Audiopedagog/rådgiver

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Advertisements

Livsfilosofi for moden alder
Fra ord til liv Mars 2011.
RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
Høsten 2011 Laget av Gunvor Lund Solvang og Svein Einarsbøl
Dag Dag 10:30 Velkommen til samlingen Mette H. og Jostein Soland
Et mangfoldig Rotary En god vei inn i det norske samfunn er gjennom kontakt og vennskap med nordmenn Kanskje Rotary er noe for deg?
Hønefoss politistasjon
ASVL Fagkonferanse Hotell Bristol Oslo 20. – 21. oktober 2010 Læringsrommet – individuell kompetanseutvikling gjennom nettstudier og støtte i lokal attføringsbedrift.
HLF Hørselshemmedes Landsforbund
Senter for sjeldne diagnoser Erfaringer fra kurs for brukere over 40 år May Cicilie Voldhaug, Kurs og informasjonsrådgiver FoU-dag 05. april 2013.
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Tolking fra et brukerperspektiv og HLF sitt perspektiv
”Ut av tåka” – behandling av cannabisavhengighet i Oslo
ReSonare  Fra 2005 til i dag…… 2005: Hovedprosjektet avsluttet 2006: Overgangsprosjekt 2007: Overgangsprosjektet – LMS 2008: Prosjektet forlenges.
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Kurs på TRS med fokus på aldring. Voksne over 45 år 2001: ”Pilot”: Kurs for alle diagnoser. Sørget for at alle våre diagnosegrupper var representert 2002Kompetansedager.
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
Cochleære Implantat også i Tromsø ?. Nucleus Freedom Speech Processor BTE Bodyworn.
Tilbud til pasienter med tinnitus ved Nordlandssykehuset Bodø
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Heltid – hvorfor det? Det store heltidsvalget Stokmarknes 2.april.
Intensjonsavtalen – Evaluering 2005  Evaluering forankret i koordineringsgruppen: Arbeids- og sosialdepartementet Moderniseringsdepartementet Rikstrygdeverket.
ARBEIDSRETTET REHABILITERING METODEUTVIKLING
Hørsel og bevegelse Hvis målet er deltakelse og aktivitet og barnet er
Tilbud til pasienter med tinnitus UNN, 27. og 28. sept 2007.
Fagnettverksmøte 17. september 2009
CI i Helse Nord Status pr (Norge) 200 barn 200 barn 200 voksne 200 voksne (2007: totalt)
Evaluering av Reisverket
NKIs erfaring med Læringspartnere
Orientering om NAV Drammens oppfølging av ungdom Helse og sosial- og omsorgskomiteen NAV-leder, Steinar Hansen Tirsdag 5. november, 2013.
Sett inn synes eller tro.
d. Gjør om fra direkte til indirekte tale. Han sier … 
” Når jeg hører vidregående skole, tneker jeg på at jeg gleder meg SYNSYKT til å holde på med noe som intriserer meg, å være sammen med folk som også liker.
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
NYHETSBREV nr. 3 FRA HMS-AVDELINGEN-BEDRIFTSHELSETJENESTEN JULI 2011 Til våre kunder i private barnehager. Innhold: Hera-kurs Dialogmøter Nærværsarbeid.
Hørselhjelpere Aktive høreapp.brukere Opprettet av HLF
1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.
SMÅ BARN MED HØRSELSTAP Nordnorsk fagnettverk hørsel,
Hvilke familietilbud trenger de yngste
KOMPETANSEBEHOV Helseregion Sør-Gudbrandsdal Gausdal – Lillehammer – Øyer – Ringebu Partnerskapsavtalen 2. samling Gjøvik 23. november 2012 TRUST Tiltak.
Prosjekt Samhandling kommune, lege og NAV sykefravær
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Margareth Brødholt HVORDAN BLIR ELDRE MED PSYKISK LIDELSE, RUSMIDDELAVHENGIGHET OG OFTE DEMENS IVARETATT PÅ SYKEHJEM? - Resultater.
Gry Nørstenget Fylkesleder
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
SMIL – styrket mestring i livet
Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus
Livsstilsending - uke 5 -
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Statistikk Dette er Norge Å kunne tolke statistiske data er en.
HLF Briskeby HLF Briskeby er både en videregående skole og kompetansessenter for hørselshemmede. Senteret eies av HLF (Hørselshemmedes Landsforbund) og.
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Bruker- og pårørendeundersøkelsen 2018
Utskrift av presentasjonen:

Audiopedagog/rådgiver Frokostmøte i OLF 3.Mai 2012 Briskeby skole og kompetansesenter og vårt kurstilbud for hørselshemmede i yrkesaktiv alder Ved Aslaug Lunde Audiopedagog/rådgiver Behold jobben!

Ved siden av å tilby et landsdekkende videregående skoletilbud for hørselshemmet ungdom, arbeider Briskeby blant annet med: Forebygging av støyrelaterte hørselsskader Rehabilitering av yrkesaktive og eldre hørselshemmede gjennom kurstilbud - Prosjekter og foredrag. Briskeby eies av Hørselshemmedes landsforbund (HLF).

Hvor mange er hørselshemmet? 1 av 5 hører dårlig i Norge 200 000 hørselshemmede er i yrkesaktiv alder Flere menn enn kvinner Tallene er økende

- Øverst på statistikken ligger støyskader med 1752 tilfeller I følge årsrapporten til Arbeidstilsynet er det i 2010 registrert 2740 yrkessykdommer etter diagnosekategori. - Øverst på statistikken ligger støyskader med 1752 tilfeller På andre plass kommer åndedrettssykdommer med 255 tilfeller http://www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=229077

Sitat 1 ”Mitt største problem er mitt forhold til de andre: til familien, venner, kollegaer og folk jeg møter tilfeldig i dagens løp. Jeg er så usikker i kommunikasjonen med andre,- jeg er redd for å misforstå og dumme meg ut. Jeg hører nesten ingenting når det er mye støy. Derfor har jeg helt sluttet å gå i kantina. Derfor takker jeg også helst nei til fester og sånn. Så det blir jo litt ensomt i grunnen. Men når jeg snakker med en kompis på tomannshånd går det veldig bra. ”

67% av hørselshemmede i alderen 16 – 66 år er sysselsatt. Tilsvarende tall for normalthørende er 77% (Econ senter for økonomisk analyse, 2003) Sykefravær/uføretrygd begrunnes sjelden med dårlig hørsel, men med utslitthet, muskel- og skjelettplager - noe som er en konsekvens av selve hørselstapet.

Sitat 2 ”Jeg har jobbet i industrien i alle år, og det er klart det har vært mye støy. Hørselen min ble gradvis dårligere, og for noen år siden fikk jeg tinnitus. Etter hvert greide jeg ikke å fungere skikkelig på jobben. Jeg var helt utslitt - og i samråd med bedriftshelsetjenesten og lederen min ble vi enige om at jeg skulle sykemeldes. Nå har jeg vært trygdet i fem år.”

Hørselsrehabilitering i Norge har i stor grad vært rettet mot hørselsteknisk tilpasning, som høreapparat og andre hjelpemidler Briskeby tilbyr en helhetlig rehabilitering som ivaretar hele mennesket og de konsekvenser det har å leve med hørselsproblemer.

Utvikling 2007: en forsiktig start 2012: 169 personer på kurs Forventet rammeøkning i 2012 på 50% Lange ventelister

Behold jobben kurs Tinnituskurs CI-kurs, før og etter operasjon (samarbeid med Rikshospitalet) Ménièrekurs

Tilpasningskurs på Briskeby Kursene gir bevissthet om egen situasjon i forbindelse med hørselstapet, og om hvordan hørselstapet påvirker fysisk og psykisk i forhold til omverdenen Målet er å øke livskvaliteten og forhindre at man faller ut av yrkeslivet på grunn av hørselsproblemene Kunnskap – erkjennelse – endring Tilpasningskursene er finansiert av NAV

Kurstilbudets oppbygging og progresjon Tilbudet består av tre samlinger à tre dager, og strekker seg over 7-8 måneder Hver samling har et tema som presenteres av interne og eksterne foredragsholdere, etterfulgt av drøfting og erfaringsutveksling i grupper og i plenum. Handlingsplan som pedagogisk virkemiddel 12 – 16 deltakere pr. kursrekke Pr. i dag – flere søkere på venteliste

Litt om innholdet i kursene Om egen situasjon – fokus på hørselstapet og dets konsekvenser, tinnitus, Meniere eller Cochlea Implantat Erfaringsutveksling Psykomotorisk fysioterapi/avspenning Hørselsproblemer og psykisk helse Mestringsteorier Rettigheter og plikter som arbeidstaker Muligheter og rettigheter innenfor NAV Veien videre

Bestillingskurs/betalte kurs Kurstilbud for helsepersonell som jobber med eldre tunghørte i helse- og omsorgsinstitusjoner Kurs for tunghørte eldre NMT-kurs(norsk med tegnstøtte)

Hvem kan søke? Til Behold jobben-kursene: - Alle hørselshemmede i yrkesaktiv alder - Deltakeren må være i jobb, men kan også være jobbsøkende eller sykmeldt - Tilbudet skal fungere som forebyggende tiltak for yrkesaktive som opplever å ha vansker på jobb pga hørselstapet - Tilbudet er ikke avhengig av hvor stort hørselstap eller hvilket diagnoserelatert hørselstap man har - Det er deltakerens egen opplevelse av hørselstapet som teller - Deltakeren må være motivert og forplikte seg til å delta på alle samlingene

Hvem kan søke? Til kursene for tinnitus og meniere: - alle, uavhengig av alder og yrkestilknytning - personer som har tinnitus eller meniere Til Cochleaimplantat kurs nr 1: - personer som er ferdige utredet på Rikshospitalet og venter på operasjon Til Cochleaimplantat kurs nr 2: - personer som er operert og trenger lyttetrening

72% av kursdeltakere er mer tilfreds med livet nå, sammenlignet med situasjonen de var i før kurset Figur 20

Flertallet av deltakere på Behold jobben-kurs sier at de mestrer jobben bedre, at kommunikasjon i jobbsammenheng går lettere, og at de er mer motiverte for å gå på jobben. Figur 19

Ønsker for fremtiden