiversamling åpen dag, 16. mars 2016.
Om TPO: Utdrag fra artikkel Berit Bratholm:
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Hvordan skal vi gjennom fokus på læringsmål og elevvurdering skape et økt utbytte for den enkelte elev? Læringssamtalen Hvordan skal vi gjennom fokus på.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Status 3 LUT klasser  Lut1 Lut1  Lut2 Lut2  Lut3 Lut3 Nye LUT praksisskoler  Teigar  Borgheim  Hof.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Kompetanse for mangfold
Hole ungdomsskole Visjon: TRYGG, KREATIV OG UTVIKLENDE FOR ALLE.
Utruste til et godt liv gjennom trygghet, kunnskap og humør
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
«Utviklende læring i matematikk»
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT )
20.august 2015 Praksismøte Grunnskolelærerutdanningen 1-7
Møte for foresatte til høstens 8.klassinger 2018
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Utskrift av presentasjonen:

Praksis i ny grunnskolelærerutdanning

Hva er vårt perspektiv på lærerutdanning? ”Samlebånd”? Praksis Norsk Matte Engelsk Ped ”Håndlagd”?

Både praksis og teori inngår i utdanningen: Praksis handler ikke om å teste hva studentene har lært på høgskolen Praksis er en læringsarena for yrkesferdigheter, utvikling av kompetanse og holdninger Vi har et felles ansvar for utdanning av gode læreremner Hva blir da hovedutfordringen i praksisopplæringen?

Hovedmålene nå er at studentene.. blir kjent med mangfoldet i yrkesoppgavene møter praksisfeltet som arena for studiearbeid i fagene og som arena for utforskning utvikler kunnskap om samspillet mellom elever og mellom elev og lærer, kunnskap om skoleledelse, klasseledelse og teamarbeid reflekterer over og utvikler didaktisk kunnskap i fagene og på tvers av fagene arbeider i et flerkulturelt læringsmiljø og legger til rette tilpasset opplæring for alle får erfare samarbeid med foreldre/foresatte og andre med ansvar for barnas oppvekstmiljø analyserer praksiserfaringene i lys av teori, læreplaner for grunnskolen og egne erfaringer med elever får erfaring med varierte arbeidsmetoder i undervisning og læring

Yrkesetiske utfordringer Vise respekt for elever, foreldre og lærere Følge opp reglene på arbeidsplassen Ta rollen som student i en læringssituasjon alvorlig Være konstruktiv i samarbeidet med lærere og medstudenter Skriftlige forberedelser til undervisning Ta imot veiledning positivt Komme presis, si fra til praksislærer direkte ved sykdom Være innstilt på at disse ukene er en tilnærmet arbeidssituasjon, som også krever bruk av fritida til forberedelse – bruke sjansen til å lære yrket!

Innhold i det første studieåret… Innhold i det andre studieåret… Progresjon: Innhold i det første studieåret… Bli kjent med skolen som ”samfunn” Delta i undervisning sammen med øvingslærer – medlærer, gruppelærer Observere elevenes atferd og se erfarne lærere undervise; lære litt om elev-og lærerrollen Grunnleggende krav til undervisningsforberedelse Prøve seg i selvstendig undervisningsarbeid Lære å ta veiledning konstruktivt Få et førsteinntrykk av hvordan det føles å være i ”klasserommet” i en lærerrolle Praksisprosjekt om skolen og læreplanen og om IKT og læring Bli tryggere i lærerrollen – fokus på læreren som leder Delta i samarbeid om undervisning sammen med praksislærer og medstudenter Utvikle metoder for undervisningsforberedelse Ta mer ansvar for selvstendig undervisningsarbeid Bli aktivisert i veiledningssituasjon; i refleksjon over egen og andres undervisning Arbeide med vurdering og tilpasset opplæring - elevsamtaler Få anledning til å prøve ut integrert bruk av IKT i klasserommet Få innsikt i skole-hjemsamarbeid; foreldremøter/samtaler Flerkulturelle utfordringer og internasjonalt perspektiv Praksisprosjekt med entreprenørskap som tema Innhold i det andre studieåret…

Dagens modell for praksisopplæring i allmennlærerutdanningen Særpreg i vår allmennlærerutdanning: Utvikling av felles kultur for praksisfelt og utdanning – praksismøter, felles konferanser, praksisprosjekt, skoleledersamlinger Samme praksisskole hele studieåret Fokus på IKT og læring, også i praksis Skolerettede praksisprosjekter i 3 av 5 perioder – utforskende lærerrolle Fleksibilitet i organisering – økt ansvar for praksisskole og studenter for planlegging av praksisdager utover de faste periodene 3-årige skoleavtaler med skolene – 6-årige avtaler med skoleeier Praksisavtaler med 26 skoler i Østfold, 2 skoler i Kosovo og 5 skoler i Malawi Gode rutiner for oppfølging av studenter i faresonen for stryk 4. studieår: Normalt ikke praksis – tilrettelagt for internasjonalisering/skifte av studiested/start på mastergrad 3. studieår: 4 uker fagrettet praksis i valgt undervisningsfag (Kan utsettes til 4. år) 2. studieår: 8 uker barneskole-eller ungdomsskolepraksis studieår: 8 uker barneskolepraksis

Om den nye praksisopplæringen 1 Veiledet, vurdert og variert praksis Praksis skal være en integrert del av alle fagene i utdanningen Grunnskolepraksis: Fordelt på lavere og høyere årstrinn i det løpet utdanningen kvalifiserer for Progresjon og tilpasset studentenes fagvalg Knyttet til ulike deler av skolens virksomhet

Om den nye praksisopplæringen 2 Med variert praksisopplæring menes det i tillegg til praksis på ulike trinn som utdanningen kvalifiserer for: praksis knyttet til ulike sider ved læreryrket som planlegging og gjennomføring av undervisning, ledelse av læringsarbeid i skolen, kollegasamarbeid, vurderingsarbeid, elevsamtaler, foreldresamarbeid, læreplanarbeid med mer.

Nye modeller for praksisopplæring i grunnskolelærerutdanningen 1. – 7. trinn: 5. – 10. trinn: 4. studieår: 4 uker fagrettet praksis i valgte undervisningsfag + norsk/matematikk 3. studieår: 2. studieår: 6 uker: Norsk, matematikk + Ped studieår: 4. studieår: 4 uker fagrettet praksis i valgte undervisningsfag 3. studieår: 2. studieår: 6 uker fagrettet praksis i valgte undervisningsfag studieår:

Spørsmål til diskusjonen Hvilke sider ved nåværende ordning bør vi forsøke å videreføre, evt. endre? Hvordan bør praksis organiseres for 5.-10. trinnutd., når de i hovedsak skal ha praksis i sitt/sine valgfag? Hvordan fungerer prinsippet om ”praksisskole” – altså at hele skolen er mulig arena for studentenes praksisopplæring? Hva skal vi vurdere når vi vurderer framtidige lærere? Hvordan skal praksis deles opp? På 1 eller flere skoler? Skifte skole hvert år i 4 år? Hva slags tilbud om utvikling av veiledningskompetanse vil passe skolene best? Videreutdanning eller etterutdanning? Ser dere noen nye måter praksisskolene og høgskolen kan samarbeide på? Skal praksis være en ”treningsleir” for yrkesutøvelse eller et sted for refleksjon, læring og utvikling? Har dere generelle kommentarer til de to nye modellene: Innhold og organisering?