Dialogen som pedagogisk verktøy

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PROBLEMBASERT LÆRING VED MEDISINSTUDIET I OSLO
Advertisements

Kari Pape Den gode assistenten
VFL i klasserommet Har ikke VFL absolutt hele tiden. Men alle lærere har en tanke om hva man ønsker å oppnå med undervisningen. Det er jo dette som er.
Tilpasset opplæring i praksis Ved Espen Schønfeldt
Samarbeid ungdomsskole – UH-sektor
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Trafikkforum Seminar problemorientert undervisning Videregående kurs
Del 3: pRaktisk prøve Vurdering av praktisk forståelse av
Pedagogisk analyse.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Trafikkforum Seminar problemorientert undervisning
Digital kompetanse i Mat og helse
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Veiledet lesing Mørkved skole
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Den autentiske læringsdialogen
VELKOMMEN TIL VIK SKOLE
Tilpasset opplæring i en lærende skole
En helhetlig tilnærming til lærerutdanning
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Cafédialog – elevmedvirkning
"Det beste med hele itslearning er planleggeren!"
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
FOS 14. januar 2010 Vibeke M. Mostad Stiftelsen IMTEC
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
FAU og Styreopplæring Velkommen til opplæring og erfaringsutveksling foreldretillitsvalgte Fra barneskolene er det invitert 3 fra hver skole: FAU.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
KOMMUNIKASJON Grunnleggende kommunikasjonsteori
Lindås ungdomsskole v/ Anne Julie Hetland
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Grunner for å innføre skjønnlitteraturen i undervisningsprosessen.
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Tema: Kommunikasjon i team
Cafédialog – elevmedvirkning
Bjørn Overland Dialogen betydning i kvalitetsvurdering Nasjonal konferanse for kvalitetsvurdering Hafjell: 15 – 16 januar 2009.
Mål og læring hos elever
Photo voice som metode i evaluering av folkehelsetiltak Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap. Stiklestad Eva Magnus (PhD),
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
YrkesetikkYrkesetikk Førstelektor Knut-Rune Olsen Undervisning A1ab høst 2008.
Veiledning og kommunikasjonsteori
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
TIDE Knowledge is only as good as its intelligent application Schmoker, 2006 Kunnskap er bare så god som mottakerens evne til å bearbeide den.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Basert på Brandsford et. Al   Hva vet vi på grunnlag av nyere forskning samlet sett?  Tre nøkkelaspekter ved læring og undervisning:  Elevsentrering.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Meiningsfull læring skjer gjennom:
Verktøy for å kartlegge holdninger
Kreativitet.
Engasjement og undring B – Samarbeid
Samtaletrekk B – Samarbeid
Samtaletrekk B – Samarbeid
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Anvendelse av realfag i ulike yrker B – Samarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Engasjement og undring B – Samarbeid
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Danning og voksenrollen i barnehagen
Faser i faglige samtaler B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Dialogen som pedagogisk verktøy

Dialog i undervisning? Dialog i betydning ”å gjøre felles gjennom samtale” preges gjerne av at lærer stiller spørsmål og elever svarer. Sokratiske metode: undervisning ved å stille spørsmål, som har til hensikt å lede mennesker til en dypere erkjennelse.

Dialog i undervisning? Dialog er preget av respekt og likeverd. Den er ikke en diskusjon eller debatt hvor en skal overbevise eller vinne argumentasjonen. I vår sammenheng så vil jeg fremheve dialog som pedagogisk verktøy gjennom undervisningssamtalen.

Hvorfor dialog i føreropplæring? Med ny føreropplæring har en ment å styrke elevens evne til refleksjon rundt det å være fører av et motorkjøretøy. Hensikten er at føreropplæringen skal styrke elevens selvinnsikt. Elevens skal få en dypere forståelse av egne kunnskaper, ferdigheter og holdninger. Kunnskap om egne handlings- og vurderingstendenser. Refleksjon og selvinnsikt krever en annen tilnærming enn formidling.

Spørsmål og svar i klasserommet Noen fakta: 30-120 spørsmål i løpet av 1 time. 1,5 millioner spørsmål i løpet av yrkeskarrieren. Læreren venter i gjennomsnitt 1 sekund på at elevene skal svare. 50 % av lærerresponsene på spørsmål er i kategorien ”OK” - ”fint” – ”bra” osv. Det vil si korte og som regel evaluerende utsagn.

Kognitivt engasjement hos eleven Kognitiv står for de mentale og tankemessige prosessene hos et menneske. De fleste moderne pedagogiske tilnærminger understreker betydningen av at elever er kognitivt engasjert. Dialog er et redskap for kognitivt engasjement som kan føre til refleksjon og selvinnsikt.

Hvordan bruke dialogen i undervisning. Først og fremst igjennom undervisningssamtalen. Hva er det? Samtale hvor elevene lærer gjennom samhandling med læreren og/eller andre elever Ikke forelesning eller diskusjon.

Undervisningssamtalen Andre elementer i undervisningssamtalen: Tematisk. Aktivere bakgrunnskunnskap. Bevisstgjøre egen tankegang og oppfatninger. Divergente (åpne) spørsmål. Utfordrende, men ikke truende. Alle deltar, men frivillig å snakke i plenum. Formidling ved behov.

Undervisningssamtalen Redskaper for dialog/undervisningssamtale. Åpne spørsmål. Spørsmål som det ikke finnes et rett svar på. Hvilke situasjoner i trafikken kan medføre risiko? Autentiske spørsmål. Spørsmål som ikke kan ha fasit, men avhenger av for eksempel personlig oppfatning etc. Hva forbinder du med risiko?

Undervisningssamtalen Opptak. Bygge videre på et elevutsagn ved å reformulere det og sende det tilbake til elevgruppen som et spørsmål. Du sier at bilkjøring kan være risikofylt. Hva tenker dere andre om risiko? Verdsetting Anerkjenne elevsvar ved å bringe det inn som tema i den videre undervisningen. Du nevnte risiko. La oss fokusere på risiko nå. Hva forbinder….?

Når dialog? Uhensiktsmessig når: Fokus er på grunnleggende faktastoff. Tidlig stadium av prosedyreinnlæring. Umodne elever. Hensiktsmessig når: målet er refleksjon og selvinnsikt. Vekten ligger på kondisjonal kunnskap (eks. vurdere handlingsalternativer).