Tilsyn utløser miljøtiltak

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oppsummering kontrollaksjoner i 2010 Byggavfallskonferansen februar 2011 Qno Lundkvist /Klif og Astrid Holte/Fylkesmannen i Hordaland Klima-
Advertisements

Hvor godt følges regelverket opp i praksis? Erfaringer etter kontrollaksjoner Aksjonsleder Qno Lundkvist.
Byggavfall – fra problem til ressurs
Disponering av betongavfall
FYLKESMANNEN I HEDMARK Oppvekst- og utdanningsavdelingen
Anne Stine Zakariassen Fylkesmannen Oslo og Akershus
Ferdige veiledere høring fra –
Brente bygg og brannavfall - hva sier regelverket Byggavfallskonferansen 2014, Jon F Larsen, Miljødirektoratet.
SFTs kartleggingsprosjekt av ”nyere” miljøgifter i bygg
"Nye oppdagelser" av miljøgifter i bygg
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Nasjonale miljømål og oppfølging av arbeidet med forurensede sedimenter Ren Drammensfjord, Frokostmøte
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Stavanger kommune Byggesak, Krav til avfallsplaner/sluttrapport
Byggavfall – fra problem til ressurs
Fylkesmannen i Møre og Romsdal
| 1 Norm for informasjonssikkerhet Modul 2 – Internkontroll av personvern og sikkerhet på tannklinikken.
Tilbakestrømning fra abonnent til vannledning
Stoffkartotek-veileder
AVSETNINGSMULIGHETER FOR FORURENSEDE GRAVEMASSER VED TORE FROGNER
TRADEBROKER 12. Juni, 2008 Nordens største produsent og leverandør av utstyr for kildesortering og avfallshåndtering.
Gjenvinning og deponering av (forurenset) betong og tegl Dagens praksis
Etikk, ansvar og god praksis Direktør Dag Westby Byggeavfallskonferansen 2012.
BYGGAVFALLSKONFERANSEN 2011 Mottakskontroll. Hva mottar avfallsmottakene av byggavfall, og hva trenger de å vite om dette avfallet? Haugaland Interkommunale.
Nytteverdien av en miljøsaneringsbeskrivelse
Kurs for tilsynsmyndighet - Kommunalt tilsyn med skadedyrbekjempelse
Resirkulering av miljøgifter i resirkulerte råvarer – skjer det?
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Valseverksparken Oppdrag: Gi en vurdering av forurensing i grunnen i tilknytning til eiendomsovertakelse.
PCB-forurenset betong
Byggavfallskonferansen 2009 Hvor vil byggenæringen? Rannveig Ravnanger Landet Dir. miljø og energi BNL.
Leveringsmuligheter for sorterte fraksjoner i distriktene
Forurenset grunn: Hvem har ansvaret for hva?
SFTs syn på kompetanse, moral og standard hos aktørene i farlig avfallsbransjen. Harald Sørby seksjonssjef.
Sammen holder vi Lofoten ren! Hva skjer med de ulike fraksjonene i distriktene og hvor ender byggavfallet? Monica Kleffelgård Informasjons- og kvalitetsleder,
Statens forurensningstilsyn (SFT) Side 1 Kontroll av tanker ved behandlingsanlegg for farlig avfall Kontrollaksjon DSB og SFT 2008.
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
Olav Skogesal Mepex Consult AS
Lokal håndtering av lettere forurenset betong – hvilke muligheter og hvilke krav? Gunhild Flaamo Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.
Eirik Rudi Wærner, Hjellnes Consult AS
Miljø- og avfallshåndtering i et veiprosjekt
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Bruk av lett forurenset betong
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Norsas - et selskap i COWI-gruppen Farlige stoffer i byggavfall ved rådgiver Sverre Valde, Norsas AS Forrett Plan- og bygningsloven, ny norsk spesialitet.
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
”Farlig avfall 2009” i Sandvika Avfall fra bygg- og anleggssektoren – en betydelig avfallfraksjon i årene framover 16. september 2009 Rannveig Ravnanger.
Vi tar miljøansvar for våre produkter  Elektriske og elektroniske produkter inneholder miljøgifter  EE-forskriften pålegger importører/produsenter å.
Informasjonsmøte Øyvind Høvding.
Statens forurensningstilsyn En kort presentasjon av SFT - med vekt på tilsyn Senioringeniør Beryl C. Nygreen, seksjon for produkt- og offshorekontroll.
©Helsevernetaten Bergen kommune Hvilken rolle og hvilket ansvar har helsevernetaten ved denne type branner? Ingvar Tveit, leder Helsevernetaten.
Utvikling av rettslige beslutningssystemer, oversikt over emnet og presentasjon av ”Fra lovtekst til programkode” Utvikling av rettslige beslutningssystemer,
Gjennomgang av gruppearbeid til bolk B - DRI Dag Wiese Schartum, AFIN.
Jordas indre krefter «lager land», jordas ytre krefter bryter ned
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
1 H azard A nalysis C ritical C ontrol P oint. 2 Hva er HACCP System for å dokumentere, vurdere og evaluere eget kvalitetssystem Vurdering av biologiske,
Forurensningsregelverket
Erfaringer med forurensningsforskriften kapittel 30
Kjemikaliehåndtering
Søknad om nyttiggjøring / risikovurdering
En innføring i produksjon og bruksområder
Byggavfallskonferansen 2017
Erfaringer fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Program 1. Åpning 2. Bakgrunn for prosjektet 3. Helsevurdering
Hedda Vikan Vegdirektoratet, Tunnel- og betongseksjonen
Krav til mottak av betongavfall og overskuddsmasser
Forskrift om Internkontroll
Utskrift av presentasjonen:

Tilsyn utløser miljøtiltak

Forventning - massetipper Oversikt over opprinnelse, mengde og type utfylt masse Kjennskap til hva som regnes som rene masser Kontroll som sikrer at massene er rene – dokumentasjon Fører lagring av avfall til forurensning eller er skjemmende Fører utfyllingen til forurensning Omfatter internkontrollen rutiner, opplæring og risikovurdering

Hvilke masser kan brukes til utfylling? 1 Naturlige masser Jord, stein, sand, myr, grus og leire er naturlige masser. Om de er rene kan de brukes til utfylling. Dette må avgjøres i hvert tilfelle. 2 Når er massene rene? Grensen for hva som er rent er normverdien. Vurder om det er grunn til å tro at massene er forurenset! 3 Sjekk tiltaksplanen! A Avfall Betong, glass, murstein, takstein og keramikk er avfall. Slikt avfall kan brukes til utfylling dersom det er inert. Dette må avgjøres i hvert tilfelle. B Når er avfallet inert? Betong, glass, murstein, takstein og keramikk kan regnes som inert om innhold er under normverdien og det ikke inneholder annet avfall. C Sjekk miljøsaneringrapporten! Når kan en være sikker på at massene er rene eller avfallet inert? Loggbok med opprinnelse, mengde, type mv dokumentasjon på innhold av helse- og miljøfarlige stoff under normverdien representativ stikkprøve ved mottak for kjemisk analyse

Funn – massetipper 2010 Funn PCB påvist på 3 av tippene Uklar oppfatning av hva som er reint Stoler på leverandørene Vurderer ikke selv om masser/avfall er rent, ber ikke om dokumentasjon Spør ikke om opprinnelse og tidligere aktivitet som kan føre til forurensning Bare 1 tok stikkprøver Internkontrollen omfatter ofte ikke forurensning Ingen har sjekket om de lekker miljøgifter Flere manglet gyldig tillatelse etter PBL

Utfordringer Kompetanse om forurensning som ikke synes Informasjon som treffer Gjenvinne uten å spre miljøgifter Felles forståelse av regelverket – hva er normen – forvaltning - næring Forenkling av regelverket? Tilsyn og oppfølging – kommuner og fylkesmenn Nye miljøgifter?