Albert Bandura (f. 1925) http://www.learning-theories.com/social-learning-theory-bandura.html http://www-lu.hive.no/studietilbud/PPU/documents/ALBERTBANDURASosiallaeringsteori.doc.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HVA VET VI OM MOTIVASJON OG MESTRING Finnes det kjønnsforskjeller?
Advertisements

Læringspsykologi: Relevans og betydning med utgangspunkt i et eksempel
Kognitiv utvikling Hukommelse, læring og opplæring
Etikk og nettvett i barnehagen
Ph.d. bare til forskning? Kjersti Fløttum Romansk institutt, Fransk Tema: Forskarutdanning – utfordringar og muligheter 23. og 24. oktober 2006, Geilo.
Øystein, Susana og Anita
”Hvis vi får tid!” Naturfaglig allmenndanning som lærerens utfordring Stein Dankert Kolstø Institutt for praktisk pedagogikk Universitetet i Bergen.
Hjernens administrerende direktør Eksekutive vansker ved ADHD
Meta-analyse Frode Svartdal UiTø April 2014 © Frode Svartdal.
Avoidance Frode Svartdal Okt
Problemløsning Per Holth HiAk.
KOGNITIV UTVIKLING(3.del) Banduras sosial-kognitive teori
LÆRING Grunnleggende prosesser
ARBEIDSHELSE Registrering av stress-responser (metoder)
Anders M. Fjell Psykologisk Institutt Universitetet i Oslo
copyright kjellaug johannessen
Forskningsmetode og referansebruk Lill Kristiansen, item.
Læringsteorier En første oversikt.
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
De stille barna og effekten av
Slik har vi gjort det…Anne Anne Fængsrud, Høgskolen i Vestfold Prosjektet startet mai 2000  1 klasse førskolen og 1 klasse allmenn.
FORSKJELLIGE LÆRINGSSYN
Hvordan regulere inntrykk og uttrykk Karl Jacobsen, Professor, NTNU
UNIVERSITETET I OSLO Institutt for statsvitenskap Bjørn Erik Rasch: Karaktersetting: Erfaringer og undersøkelser fra statsvitenskap 1. Karaktersetting.
Impulsuka 2013 Kristiansand
Atferdsanalyse Sosial læringsteori
Toppidrett og holdninger
Ped-oppdrag: Barn og læring – alene eller sammen med andre?
Ulike tilnærminger til funksjonsvurdering/vurdering av arbeidsevne
Biblioteks-orientering, kinesisk. Biblioteksorientering for Kinesisk.
UNIVERSITETSBIBLIOTEKET I BERGEN Læringssenter – form eller innhold? Fagreferentseminar i Stavanger 25.april 2002 Innledning ved Anne Sissel Vedvik Tonning.
Utviklingsstudier - utveksling Studenter på utviklingsstudier kan ta delstudier i utlandet i 4. og/eller 5 semester Søknadsfrist (for 4. semester): 15.
Hvorfor er nå psykologi så viktig, da?
Forhandlingsteknikk Hva vet forskere om forhandlinger?
Læringsstiler & Spesialpedagogikk Et verktøy for forståelse & tiltak
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F06-Deltid 2006/2007 Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Dagsrevyen i et estetisk perspektiv
Personlighet og konflikt kap
Emosjoner Espen Røysamb.
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Læring Forelesning i A1ab 2008
Lærerutdanning for barnetrinnet LUB 1
Lærerutdanning for barnetrinnet/LUB 1
Allmennlærerutdanningen/ 1
Selvtillit Selvverd Skaalvik og Skaalvik, 1988
Personlighetsforstyrrelser i DSM-5
Viktige forutsetninger for å lykkes med strategisk kompetanseledelse Professor Anders Dysvik, Ph.D. Institutt for ledelse og organisasjon Handelshøyskolen.
Heimdall’s Quest Jason Karl Arne Klasserommet som et spill.
Hvordan legge til rette for økt kommersialisering av forskningsbaserte innovasjoner? Professor Lene Foss Handelshøgskolen ved Universitetet i Tromsø En.
Observasjon og kartlegging av barns språk i overgangen fra barnehage til skole.
Utkast til eksamensoppgaver PSY 2404 – Høst 2006 versjon
Observasjon og kartlegging av barns språk
Karl Jacobsen, professor, NTNU
Telemark Kan ledere lære?
Kultur for læring Individuell og kollektiv læring
Pedagogisk basiskompetanse RESULT 2017
Kartlegging & pedagogiske konsekvenser
הסמכות ההורית והמורית – אובדנה והסיכוי לשיקומה
ART: Teoretisk bakgrunn
ART: Teoretisk grunnlag
Behaviorisme og kognitiv psykologi
Kognitiv psykologi, kognitiv atferdsterapi (CBT)
Cognitive Behavioral Therapy (CBT)
Noen karriereteoretikere
Praksiser i ambisiøs matematikkundervisning A – Forarbeid
Læringspsykologi: Grunnlag og anvendelse
Emosjoner Espen Røysamb.
Cognitive Behavioral Therapy (CBT)
Utskrift av presentasjonen:

Albert Bandura (f. 1925) http://www.learning-theories.com/social-learning-theory-bandura.html http://www-lu.hive.no/studietilbud/PPU/documents/ALBERTBANDURASosiallaeringsteori.doc http://monulf.stud.hive.no/pedagogikk/oppslagsverk/Albert%20Bandura.htm http://www.avis.hivolda.no/hansekr/Motivasjon.doc

Professor ved Stanford University Albert Bandura Amerikansk psykolog Professor ved Stanford University Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: W.H. Freeman. Bandura, A. (1986). Social Foundations of Thought and Action. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall. Bandura, A. (1973). Aggression: A Social Learning Analysis. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall. Bandura, A. (1977). Social Learning Theory. New York: General Learning Press. Bandura, A. (1969). Principles of Behavior Modification. New York: Holt, Rinehart & Winston. Bandura, A. & Walters, R. (1963). Social Learning and Personality Development. New York: Holt, Rinehart & Winston. Amerikansk psykolog, professor ved Stanford University, kjent for et lærings- og sosialpsykologisk syn på personlighetsutviklingen. I følge Bandura erverves personlighetstrekk gjennom imitasjons- og modell-læring, og denne læring finner sted uten at det skjer noen direkte belønning av atferden. Barnet lærer m.a.o. gjennom å observere og etterligne personer og hendelser. Bandura har i flere undersøkelser vist at læring spiller en stor rolle for utvikling av aggressiv atferd. Har bl.a. skrevet Principles of Behavior Modification (1969)

Sosial-kognitiv læringsteori Sosial bro mellom behaviorisme og kognitive læringsteorier Observasjon og imitasjon Eks: pene tegninger = gode karakterer Betydningsfulle andre = modellatferd Fra modellatferd til etterlignet atferd Oppmerksomhet Hukommelse Etterligne Motivasjon Våre HANDLINGER formes av 1) Våre FORVENTNINGER til resultatet av våre handlinger, 2) Våre FORVENTNINGER til egen mestring, og av 3) Vår tolkning av KONSEKVENSENE de får i det SOSIALE SAMSPILLET med andre.

Sosial-kognitiv læringsteori Læringsprosessen forklares både av ytre forhold STIMULUS - RESPONS og av forhold i personens tankeverden KOGNITIVE og EMOSJONELLE forhold.   Læring skjer primært innenfor en sosial kontekst, i følge Bandura: KOMMUNIKASJON og SOSIAL INTERAKSJON = SOSIAL LÆRING

Mestringsteori – ”Self-efficacy” Mestringsforventninger er todelte: Forventning til egen prestasjon Forventning til resultat Disse forventningene bygger på ulike informasjonskilder: Tidligere erfaring på samme område Vikarierende erfaring Verbal overbevisning Emosjonelle forhold Tolkning av egne prestasjoner Han benytter begrepet ”self-efficacy”, som best kan oversettes med mestringsforventninger og mener at det sentrale i motivasjonen er forventninger om å mestre. Bandura hevder at dersom vi har stor tro på resultatet av en aktivitet, setter vi inn mye energi, men har vi liten tro på resultatet blir innsatsen relativt lunken. Tidligere erfaringer med å mestre på samme område Vikarierende erfaring; å ha sett andre som det er naturlig å sammenlikne seg med, utføre samme oppgave Verbal overbevisning Emosjonelle forhold knyttet til handlingen eller til resultatet Personens tolkning av egne prestasjoner

Mestringsteori – Forsterkning - Motivasjon Tre typer forsterkning: Stedfortredende forsterkning Ekstern forsterkning Selvforsterkning Erfaringer med å mislykkes er særlig uheldig i begynnelsen av en læringsprosess (Bandura, 1986), og det vil svekke våre forventninger om at vi vil greie tilsvarende oppgaver. Teoriene kan ses i sammenheng med Vygotsky Bandura beskriver tre typer forsterkning som fremmer etablering av atferd som er lært gjennom modell-læring (Gundersen og Moynahan, 1995): 1. Stedfortredende forsterkning; tendensen til å utføre en handling forsterkes ved at vi observerer andre som får forsterkning ved den respektive atferd. 2. Ekstern forsterkning; direkte forsterkning av en atferd 3. Selvforsterkning   Bandura har dermed to særdeles viktige bidrag til teorien om mestringsforventninger. For det første peker han på den store motivasjonsmuligheten som ligger i rollemodeller og i observasjonslæring. For det andre peker han på betydningen av direkte støtte og oppmuntring for, for eksempel, elevenes forventninger. Teorien har altså et optimistisk budskap som sier at det hjelper med involvering som ledd i en motiveringsprosess. Dette er alltid kjærkomment i pedagogisk sammenheng (Imsen, 1991). Erfaringer med å mislykkes er særlig uheldig i begynnelsen av en læringsprosess (Bandura, 1986), og det vil svekke våre forventninger om at vi vil greie tilsvarende oppgaver. I idrettssammenheng vil dette være et viktig utgangspunkt for motivasjon. At den enkelte utøver blir satt overfor oppgaver han har mulighet til å mestre. Dersom man har gjentatte erfaringer med å makte oppgavene i startfasen når en skal lære noe, vil forventninger om mestring bli styrket for den type oppgaver vi arbeider med (Skaalevik og Skaalevik, 1996). Bandura hevder at en positiv prosess bare kan forekomme når man arbeider med oppgaver som man har forutsetning for å klare. Det betyr at oppgavene må være tilpasset den enkelte utøver. Bandura er opptatt av at forventning om mestring øker når utøverne opplever at de mestrer ting de ikke mestret før, gjerne gjennom å ha anstrengt seg. Det er nærliggende å anta at dette er noe av grunnen for at mange idrettsutøvere og mosjonister opprettholder aktiviteten sin gjennom mange år. Nettopp denne følelsen av å mestre nye ting, det å stadig bli bedre, eller sett fra et opplevelsessynspunkt; å tørre mer og mer.