Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Engasjement og undring B – Samarbeid

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Engasjement og undring B – Samarbeid"— Utskrift av presentasjonen:

1 Engasjement og undring B – Samarbeid
Modul 1 Engasjement og undring B – Samarbeid

2 Mål Målet med denne modulen er å bli bevisst på hvorfor engasjement og undring er viktig for læring og hvordan man skaper engasjement og undring i naturfagundervisningen. Basert på teori og erfaringsdeling skal dere planlegge en del av ei undervisningsøkt som skaper engasjement og undring hos elevene.

3 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Tid Oppsummer forarbeidet i grupper 20 minutter Faglig påfyll 15 minutter Grubletegninger og grubleoppgaver 10 minutter Refleksjon Planlegg egen undervisning Totalt 75 minutter

4 Oppsummer forarbeidet i grupper
Ca. 20 minutter

5 Engasjement og undring (10 minutter)
Bruk notatene fra forarbeidet og diskuter i grupper på tre–fire personer: Hvorfor er engasjement og undring viktig for læring i naturfag? Gå inn på ordskyen: inn] Skriv inn stikkord som besvarer spørsmålet: Hvordan skape engasjement og undring for elevene i naturfag?

6 Ordskyen (10 minutter) Vis ordskyen på storskjerm.
Gruppene utdyper kort sine egne forslag med fokus på hvordan skape engasjement og undring i naturfagklasserommet.

7 Faglig påfyll Ca. 15 minutter

8 Leseoppdrag Dere får nå fire leseoppdrag til 5E-modellen i utforskende undervisning. naturfag.no/5e For hvert leseoppdrag, bruk omkring 30 sekunder individuelt før du diskuter med sidemannen.

9 5E-modellen i utforskende undervisning
Leseoppdrag 1: Hvorfor heter modellen 5E? Leseoppdrag 2: Hvor kommer 5E-modellen fra? Leseoppdrag 3: Hva er funksjonen til 5E-modellen? Leseoppdrag 4: Hva er lærerens rolle i engasjerefasen i 5E-modellen?

10 Plenum – svar på leseoppdrag
Hvorfor heter modellen 5E? E-ene kommer fra de engelske ordene engage, explore, explain, elaborate og evaluate. På norsk er dette oversatt til engasjere, undersøke, forklare, utvide og vurdere. (Bybee et.al, 2006; Fiskum & Korsager 2017)

11 Plenum – svar på leseoppdrag
Hvor kommer 5E-modellen fra? 5E-modellen har sin opprinnelse i et amerikansk miljø som blant annet utvikler forskningbaserte undervisningopplegg og forsker på undervisning og læring i biologi og naturfag, Biological Sciences Curriculum Study (BSCS). 5E-modellen ble utviklet av BSCS i 1987 og har siden den gangen vært brukt til å utvikle læringsressurser og undervisningsforløp i naturfagene. (Bybee et.al, 2006; Fiskum & Korsager 2017)

12 Plenum – svar på leseoppdrag
Hva er funksjonen til 5E-modellen? 5E-modellen er en didaktisk modell som kan støtte lærere når de skal planlegge, gjennomføre og evaluere utforskende undervisning. (Bybee et.al, 2006; Fiskum & Korsager 2017)

13 Plenum – svar på leseoppdrag
Hva er lærerens rolle i engasjerefasen i 5E-modellen? I engasjerefasen er hensikten at lærere skal aktivisere og kartlegge elevenes forkunnskaper, fange deres interesse og skape et læringsbehov knyttet til temaet det skal jobbes med i undervisningen. (Bybee et.al, 2006; Fiskum & Korsager 2017)

14 Oppsummering leseoppdrag
Artikkelen gir ei teoretisk innføring i hvordan man kan bruke 5E- modellen i utforskende undervisning. På denne samlinga er fokuset på å skape engasjement og undring i undervisninga slik det beskrives i engasjerefasen i 5E-modellen i artikkelen. Innledningsvis delte dere erfaringer og tips på konkrete metoder for å skape engasjement og undring. Det er mange måter å gjøre det på og ingen fasit. En metode er å bruke Grubletegninger.

15 Grubletegninger og grubleoppgaver
Ca. 25 minutter

16 Hvem av dere har brukt grubletegninger?
Utviklet siden 1992 i England som Concept Cartoons Naturfagsenteret har inngått en kontrakt med utgiveren i England, Millgate House Education Ltd, om oversettelse til norsk og med rettigheter til fri bruk i norske skoler. naturfag.no/gruble

17 Grubletegninger tar opp synspunkter på naturfaglige problemstillinger fra dagliglivet. synliggjør ulike måter å betrakte gitte situasjoner på, og elevene stimuleres til å utvikle ideene videre. er vanligvis ikke humoristiske, men er ment å skape diskusjoner og stimulere til naturfaglig tenkning. har ikke nødvendigvis ett riktig svar! I flere tilfeller blir det eneste fornuftige svaret: Det er avhengig av … (Keogh & Naylor 1999)

18 Bruk av grubletegninger
Grubletegningene er laget for å fremme forståelse. De presenterer alternative synspunkter som kanskje ikke har vært framme i diskusjoner tidligere. Tilsynelatende enkle situasjoner kan ha flere mulig kompliserende faktorer når de blir gått litt etter i sømmene. Både lærere og elever synes grubletegninger er verdifulle for å forsterke og utvikle sin egen naturfagforståelse, blant annet ved å stille spørsmål de selv ikke hadde tenkt over. (Keogh & Naylor 1999)

19 Prøv ei grubletegning (5 minutter)
Diskuter utsagnene i grubletegninga på neste side i grupper på tre–fire personer. La hver enkelt begrunne meninga si.

20

21 Grubletegninger – refleksjon (15 minutter)
Bruk tenk-par-del i grupper og diskuter spørsmålene: Hvordan kan grubletegninger fremme engasjement? Hva skal til for at grubletegninger skaper undring? Ta for dere et spørsmål av gangen og oppsummer deretter i plenum der hver gruppe kortfattet deler tanker fra refleksjonen over.

22 Planlegg egen undervisning
Ca. 15 minutter

23 Bruk grubletegning i egen undervisning
Planlegg en aktivitet i egen undervisning der du bruker ei selvvalgt grubletegning (naturfag.no/gruble) eller grubleoppgave i fysikk (naturfag.no/grubleoppgaver). Velg om dere jobber individuelt eller flere sammen. Under utprøvinga skal du reflektere over i hvilken grad du opplever at grubletegningen fremmer engasjement hos elevene dine skaper undring hos elevene for et naturfaglig fenomen eller tema Til neste samling skal du forberede deg på å dele tanker og erfaringer fra utprøvingen.

24 Engasjement og undring D – Etterarbeid
Modul 1 Engasjement og undring D – Etterarbeid

25 Mål Målet med denne modulen er å bli bevisst på hvorfor engasjement og undring er viktig for læring og hvordan man skaper engasjement og undring i naturfagundervisningen. Basert på teori og erfaringsdeling skal dere planlegge en del av ei undervisningsøkt som skaper engasjement og undring hos elevene.

26 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Tid Del erfaringer i grupper 30 minutter Oppsummer i plenum 15 minutter Veien videre 10 minutter Totalt 75 minutter

27 Del erfaringer i grupper (30 minutter)
Del erfaringene fra utprøvingene med elever i grupper på tre–fire personer. Hver gruppe skal notere tre tips om hva de mener er viktig for at en aktivitet (for eksempel grubletegning) skal skape engasjement, undring og interesse hos elevene.

28 Oppsummer i plenum (10 minutter)
Oppsummer i plenum der hver gruppe deler de tre tipsene sine.

29 Veien videre (10 minutter)
Neste modul handler om aktivisering og kartlegging av elevenes forkunnskaper. Dette er også en del av engasjerefasen i 5E- modellen. 

30 Kilder Bybee, R. W., Taylor, J. A., Gardner, A., Van Scotter, P., Powell, J. C., Westbrook, A., & Landes, N. (2006). The BSCS 5E instructional model: Origins and effectiveness. Colorado Springs, Co: BSCS, 5, Fiskum, K. & Korsager, M. (2017). 5E-modellen i utforskende undervisning. Hentet fra Keogh, B., & Naylor, S. (1999). Concept cartoons, teaching and learning in science: an evaluation. International Journal of Science Education, 21(4),


Laste ned ppt "Engasjement og undring B – Samarbeid"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google